ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Με το Ζαγόρι συνεχίζονται οι προεκλογικές φωτοβολίδες

                                               

Του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Επιτροπής  Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ

Στα πλαίσια του αδυσώπητου εσωκομματικού ανταγωνισμού για την προβλεπόμενη μία και μοναδική έδρα της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας υλοποιεί μεθοδικά ένα σχέδιο προβολής «επιτευγμάτων» στον τομέα της αρμοδιότητάς του. Τελευταία του «επιτυχία» η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ζαγορίου για τη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην κατηγορία των πολιτιστικών τοπίων.
Αναμφίβολα το Ζαγόρι συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις του «πολιτιστικού τοπίου», όπως αυτό περιγράφεται στη Σύμβαση της Φλωρεντίας, με το μοναδικό του συνδυασμό φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Και ασφαλώς υποστηρίζουμε την σχετική προσπάθεια, την οποία ξεκίνησαν προ διετίας οι φορείς της περιοχής. Ωστόσο θεωρούμε ότι η ετοιμασία του φακέλου και η προώθηση της υποψηφιότητας για τις λίστες της UNESCO είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή για να γίνεται αντικείμενο ανέξοδων προεκλογικών εξαγγελιών.

Δεν είναι μόνο η πληθώρα των υποψηφιοτήτων (πλησιάζουν τις 10 σε όλη την Ελλάδα !), τη στιγμή που η UNESCO ακολουθεί μια ιδιαίτερα φειδωλή διαδικασία με αποτέλεσμα η κάθε ενδιαφερόμενη χώρα να καταφέρνει μια τέτοια ένταξη μνημείου ή μνημειακού συνόλου κάθε 10 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση - για τη χώρα μας η τελευταία ένταξη ήταν αυτή της παλιάς πόλης της Κέρκυρας το 2007.
Είναι κυρίως η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπονομεύουν καθημερινά την ιστορική φυσιογνωμία του Ζαγορίου, που δυσφημούν και υπονομεύουν αυτόν τον φυσικό και δομημένο πλούτο αντί να τον προστατεύουν και να τον αναδεικνύουν.
Είναι η απερίγραπτη στάση της Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου απέναντι στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, που είναι ήδη ενταγμένο σε λίστα της UNESCO και συγκεκριμένα στο Δίκτυο Γεωπάρκων, και η τσιγκουνιά της να δώσει τα 5 χιλιάρικα της ετήσιας συνδρομής σ’ αυτό, τη στιγμή που αποδεικνύεται τόσο «γαλαντόμα» με τις αναθέσεις έργων και μελετών. Τουλάχιστον ας «βοηθήσει» ο κ. Υπουργός Πολιτισμού τον ομοϊδεάτη και στενό του φίλο, αν δεν κάνουμε λάθος, κ. Περιφερειάρχη.
Είναι ακόμα η εφαρμοσμένη πολιτική των καθεστωτικών κομμάτων στο Ζαγόρι, είτε στο επίπεδο του κεντρικού κράτους είτε της Αυτοδιοίκησης, οι ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις κάθε είδους, η έκδοση οικοδομικών αδειών, και τα έργα βιτρίνας  που αλλοιώνουν την οικιστική του φυσιογνωμία, ….
Μετά την «αφυδάτωση» των Εθνικών Πάρκων-όπως αυτό της Β.Πίνδου-  από αρμοδιότητες και πόρους,  τα οποία φυτοζωούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία, μετά από τα ληστρικά σχέδια εκτροπών και λοιπών εκμεταλλεύσεων των μοναδικών υδάτινων πόρων του Ζαγορίου όπως του Αώου, έρχεται σήμερα ο τελευταίος υπουργός πολιτισμού μιας κυβέρνησης που βρίσκεται «υπό αναχώρηση» να τάξει «καθρεφτάκια» στους κατοίκους «πίσω από το βουνό». Ποιούς άραγε μπορεί να πείσει με την ανέξοδη  παλαιοκομματική ηθική και λογική του? Σίγουρα όχι εμάς.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανάδειξη και η προστασία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου περνάει μέσα από τη θεσμοθέτηση και τον σεβασμό κανόνων, που ασφαλώς θα στηρίξουν και την ένταξη της περιοχής στις λίστες UNESCO με τις υψηλές απαιτήσεις επιπέδου συντήρησης και υπηρεσιών και θα οδηγήσουν στον αναπροσανατολισμό του τουρισμού. Σίγουρα δεν γίνεται με προεκλογικές φωτοβολίδες χωρίς άμεσο αντίκρισμα, αν εξαιρέσουμε βεβαίως τον εκλογικό στόχο του κ. Υπουργού, ο οποίος φαίνεται να ευοδώνεται, αν κρίνουμε από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η μέχρι χθες συνυποψήφιά του κ. Ασημακοπούλου θα πολιτευθεί στη Β’ Αθηνών !