ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ EΠETEIOY ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

 

 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ.

του Άντη Ροδίτη

Στην "ΚΑΤΑΘΕΣΗ" του ο Γλαύκος Κληρίδης, Τόμος 2, σελίδα 89, παραδέχεται πως ο Μακάριος υπήρξε ένας ανέντιμος άνθρωπος. Γράφει: "Η θέση του Γεωργίου Παπανδρέου για εναρμονισμένη πολιτική και συντονισμένες ενέργειες Ελλάδος και Κύπρου, αν και ορθή, έγινε δεκτή από τον Μακάριο μόνο θεωρητικά".

Δηλαδή ο Μακάριος, άνθρωπος ανίδεος των διεθνών συμφερόντων και της γεωπολιτικής σημασία της Κύπρου, έκαμνε ό,τι του καπνίσει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη διπλωματία ή τα συμφέροντα της Ελλάδας με την οποία "αγωνιζόταν", τάχα, να ενωθεί!

Τα ίδια γραφει κι Ανδρέας Παπανδρέου στο βιβλίο του "Η Δημοκρατία στο απόσπασμα", σ. 223: "Ο Μακάριος μιλούσε για Ένωση αλλά ενεργούσε για την Ανεξαρτησία". Ποια "ανεξαρτησία" και ποια... δημοκρατία! Το μόνο που ενδιέφερε τον Μακάριο ήταν η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ της Κύπρου από την Ελλάδα (για τον ίδιο σκοπό δούλευε και το ΑΚΕΛ) ώστε να είναι πάντα ο ΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ "Κύριος" της Κύπρου! Όπως ο παλιός τύραννος Ισαάκιος Κομνηνός, που απόσπασε την Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη και την παρέδωσε τελικά στον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο της Αγγλίας. Ο Άντης Περνάρης έγραψε και θεατρικό έργο, "ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ", παραλληλίζοντας τη ζωή και το έργο του Μακαρίου με εκείνο του Ισαάκιου Κομνηνού, αλλά ο "δικός" μας ΘΟΚ δεν ασχολείται με έργα αυτογνωσίας της Κύπρου. Μπα! Ούτε που ξέρει αν υπάρχουν τέτοια έργα.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου το είπε κατάμουτρα στον Μακάριο στις 8 Αυγούστου 1964: "άλλα συμφωνούμε κι άλλα πράττετε".

Πάντως οι μέρες της μυθολογίας Μακαρίου δείχνουν πια να είναι μετρημένες. Κι ας μαζεύεται η αφρόκρεμα της πολιτικής μας ηγεσίας στο ετήσιο μνημόσυνό του στον Κύκκο κι ας παπαγαλίζει ξανά και ξανά τα ανούσια χιλιοειπωμένα και χιλιομασημένα. Τώρα πια μέχρι και ο εκ Δρούσιας βαφτισμένος "Μακάριος" γράφει (3 Αυγούστου 2022): "Ως τώρα η Ιστορία ήταν πολύ επιεικής με τον Μακάριο, όμως σε βάθος χρόνου θα είναι αμείλικτη."

Για να δούμε. Πάντως ο Κληρίδης γράφει στη ΚΑΤΑΘΕΣΗ του (όπως προηγουμένως, σ.188-189) για τα τσέχικα όπλα που αγόρασε ο Μακάριος τον Νοέμβριο 1966, ότι "άρχισε να τα μοιράζει στους οπαδούς του πριν προλάβει ο ΟΗΕ να του τα πάρει", λες και ήταν καραμέλες! Εκείνα τα όπλα κόστισαν 3,6 εκατομμύρια τσέχικες κορώνες (υπολογίζω 3,6 εκατομμύρια σημερινά ευρώ - ας με διορθώσει κάποιος αν κάμνω λάθος), όπως λέει ο Τσέχος συγγραφέας Γιαν Κόουρα, στο βιβλίο του "ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΝΗΣΟΣ", σ. 139. Κι ότι ο Μακάριος "σχεδίαζε να δημιουργήσει δικό του στρατό ανεξάρτητο από την Ελλάδα"!! Όχι όμως για να πολεμήσει τους Τούρκους, αλλά τους πραγματικούς του εχθρούς, όπως έλεγε, τη Μεραρχία και την Εθνική Φρουρά!

Ο Κόουρα λέει επίσης πως είναι ο Κληρίδης με τη συγκατάθεση και τη μεσολάβηση του ΑΚΕΛ που πήγε στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του 1966 κι έμεινε μια βδομάδα για ν' αγοράσει για τον Μακάριο τα όπλα! Ούτε λέξη ο Κληρίδης στην "ΚΑΤΑΘΕΣΗ" γι' αυτό του το ταξείδι στη Τσεχοσλοβακία. Ούτε πως έγινε ποτέ!

Συμπληρωματικά ο Κόουρα λέει πως η Τσεχοσλοβακία ακύρωσε μια δεύτερη εξαγωγή όπλων ατην Κύπρο κατόπιν οδηγιών της Μόσχας, επειδή της το ζήτησε η Άγκυρα! Δεν χαλούσε (ούτε χαλά) η Μόσχα, χατίρια στην Άγκυρα!

Θύμωσε πολύ, λέει, τότε ο Κληρίδης (φαντασθείτε πόσο θα θύμωσε ο Μακάριος!), αλλά ιδιάιτερα θύμωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου διότι, λέει, "τέτοιες προσεγγίσεις προκαλούν ζημιά στις προοδευτικές δυνάμεις στο νησί και ανοίγουν το πεδίο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Κύπρο" - π.χ. μπορεί να γινόταν άξαφνα η Ένωση με την Ελλάδα!

Ε, ρε κατακαημένοι ενωτικοί... νεκροθάφτες της Ενώσεως(!!)... να δείτε που μόνο ένας άλλος Μακάριος, από τη Δρούσια αυτή τη φορά, θα σας απαλλάξει από την κατηγορία που σας προσήψε ο νεκροθάφτης της Ενώσεως ότι είστε νεκροθάφτες της Ενώσεως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου