ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Κυβέρνηση για την κοινωνική πλειοψηφία

 

Του Δημήτρη Οικονόμου

(Συνέντευξη μου στην "Αυγή")


1.Πληθωρισμός, ακρίβεια, άρση προστασίας πρώτης κατοικίας, νέα γενιά κόκκινων δανείων. Απέναντι σε αυτά, αρκούν τα κουπόνια και οι «τσαμπουκάδες» με τους τραπεζίτες;

Όχι βέβαια! Κουπόνια και επιδόματα σε νοικοκυριά με την πλάτη στον τοίχο ή και στον καναβάτσο είναι ανεπαρκή. Προφανώς. Τα λεφτά από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους πρέπει να χρηματοδοτήσουν, πριν απ’ όλα, ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για νέες θέσεις εργασίας με ανθρώπινες αμοιβές και εργασιακή ασφάλεια. Οι κυβερνήσεις όταν κάτι δεν τους αρέσει το διορθώνουν δεν “τσαμπουκαλεύονται” σε μια ακόμα όψιμη, προεκλογική στην πραγματικότητα, φούσκα.

Επιπλέον των όσων περιγράψατε στην ερώτησή σας επιτρέψτε μου να επισημάνω την καταβαράθρωση των δημόσιων οικονομικών με την εκτόξευση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους σε δυσθεώρητα ύψη και βέβαια για το 2022 το αρνητικότερο από ποτέ εμπορικό ισοζύγιο. Κυλίσαμε πάλι στο καθεστώς έθνους καταναλωτών εισαγόμενων προϊόντων με δανεικά λεφτά.

Εμείς προτείνουμε ένα κράτος ρυθμιστή που θα διασφαλίζει ότι η οικονομία είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων και όχι το αντίθετο. Και προφανώς χρειαζόμαστε μια οικονομία που θα απελευθερώνει τους ανθρώπους με καλοπληρωμένες δουλειές, με προοπτική, με αξιοκρατία στην οποία θα μπορούν να εφαρμόζουν στη πράξη όλες τις δεξιότητες τους.

 

2. Το κόμμα σας δέχεται σφοδρή επίθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εκτιμάτε ότι ο ίδιος και το κόμμα του μετρούν αντίστροφα;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με επιμονή και συνέπεια και παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, «χάλασε τη σούπα» της Μαξίμου Α.Ε. περί στήριξης  συγκυβέρνησης του υπό τον κύριο Μητσοτάκη. Και υποχρέωσε τον απερχόμενο Πρωθυπουργό να καταφύγει στην δημοκρατικά απαράδεκτη και, προφανώς, ανέφικτη γραμμή των αλλεπάλληλων εκλογών μέχρι να πετύχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. και της προοπτικής συνέχιση της με αποτέλεσμα οι πιέσεις που και εσείς διαπιστώνετε. «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» βέβαια. Μόνο που ο κύριος Μητσοτάκης είναι πολιτικά φαλακρός και, μοιραία, επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ που το επισήμανε δημόσια αυτή του την ανημποριά! 

 

3. Με ποιο αφήγημα κατέρχεται στις εκλογές η ΝΔ, τελικά, όταν το περιβόητο «επιτελικό κράτος» έχει αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστεί κάθε μείζονα κρίση τα τελευταία 4 χρόνια; Ποιο είναι το δικό σας πρόταγμα ενόψει των εκλογών;

Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται λοιπόν μια, δυο, τρεις, πολλές εκλογές μέχρι να αποσπάσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Αυτοδυναμία για την συνέχιση της μέχρι σήμερα πορείας στα βράχια! Ακόμα και σήμερα, στο παρά ένα, με θράσος μιλάει για τον οικογενειακό γιατρό που υποσχέθηκε και δεν υπάρχει. Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία την οποία επίσης εξήγγειλε και δεν υπάρχει! Για τα funds που απειλούν δανειολήπτες. Για την απόφαση της να δέσει τη χώρα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο και όχι με εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τις συντάξεις που, όπως πάντα, κάνουν χρόνια να απονεμηθούν. Για τις δικαστικές αποφάσεις που καθυστερούν εξοργιστικά να εκδοθούν. Για την μετατροπή της Ε.Υ.Π. σε  “Υ.Π.Π.Μ.” ( Υπηρεσία Παρακολουθήσεων και Πληροφόρησης Μαξίμου).

Όχι μόνο λοιπόν δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουμε για την συνέχιση αυτού του δράματος, αλλά προτείνουμε μια άλλη πορεία πιο δίκαιη, πιο βιώσιμη, πιο αξιοπρεπή για την πλειοψηφία της κοινωνιας μας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που θέλουμε να μείνει και να χτίσει τη ζωή της στην πατρίδα μας.

 

4. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Ποια κυβέρνηση όμως πρέπει να έρθει;

Επιτέλους, μια κυβέρνηση που βάζει τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού πάνω από κάθε άλλο μικρό συμφέρον. Μια κυβέρνηση με ένα ελάχιστο (αλλά τεράστιας σημασίας) πρόγραμμα αποκατάστασης δημοκρατικών εγγυήσεων, κυριαρχικών δικαιωμάτων και κοινωνικής σταθεροποίησης. Αν, αντί για αυτήν, επαναλάβουμε το φιάσκο των συγκυβερνήσεων με ποσοστώσεις διανομής κυβερνητικών χαρτοφυλακίων και κρατικών θώκων, έ, τότε θα έχουμε το ίδιο  αποτέλεσμα: μια κυβέρνηση καταδικασμένη σε αποτυχία και μια κοινωνία σε ακόμα πιο δεινή θέση. Απορρίπτουμε αποφασιστικά μια τέτοια έκβαση από τώρα και το ίδιο θα κάνουμε και στην φάση των διερευνητικών εντολών, όπου και θα επαναλάβουμε την πρόταση μας.

 

5. Μία κανονική Εξεταστική για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενίσχυση του ΕΣΥ, ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης προς ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κοινωνική κατοικία, είναι κάποιες βασικές προγραμματικές θέσεις σας. Με βάση αυτά μόνο, πώς θα μπορούσε να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με τη ΝΔ όταν η πολιτική της κινείται στον αντίποδα;

Δεν μίλησα για σύγκλιση, αλλά για ελάχιστο πρόγραμμα αποκατάστασης δημοκρατικών εγγυήσεων, κυριαρχικών δικαιωμάτων και κοινωνικής σταθεροποίησης. Απομένει να διευκρινίσει η Νέα Δημοκρατία σε τι διαφωνεί από αυτά, σε τι κάνει αυτοκριτική, τι θέλει να αλλάξει. Με την μέχρι τώρα ρητορική της φαίνεται να μένει προσκλημένη στον ίδιο δρόμο που μας έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα.

 

6. Δέχεστε κριτική αναφορικά με το πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση συνεργασιών. Υπήρξε και σχετική διαφοροποίηση μέσα από το κόμμα σας. Πώς σχολιάζετε;

Για να λειτουργήσει μια συνεργασία και να ενεργοποιήσει την πολιτική συμφωνία την οποία υπηρετεί είναι απαραίτητα πολιτικά έντιμα, ανιδιοτελή και ικανά πρόσωπα. Πρώτο ανάμεσά τους, αυτό του Πρωθυπουργού.

 

7. Εκτιμάτε ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα κινηθούν στις εκλογές με γνώμονα και την ανανέωση;

Σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις, η επιλογή των προσώπων είναι καθοριστική. Εκτός από τον Πρωθυπουργό, χρειαζόμαστε βουλευτές και υπουργούς με δυνάμεις, δημιουργική σκέψη και ανεξαρτησία από κύκλους συμφερόντων μέσα και έξω από την πατρίδα μας. Ναι, η ανανέωση με αυτό το περιεχόμενο είναι απαραίτητη. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την έχουμε ξεκινήσει ήδη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου