ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ

 

Άρθρο της Σουλτανίδου Χριστίνας, Υποψήφιας στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης με "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ"

Η δυνατότητα καθόδου στις εκλογές (βουλευτικές και αυτοδιοικητικές) και η συμμετοχή όσο των δυνατόν περισσότερων κομμάτων και παρατάξεων στη Βουλή και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι βασικό στοιχείο της λειτουργίας της δημοκρατίας. Επειδή έτσι εκφράζονται, μέσω της αντιπροσωπευτικότητας, όλοι οι πολίτες της χώρας, τουλάχιστον όσοι επέλεξαν να ψηφίσουν.

Όσο λοιπόν περιορίζεται αυτή η δυνατότητα, τόσο αλλοιώνεται η δημοκρατία, τόσο περισσότερο επιβάλλεται η άποψη όσων δεν έχουν πλειοψηφία στην κοινωνία, αλλά μόνον ένα σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές, τόσο περισσότερο απομακρύνονται από την πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά οι πολίτες, αφού η φωνή τους, δηλαδή οι ανάγκες τους, δε βρίσκουν έκφραση στα πολιτικά όργανα που αποφασίζουν για τη ζωή τους.

Βιώνοντας για μια ακόμη φορά τη διαδικασία καθόδου στις εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διαπίστωσα, μέσα από τις προσπάθειες της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, Επικεφαλής της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ», το Γολγοθά που πρέπει να ανέβει μια παράταξη, που δεν είναι συστημική, δε χρηματοδοτείται από εκπροσώπους του οικονομικού κατεστημένου, δεν έχει υποψήφιους ανθρώπους με οικονομική επιφάνεια, αλλά ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, κτυπημένους από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Το παράβολο που πρέπει να καταθέσει ο/η Υποψήφιος/α Περιφερειάρχης (σ΄ αυτήν την περίοδο των ισχνών αγελάδων) είναι 500 ευρώ και για τον κάθε υποψήφιο είναι 100 ευρώ.

Ο αριθμός των υποψηφίων, ειδικά στους Δήμους, έχει αυξηθεί πολύ με νόμο της Ν.Δ., κι έτσι, όσοι ανήκουν σε μεγάλα συστημικά κόμματα, έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταθέτουν πλήρη ψηφοδέλτια, ενώ όσοι ανήκουν σε μικρές δυνάμεις όχι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι σε πάρα πολλούς Δήμους, υποψήφιοι Δήμαρχοι δεν κατάφεραν για τους παραπάνω λόγους να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, και για πρώτη φορά συμμετέχουν τόσο λίγες παρατάξεις στις εκλογές, με συνέπεια η αντιπολίτευση να είναι εξαιρετικά συρρικνωμένη.

Τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα ψηφίσουμε, δεν τα τυπώνει το κράτος, όπως γίνεται στις βουλευτικές εκλογές, παρόλο που η Τ.Α. είναι ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας μας, παρόλο που η κυβέρνηση οφείλει στην Τ.Α. πάνω από 40 δις ευρώ από τους παρακρατηθέντες φόρους, που εμείς πληρώνουμε, αλλά τα τυπώνει με δικά της έξοδα η κάθε παράταξη! Καταλαβαίνουμε πόσα ψηφοδέλτια απαιτούνται για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει 1,8 εκατ. κατοίκους.

Και δε φτάνει αυτό, αλλά η κάθε παράταξη έχει και την ευθύνη να τα μεταφέρει (με δικά της έξοδα πάλι) στον κάθε νομό και να τα παραδώσει στα τοπικά παραρτήματα της Π.Κ.Μ. για να διανεμηθούν στα εκλογικά κέντρα.

Θα πρέπει να τυπώσει και κάποιο φυλλάδιο, το οποίο έχει το κόστος του, γιατί είναι απαραίτητο να κοινωνήσει στους συμπολίτες μας τις θέσεις της και τους υποψηφίους της.

Αυτά είναι τα απαραίτητα έξοδα, τα οποία καμιά παράταξη δε μπορεί να αποφύγει.

Ας πάμε τώρα στη γενικότερη προβολή.

Κανονικά, θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν πολλούς χώρους (σταντ κ.ά.) για να τοποθετούνται οι αφίσες των συνδυασμών, αλλά και χώρους που να τους διαθέτει δωρεάν για να έχουν τα εκλογικά τους κέντρα (ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ισονομία στην προεκλογική προβολή).

Αντίθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει μόλις 16 σταντ για 17 παρατάξεις (8 δημοτικές και 9 περιφερειακές). Όσο για τα εκλογικά κέντρα, νοικιάζουν όσοι διαθέτουν χρήματα (έχουμε δει το επιβλητικό εκλογικό κέντρο του κ. Τζιτζικώστα στην οδό Αγγελάκη), ενώ όσοι δεν έχουν, κατασκευάζουν ένα πρόχειρο περίπτερο και το τοποθετούν όπου τους δίνει άδεια ο Δήμος, ώστε να γίνονται ορατοί τουλάχιστον στον κόσμο που περπατάει στην περιοχή.

Για τη δυνατότητα παρουσίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δε νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω κάτι, ειδικά για τα κεντρικά Μ.Μ.Ε., τα οποία φιλοξενούν επικεφαλής και υποψηφίους με βάση τα κριτήρια που γνωρίζουμε. Εξάλλου, την πίτα των ΜΜΕ αυτές τις ημέρες έχει εξασφαλίσει ο κ. Κασσελάκης, μιας και η παρουσία του βοηθάει να ξεχαστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες και τις φωτιές, οι ελλείψεις, οι παραλείψεις και όλα τα προβλήματα, για τα οποία έχουν σοβαρές ευθύνες η κεντρική κυβέρνηση και η Τ.Α.

Ευτυχώς, αρκετά τοπικά Μ.Μ.Ε. προσπαθούν να φιλοξενήσουν όλους τους υποψηφίους, τηρώντας τουλάχιστον τη νομοθεσία.

Αν λοιπόν ξεπεράσει κάποιος συνδυασμός, και προφανώς αναφέρομαι σε ριζοσπαστικό, αριστερό συνδυασμό, όλα τα παραπάνω δύσβατα μονοπάτια, τότε έχει να αντιμετωπίσει και το φράγμα του 3%, το οποίο επίσης ψήφισε η Ν.Δ., προκειμένου να εκλέξει έναν σύμβουλο στο Δήμο είτε στην Περιφέρεια.

Έτσι, γιατί η δημοκρατία τους δεν αντέχει την άλλη άποψη, δεν αντέχει τη βάσιμη κριτική, δεν αντέχει την παρέμβαση των κοινωνικών κινημάτων στις συνεδριάσεις, παρόλο που προβλέπεται κι στερεί νομοθετικά τη δυνατότητα, σε όσους πολίτες έχουν απόψεις που συγκλίνουν μεταξύ τους, αλλά δεν ξεπερνάνε το 3% των ψηφισάντων, να τις εκφράζουν στα όργανα!

Το colpo grosso όλων αυτών των εμποδίων, που διαχρονικά προστίθενται από όλες τις κυβερνήσεις για τον αποκλεισμό των διαφορετικών φωνών, είναι ένας ακόμη λόγος για να ενισχυθεί η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ», με υποψήφια Περιφερειάρχη τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία έχει να επιδείξει σπουδαία δουλειά στις δυο προηγούμενες θητείες της ως Περιφερειακή Σύμβουλος, κατόρθωσε να καταθέσει το στίγμα της μέσα από ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εκλογές, χάρη στην ενωτική προσπάθεια αριστερών, ριζοσπαστικών κινήσεων και συλλογικοτήτων, και κυρίως ανθρώπων που χρόνια βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα, υπερασπίζοντας τους μισθούς, την κοινωνική ασφάλιση, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους λαϊκούς ανθρώπους που χάνουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς, το περιβάλλον, τους δημόσιους οργανισμούς από το ξεπούλημα, τους δημόσιους χώρους, τους νέους που μεταναστεύουν, τη δυνατότητα για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ελπίδα για το αύριο.

Σουλτανίδου Χριστίνα, Υποψήφια στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου