ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ

 

του Νίκου Μυλωνά

Α.Στις εσωκομματικές εκλογές ΠΑΣΟΚ 2007 (Γ. Παπανδρέου-Βενιζέλος-Σκανδαλίδης), όντας αντιπολίτευση μετα από την εκλογική ήττα από ΝΔ ψήφισαν 740.000! Πρόσφατα 2021 με το ΠΑΣΟΚ στο 8,10%  (Ανδρουλάκης-κλπ) 270.000! Ο περιορισμός τους σε 140.000 για τον Σύριζα (με εκλογικό ποσοστό 18%) είναι ενδεικτικός του ενδιαφέροντος και της απήχησης των 2 κομμάτων του κοινοβουλευτικούσχηματισμού μας. Το γιατί όμως στα ΜΜΕ κυριαρχεί το θέμα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ  είναι ένα ερώτημα. Το γιατί δεν αποσιωπάτε όπως τόσα και τόσα(πολλά εκ των οποίων σε βάρος του Σύριζα και υπέρ της ΝΔ)  είναι ένα δεύτεροερώτημα. Κάτισημαντικόκρύβεται στην σημερινή εσωκομματικήεκλογικήδιαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνουμε ότι είναι η μορφή του δικομματισμού που μέλλεται να έχουμε στην κυβερνητική εξουσία. Δεν είναι το περιεχόμενο του δικομματισμού και του κυβερνητικού προγράμματος αφού αυτό έχει κριθεί το 2015!

Β.Για να μιλήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα πρέπει να δεις την μακριά πορεία της Αριστεράςαπό το 1974 μέχρι σήμερα. Πρώτη στάση στο 1990 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσηςκαι η εκθεμελίωση της Αριστεράς από την Σοσιαλδημοκρατία των Μιτεράν, Μπραντ, Πάλμε και Α. Παπανδρέου, μέχρι και την κομουνιστικήαριστερά των Μαρσέ, Μπερλιγκουέρ, Καρίγιο, και Φλωράκη.  Πέρασε μια 20-ετία ‘’φθοράς και αφθαρσίας’’‘πρωτοβουλιώνμε στόχο την συγκρότησηπολιτικήςπρότασης διακριτής από την σοσιαλδημοκρατία που προσχώρησε στον φιλελευθερισμό της αγοράς και την αμερικανοκρατίας και της Κομουνιστικής Αριστεράς που ηταν προσκολλημένη στο ‘’παρελθόν’’ της ΕΣΣΔ-υπαρκτού σοσιαλισμού. Στην Ευρώπη η κεφαλαιοκρατική οικονομική κρίση με αιχμή τα χρέη των τραπεζώντου 2008 ήταν η αίτια της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑαπό ένα μικρό κόμμα της Αριστεράςσε μοχλόδιακυβέρνησηςτης χώρας, με ιδεολογική και προγραμματική εμβέλεια παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Η εξαγγελία του ηταν:1.κουρεμα του χρέους και 2.παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας εντός της Ε.Ε.. Έτσιφθάσαμε στο 2015.Στον αρχικόσυμβιβασμό της 20 Φλεβάρη 2015. ( Μ. Γλέζος,22 Φεβ 2015: Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα και πάλι κρίμα!).Τελική άτακτη υποχώρηση(κολοτούμπα 2015) και η μετατόπιση του στις καθεστωτικές διαμένεις του μνημονιακού τόξου. Πέρασαν μόλις 8,5 χρόνια από τότε. Η αλά ΣΥΡΙΖΑ+ΤΡΟΙΚΑ κυβερνητικήδιαχείριση 2015-19εμπέδωσε την κοινωνική αποδοχή της μνημονιακής πολιτικής δημιουργώντας το έδαφος της δυναμικής ανάκαμψης της Ν.Δ.–παραδοσιακής δεξιάς στο 40%  και την υποχώρηση του Σύριζααπό το 36% στο 18%.

Γ.Σήμερα αυτό που καλούνται να ψηφίσουν μέλη και φίλοι είναι ανάμεσα στον σημερινό καθεστωτικόμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική της μετάλλαξης του στην σύγχρονηκεντροαριστερότου μνημονιακού Δικομματισμού που έχει ορίζοντα το 2060!Όλα αυτάγνωστά και τετριμμένα!Μερικοί φίλοι από την κοινή μας πορεία στον χώρο της Αριστεράς, που είχαναπομακρυνθεί ή που κριτικά είναι ακόμη στον χώρο  αισθάνονται την ανάγκη να αμυνθούναπέναντι στην προδιαγεγραμμένημετατόπιση στην αμερικανικούτύπουπολιτική-εκλογική αντιπαράθεση που υπόσχεται ο ‘’αλεξιπτωτιστής Κας.’’ με την συμμετοχή τους στην εσωκομματικήεκλογική διαδικασία. Είναι καλυτέρα να ‘’υπαρχει Τσακαλωτος στον Σύριζα από το να μην υπάρχει!’’Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα η μάχη έχει κριθεί και ο Σύριζα θα υπερβεί τον αριστερό φράκτη! Η δυναμική Κασελάκη έχει προδιαγράψει την πορεία του κόμματος. Οι τοπικές εκλογές και οι επόμενες για το ευρωκοινοβούλιο θα κρίνουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ η το ΠΑΣΟΚ ή και οι 2 μαζί θα πάρουν την θέση του αστικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσής που έχει ανάγκη ο ΄΄αμερικανικού τύπου’’ δικομματισμός στην χώρα μας.

Δ.Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ζήσαμε έχει 2 σοβαρές αρρώστιες: 1.της αγάπης στην εξουσίακαι2.της ανανέωσης προσώπων χωρίς όρους καλύπτοντας την απουσία πολιτικής. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα σήμερα. Θα ρίξουμε μια ματιά στην τοπική πολιτική ιστορία της Αριστεράς. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ΚΚΕ μετα το 1990 τότεέχοντας τοπικό εκλογικό ποσοστό 3-5%δυσκολευόταν να εχουν εκλογικήπαρουσία με τον εκλογικό νόμο να θέτει ως όριο εκλογής το 6,5%.Στον ΣΥΝ οι μισοίπροωθούσαν την σύμπραξημε τις Δημοτικές και νομαρχιακές-περιφερειακές ομάδεςτου ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σχηματίζοντας πλειοψηφίες για την κατάκτηση  της εξουσίας με αντάλλαγμα κάποιες καρέκλες. Άλλοι επεδίωκαν την αυτόνομη παρουσία και μερικοί την σύγκλιση με το ΚΚΕ. Το 2002 στην συγκυρία του συνδυασμού‘’ΣυμπαράταξηΔήμου Αθηναίων’’ του Λ. Αυδή και της αζήτητης συνεισφοράς του 2-3% στον τοπικό διπολισμόδημιουργήθηκε η Συμπαράταξη Ελπίδας ως συνεργασία ΚΚΕ-ΣΥΝ-ανένταχτων-οικολογίαςπου γρήγοραδιασπάστηκε από τις σκοπιμότητες της ομάδας του ΣΥΝ που μεθόδευε την σύμπλευση με (ομάδα Καΐσερλη) τουτοπικού διπολισμού (Καΐσερλη-Κυρίτση). Η συμπαράταξη ελπίδας Κω πορεύτηκε αυτόνομα για μια 12-ετία. Πολλοί την κατέτασσαν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2014 ο σύριζαπρο της εξουσίας πια προτείνει την αντικατάσταση της συμπαράταξης με νέα παράταξη και νέο πρόσωπουποψήφιουδήμαρχου χωρίς όρους. Τότε 2μέλη της Κ.Ε μας ζητούν στα κομματικά γραφεία να αφήσουμε το κόμμα τα κάνει την πολιτική του με τους νέους!  Αυτό έγινε τότε! τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το ίδιο με τον αρχηγό του! Θα θερίσει ότι έσπειρε. Ήδηστο τοπικό επίπεδο έχει την πιστοποιημένη ανυπαρξία του. 

Όταν λείπει το πρόγραμμα, τακτική και στρατηγικήστην πολιτική,η ανανέωσηπροσώπωνοδηγεί στον θάνατο.

Ε. Η ιστορικήαριστερά  της μαρξιστικής σοσιαλδημοκρατίας και του κομμουνισμού θα ανακάμψει. Στην Γαλλία έχουμε το πείραμα  Μελανσόν. Στην Γερμανία με αφορμή την συμμετοχήτης στον πόλεμο της Ουκρανίας με την στήριξη του κόμματος της Αριστεράς και των πράσινωνέχουμε την δημιουργία νέου κόμματος. Όλα είναι θέμα χρόνου.

Ν. Μυλωνάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου