ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Ο Εκτουρκισμός του λεξιλογίου - και όχι μόνο....

 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
του Γιάννη Σχίζα
Η εξάλειψη όλων των ελληνικών όρων από το τουρκικό λεξιλόγιο δεν είναι εφικτή , όμως βλέπουμε ότι η τουρκική εξουσία επιδίδεται στην εξάλειψη όρων με στρατηγική σημασία : Παραδείγματος χάρη του ελληνικής προέλευσης όρου «αστροναύτης» και «κοσμοναύτης » (astronaut και cosmonaut, στα τουρκικά astronot και cosmonot αντίστοιχα), που έχει τεθεί υπό επανεξέταση από τον Ερντογκάν (εν όψει της υποσχεθείσας τουρκικής απόβασης στη Σελήνη το 2023 !) και που προς το παρόν έχει προταθεί να γίνει “τζατζάμπεης”(!) (Caca-bey), ύστερα από την έμπνευση του υπερεθνικιστή και εταίρου στην κυβέρνηση Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ΠΗΓΗ : Πέτρος Κράνιας, ΙΣΚΡΑ)….
Εκτός από τον νεολογισμό του Ερντογκάν «γαλάζια πατρίδα» που περιλαμβάνει ό,τι αυτός θέλει να περιλαμβάνει, είναι και η «Θάλασσα των νησιών» που έρχεται σαν υποκατάστατο του όρου «Αιγαίο». …Εδώ και πολλά χρόνια μαθαίνουμε ότι οι ξεναγοί στην Τουρκία αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρουν την Ελληνική και πολύ περισσότερο την Ελληνιστική περίοδο της Μικράς Ασίας, παρά το γεγονός ότι διδάσκονται ιστορία στα τουρκικά σχολεία και πανεπιστήμια. Και να ήταν όμως μόνο αυτό…Πέρα από τον πρόσφατο «εκμουσαλμανισμό» της Αγίας Σοφίας, πίσω από τις επιθετικές φαντασιώσεις του Ερντογκάν έχουμε την τουρκική «μεγάλη ιδέα», που καλλιεργείται από μια μεγάλη μερίδα των πολιτικών κομμάτων και έχει βαθιές ρίζες στην τουρκική κοινή γνώμη.
Ο ιμπεριαλισμός προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος , πίσω από νεολογισμούς και άλλες εκδηλώσεις που εξάπτουν τη λαϊκή φαντασία. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου