ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Υπερισχύει φόβος για τον Μακρόν στο β΄γύρο

 


Oι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν, με το 22% στον πρώτο γύρο εκλογών για την Γαλλική Προεδρία, ρυθμιστικός παράγων για το δεύτερο γύρο. Τί θα ψηφίσουν οι οπαδοί του σε μια εβδομάδα.

    
Ο Μακρόν στο στοιχείο του

Ο Μακρόν στο στοιχείο του

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω τους, το δίλημμα είναι μεγάλο. Θα ανοίξουν την πόρτα του Ελιζέ στην ακροδεξιά της Λεπέν ή θα προτιμήσουν με βαριά καρδιά τον νυν ένοικο Μακρόν, του οποίου την πολιτική συστηματικά πολέμησαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας;Τα αποτελέσματα εσωτερικής διαδικτυακής ψηφοφορίας των οπαδών Μελανσόν, που θα άφηνε ένα πρώτο αποτύπωμα των προτιμήσεων, έγιναν γνωστά μέσα στο πρωϊνό.

«Πράσινος» ο Μακρόν, κλείνει προς τα αριστερά και η Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε ότι θα κυβερνήσει ως «μια μητέρα με κοινή λογική» και θα προστατεύσει τους «ασθενέστερους»

Δίνουν μια ιδέα, αλλά δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Με αποκλεισμό της Λεπέν, έχουν τρεις επιλογές για το 2ο γύρο: Μακρόν, λευκό ή αποχή. Συμμετείχαν 215.000 στη ψηφοφορία , το λευκό ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις με 37,65%, ο Μακρόν ακολουθεί με 33,40% και η αποχή στο 28,96%. Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη μεγάλη συγκέντρωση που είχε χθες στη Μασσαλία, έστρεψε το τιμόνι όλο αριστερά, «πρασινίζοντας» για τα καλά το πρόγραμμά του. Χρησιμοποίησε μάλιστα ιδέες από το πρόγραμμα Μελανσόν. Πρόταση σοκ η υπόσχεση για δημιουργία ενός πρωθυπουργού υπεύθυνου για έναν - κατά Μελανσόν - «Οικολογικό Σχεδιασμό», υποστηριζόμενο από 2 ισχυρούς υπουργούς για την ενέργεια και την αποκέντρωση. «Θα φροντίσω ώστε η Γαλλία να γίνει το πρώτο μεγάλο έθνος που θα βγει από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα».

Ακτιβιστές κατά της Λεπέν χθες στο Παρίσι

Ακτιβιστές κατά της Λεπέν χθες στο Παρίσι

Επίσης εξήγγειλε νέες επενδύσεις σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, ανακαινίσεις κατοικιών για την εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή βιολογικών τροφίμων. Τα λεγόμενά του κατέδειξαν και πάλι στροφή σε νεανικό αριστερό ακροατήριο, που με την ψήφο τους θα κρίνουν το αποτέλεσμα σε μια εβδομάδα. Αλλά δεν φαίνεται και τόσο εύκολο να πείσει. «Είχε πέντε χρόνια και δεν έκανε τίποτα, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, με στόχο την όλο και μεγαλύτερη παραγωγικότητα που ακολουθεί, δεν συνάδει με την οικολογία», δήλωσε δύσπιστα ο Ερικ Κοκρέλ εκπρόσωπος των Ανυπότακτων. Αλλά παρόμοια στροφή κάνει και η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Σε εμφάνισή της στη μικρή νοτιοδυτική κοινότητα Saint-Rémy-sur-Avre, στην οποία στον πρώτο γύρο έλαβε πάνω από το 37%, υποσχέθηκε ότι θα κυβερνήσει ως «μια μητέρα με κοινή λογική» και θα προστατεύσει τους «ασθενέστερους».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου