ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

 

          Η κλεψύδρα του χρόνου λιγοστεύει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Σίγουρα όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις αποτελούν πολιτικούς σταθμούς στην ιστορία ενός τόπου, όμως οι συγκεκριμένες συνιστούν ένα μεγάλο σταυροδρόμι στην πρόσφατη ιστορία μας. Με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, που ασχολείται για πέντε δεκαετίες με τα δρώμενα στην Κυπριακή Παροικία της Ελλάδας, πιστεύω ότι έχω την υποχρέωση αλλά και το δικαίωμα να εκφράσω γνώμη και απόψεις μου, στα πλαίσια του δημοκρατικού δημόσιου διαλόγου:

Μετά από πολλά χρόνια σταδιακής αποστασιοποίησης του εκλογικού σώματος, ιδιαίτερα των νέων, από τις εκλογικές διεργασίες, παρατηρείται τάση επιστροφής των εκλογέων. Αυτό είναι ένδειξη ότι το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου μπορεί να αλλάξει και να απεγκλωβίσει τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συμπληγάδες του δικομματισμού. Θεωρούμε ότι η νίκη του ανεξάρτητου υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη στον πρώτο γύρο  αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα ωρίμανσης και εκδημοκρατισμού της κοινωνίας των πολιτών. Οι ακατάσχετες κατηγορίες περί «αποστασίας» καταμαρτυρούν τον πανικό κάποιων πολιτικών ελίτ και αντίκεινται στους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας και της ελευθερίας έκφρασης και επιλογής.

Οι δύο υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών που αναμετρούνται στον δεύτερο γύρο, είναι και οι δύο ευγενείς, πατριώτες, αξιοπρεπείς, έντιμοι και έχουν συμβάλει στην ανύψωση του πολιτικού πολιτισμού στην Κύπρο. Δεν είναι όμως ίδιοι και δεν έχουν τις ίδιες απόψεις! Με κάθε σεβασμό, μπορούμε να διαπιστώσουμε χάσματα πολιτικών θέσεων και αντιλήψεων.

Η επιλογή του Κυπριακού Λαού να αναδείξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει την οριστική αλλαγή της πολιτικής πραγματικότητας της Κύπρου. Ο Ν. Χριστοδουλίδης έχει τις ικανότητες, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις διεθνείς σχέσεις και την αξιοσύνη να οδηγήσει την Κύπρο σε μια άλλη πιο φωτεινή εποχή, με ελπιδοφόρα προοπτική.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι αποφασισμένος να καταβάλει άοκνες προσπάθειες,  με διακύβευμα την εξεύρεση ορθής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, η οποία θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, την ευημερία και ασφάλεια όλων των πολιτών και κοινοτήτων της Κύπρου, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του κράτους χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, χωρίς ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.  Η Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελεί ενεργό και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι ακρωτηριασμένο κράτος υπό επιτήρηση.

Όπως έχει δηλώσει, θα σχηματίσει «κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής με ικανούς ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους. Η εθνική ενότητα είναι μια ιστορική αναγκαιότητα που δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από καμιά μικροπολιτική σκοπιμότητα, και αυτό ακριβώς είναι που αντιλήφθηκαν όλοι από την δεξιά μέχρι την αριστερά και συνενώνονται, ακριβώς γιατί υπεράνω όλων είναι η πατρίδα.»

Ειδικότερα επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  1. Το μέγα πρόβλημά μας είναι αναμφισβήτητα το Κυπριακό. Η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, που διαπερνούν κάθετα και οριζόντια μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αποτελεί πρώτιστο καθήκον μιας νέας ηγεσίας με γνώμονα την προάσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποκατάσταση του σεβασμού και της εμπιστοσύνης προς το όνομα και τα σύμβολα του κράτους, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτό θα επιτρέψει τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και τη συμμετοχή των πολιτών, με αξιοκρατία και διαφάνεια, που με τη σειρά της θα συμβάλει στην καλλιέργεια κλίματος ενότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης, στη βάση των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή η λειτουργία των θεσμών θα κυοφορήσει νέες δυνατότητες στον μακροχρόνιο αγώνα του κυπριακού Λαού.
  2. Ο ανελέητος πόλεμος στην Ουκρανία, η βιβλική σεισμοί στην Τουρκία, η παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίση και η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, που απαιτούν νέες προσεγγίσεις και επιδέξιους χειρισμούς στο κυπριακό πρόβλημα. Την Κυριακή αναμετρώνται στην πραγματικότητα οι δύο σχολές σκέψεις για τη λύση, όπως παρουσιάστηκαν στο Crans Montana. Η λεγόμενη «υπέρβαση» δεν είναι τωρινή εφεύρεση αλλά έχει αποτυπωθεί από τότε, αφού οι υποστηρικτές της  πίεζαν για την αποδοχή της λύσης. Η πλευρά μας πολύ σωστά δεν αποδέχτηκε τις έωλες τουρκικές προτάσεις. Θα πρέπει πάντως να υπογραμμίσουμε ότι η προμετωπίδα της εναντίωσης στη ΔΔΟ, δεν αρκεί για να προσδιορίσει τη λύση και σίγουρα οι διαχωρισμοί και αφορισμοί που ακούστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία απορρίφθηκαν από το εκλογικό σώμα.
  3. Η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της ελεύθερης Κύπρου και η αναβάθμιση των στρατηγικών συνεργασιών της (ενιαίος αμυντικός χώρος με την Ελλάδα και τριμερή σχήματα με τις γειτονικές χώρες) δεν αυξάνει απλά την αποτρεπτική ισχύ και το αίσθημα ασφάλειας αλλά αποτελεί πολλαπλασιαστικό καταλύτη για τη διεξαγωγή των οποιονδήποτε διαπραγματεύσεων. Στα πλαίσια αυτά χαιρετίζουμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την αγορά εξοπλισμού από Γερμανία και ΗΠΑ.
  4. Θα αποτελεί μέγιστο ιστορικό λάθος αν στις οποιεσδήποτε διαδικασίες λύσης, δεν έχουμε επίγνωση ότι ο γενεσιουργός παράγοντας του προβλήματος είναι η επιθετικότητα και ο επεκτατικός αναθεωρητισμός της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επανίδρυσή της στα μέτρα της, με τρόπο που θα την μετατρέπει σε απόλυτα ελεγχόμενο δορυφόρο της. Η αφαίρεση ή υποβάθμιση της Τουρκίας από την εξίσωση λύσης συνιστά ευσεβοποθισμό  και πολιτική μυωπία, που οδηγεί στην τυφλή παράδοση του κυπριακού ελληνισμού.
  5. Σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, θα πρέπει να υπάρξει ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και η Κύπρος να μην αποτελεί ούτε εύκολη λύση των λαθροδιακινητών, ούτε ελκυστικό προορισμό των λαθρομεταναστών, επιδεικνύοντας την ανάλογη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάγκες συνανθρώπων μας που εξαναγκάζονται σε απομάκρυνση από τη χώρα τους.
  6. Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να εγγυάται τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ευρωστίας της κυπριακής οικονομίας, με άξονα την αξιοπρεπή διαβίωση και ευημερία των Κυπρίων πολιτών και την ενίσχυση των αδυνάτων στρωμάτων. Είναι αδιανόητο να διολισθήσουμε σε παροχολογίες και ανεξέλεγκτη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
  7. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, με όλες τις ενέργειες που απαιτούνται και σε συνδυασμό με την αειφόρα ανάπτυξη των φυσικών πόρων, προς όφελος του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  8. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αναβάθμιση της Παιδείας και του ΓΕΣΥ είναι αναγκαία για να ανακουφίσουν τους πολίτες και να προσδώσουν νέα δυναμική στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία.
  9. Η ισότιμη κατανομή των βαρών της κατοχής είναι παράγοντας κοινωνικής δικαιοσύνης που θα ενισχύσει την εσωτερική σύμπνοια, στους έωλους σχεδιασμούς της Τουρκίας για την υφαρπαγή των περιουσιών των εκτοπισμένων.

10.Θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω στοχευμένη ενίσχυση της Ομογένειας, που αποτελεί στρατηγικό παράγοντα στον αγώνα του λαού μας.

 

Την Κυριακή είναι η Γιορτή της Δημοκρατίας. 

Καλή ψήφο σε όλες και όλους!

 

Λευτέρης Κωνσταντινίδης

 

10 Φεβρουαρίου 2023 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου