ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

"Όχι" του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη «Λεωφόρο»

Δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ της 20.12.2014 

«Λεωφόρος» εστίν  η ΜΕΚΚΑ των απανταχού Παναθηναϊκών… Το τριφύλλι, σήμα κτηνοτροφικώς ορθόν και έμβλημα του ΠΑΟ, παραπέμπει  στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν οι Αμπελόκηποι ήταν «κυριολεξία» - δηλαδή Αμπέλια +κήποι. Η ιστορία αυτή περί αμπελιών και κήπων ενδημεί στο μυαλό μου από την εποχή  που ένας «μισθοφόρος» αιολικών συμφερόντων γνωμάτευε για μια περιοχή της Κρήτης ότι δεν έχει σχέση  με αρπακτικά πουλιά, ενώ αυτά είχαν δώσει το όνομά τους σε αρκετές τοποθεσίες του συγκεκριμένου χώρου….

Το να θέλεις να μεταφέρεις τη «Μέκκα» στο Τορόντο γιατί εκεί υπολογίζεις σε πρόσθετα κέρδη,  αγγίζει την έννοια της ιεροσυλίας…Τελικά το σχέδιο μεταφοράς του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό ματαιώθηκε, όμως απέμεινε μια άλλη «χορηγία» της  απελθούσας περιφερειακής αρχής, ύψους  7 εκατομμυρίων ευρώ. Η «χορηγία» στόχευε κυρίως στην  ανάπλαση του γηπεδικού μικροπεριβάλλοντος, συν δυο πρόσθετα έργα ευρύτερης λειτουργικότητας – αφενός πρασινίσματος του χώρου και αφετέρου  μιας πεζογέφυρας, για την αβλαβή διάσχιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντίθετα  και απέρριψε την επιχορήγηση της Περιφέρειας υπό τον κ. Σγουρό. Το ατύχημα είναι ότι μαζί με την «κυρίως λύση»  εξοβελίστηκε και η πραγματοποίηση των  έργων  που θα αναβάθμιζαν  την ποιότητα της περιοχής :
 Ειδικά η  εναέρια πεζογέφυρα  αποτελούσε πιλοτική απάντηση σε σχέση με την  υπόγεια δίοδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (στο ύψος της Σπυρίδωνος Τρικούπη) που καταβρωμίστηκε πλήρως μέχρι να φραχτεί για λόγους δημόσιας υγιεινής…       
Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες είναι  δραστηριότητες  μεγάλης   αν και συγκυριακής όχλησης, όμως εδώ έγκειται η ευθύνη κοινωνίας, δημοτικών αρχών, πολιτικών, αστυνομικών, εκπροσώπων του πολιτισμού : Η ευθύνη  να εξημερώσουν τα ήθη και να κάνουν εφικτή τη συνύπαρξη πόλης και ποδοσφαίρου. Η αντίθετη λύση της εκτόπισης  ποδοσφαιρικών και άλλων δραστηριοτήτων στην περιφέρεια οδηγεί στη  κακοήθη μεγέθυνση της πόλης. Οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των κυκλοφοριακών ενεργειών και στην αποδυνάμωση των συνοικιακών χώρων από εκείνα τα στοιχεία ζωτικότητας, που κομίζουν διάφορα κοινωνικά γεγονότα.
Η ριζοσπαστική πολεοδομική αντίληψη έχει συνδεθεί στη χώρα μας με το λόγο περί σκανδάλων (σκανδαλολογία) και με την ανοχή ή και υπόθαλψη ενός ψευδο-οργίλου  ύφους. Όμως αυτός ο σύνδεσμος πρέπει να αποδυναμωθεί   για  να  εμφιλοχωρήσει  σε όλες τις δράσεις το πνεύμα  μιας άλλης, συμβιωτικής και  πολυλειτουργικής πόλης :  Μιας πόλης μικρών αποστάσεων και διαρκούς «ηπιοποίησης των χρήσεων» – για να θυμηθούμε τον μακαρίτη Δημήτρη Παπαϊωάννου της «Νέας Οικολογίας».
Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάτσει στα αυγά του και μάλιστα να πληρώσει αυτός  τις όποιες αναπλάσεις. Πρέπει και μπορεί να δώσει χώρο στο χώρο του, όπως επίσης και ένα άλλο πνεύμα στους οπαδούς του…