ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Μόνο ο σεισμός έλειπε της Συρίας για να ”πεθάνει” για δεύτερη φορά....

 

του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου 

Υπάρχουν άνθρωποι που επέζησαν από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς, και τώρα είναι θύματα της στάχτης, των θραυσμάτων, ξανά ενός σπιτιού, που αυτή τη φορά καταστράφηκε από ένα φυσικό γεγονός.

Μοιάζει με την ”οργή ενός Θεού” που δεν σταματά ποτέ να πλήττει αυτή τη χώρα, κάποτε σπουδαία στον Πολιτισμό. Αλλά στις 6 Φεβρουαρίου 2023, μετά τους μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, σαν να μην υπάρχει τίποτα ανθρώπινο. Πράγματι, εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει τίποτα ανθρώπινο στη Συρία. Οι τοίχοι του σπιτιού που τρίζουν, οι σκάλες που καταρρέουν και τα μπαλκόνια μοιάζουν με εικόνα δεκάδες χιλιάδες φορές. Αυτή τη φορά λείπει μόνο ο βρυχηθμός που προηγείται του χτυπήματος μιας βόμβας που έπεσε σε μια πόλη. Αυτός ο θαμπός ήχος δεν υπάρχει και επομένως λείπει ακόμη και η ηχητική προειδοποίηση που σου δίνει ένας πύραυλος πριν σου αφαιρέσει την ζωή.

 

Είναι παράλογο να βλέπεις ξανά και ξανά σώματα σφηνωμένα ανάμεσα στα μεταλλικά δοκάρια με τα οποία χτίστηκε ένα σπίτι. Γιατί το σπίτι, μπέιτ (beyt) στα αραβικά, έχει έναν ευρύτερο ορισμό που ξεπερνά την απλή έννοια του φυσικού, υλικού τόπου. Ενσωματώνει την έννοια της οικογένειας. Σήμερα, όπως τα τελευταία 12 χρόνια που ο πόλεμος κατέστρεψε μια χώρα, στην οποία υπήρχαν όλων των ειδών οι καταστάσεις: ψεύτικοι ήρωες, ψέματα, αληθινοί ήρωες και αρκετά θύματα για να γεμίσουν ατελείωτα νεκροταφεία… ο θάνατος καταφθάνει για όλους αδιακρίτως.

Δεν κοιτάζει κανέναν στα μούτρα και επαναλαμβάνει τη μονοτονία ενός δράματος που συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και χιλιάδες μέρες.

Ο αριθμός των νεκρών στις κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας ξεπέρασε τους 800, ενώ περίπου 1.500 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βορειοδυτικά που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση έκτακτης ανάγκης που ηγείται των επιχειρήσεων διάσωσης, ενώ περισσότεροι από 2.400 τραυματίστηκαν.

Προσωρινός απολογισμός των νεκρών μέχρι το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου 2023 στην Συρία:

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.500 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης σε : Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.

Σε πάνω από 1.000 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.400 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα ”Λευκά Κράνη”, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.

 

Αγαπημένη Συρία, Φτωχοί Σύριοι, εγκαταλειμμένοι από όλους μας....

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου