ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ

 του Περικλή Νεάρχου

Το διαλειμμα των διπλωματικων ελιγμων απο την Αγκυρα αποδειχθηκε πολυ βραχυβιο.Με νεα NAVTEX , επιστρεφει στην πολιτικη των προκλησεων και της προσπαθειας δημιουργιας τετελεσμενων γεγονοτων, αποστελλοντας το υδρογραφικο σκαφος " Τσεσμε " στην καρδια του Κεντρικου Αιγαιου, πισω απο τα νησιά του Ανατολικου Αιγαίου. Ειναι μια κίνηση που θυμίζει τη δραματική Ελληνο - Τουρκική κρίση του 1987 , με τη διαφορά οτι , τη φορά αυτή , δεν στάλθηκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ενα ερευνητικό σκάφος , αλλα ενα υδρογραφικό " επιστημονικων ερευνων ". Η πανουργια αυτή επιτρέπει στην Αγκυρα να ισχυρίζεται οτι η εισβολή του Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου ειναι " νόμιμη " , εφόσον κάθε χώρα εχει δικαίωμα να διεξαγάγει επιστημονικές ερευνες σε διεθνή υδατα, εστω και αν η σχετική NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα ειναι αυθαίρετη και παράνομη. Αρμόδια αρχή για την εκδοσή της ειναι το συντονιστικο κέντρο της Λήμνου και οχι της Σμύρνης.Με το πρόσχημα αυτό , μπορει ακόμη η Αγκυρα να δηλωνει ετοιμη να συνεχίσει τιις διερευνητικές συνομιλίες με την Αθήνα , προσποιούμενη οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Τσεσμέ .

Η νεα αυτή προκλητική πρωτοβουλία της Αγκυρας δεν ειναι ασχετη με την πεποίθηση της οτι δεν θα επηρεάσει τη στάση της Ευρωπαικης Ενώσεως απέναντι της, η οποία , κατά τη γνώμη της , εχει αποκρυσταλλωθει υπέρ της , με προεξάρχουσα τη φιλική της Γερμανία, και οτι το θέμα των κυρώσεων εχει παραπεμθει στις καλένδες και επιπλεον οτι η θετική ατζέντα υπέρ της Τουρκίας ειναι δεδομένη στο Ευρωπαικό Συμβούλιο του Μαρτίου. Η λεγόμενη θετική ατζέντα περιλαμβάνει τρία καίρια αιτήματα της Αγκυρας: περισσότερα χρήματα για μια νέα συμφωνία στο μεταναστευτικό.Αρση της βίζας για ολους τους Τούρκους υπηκόους και αναβάθμιση της Τελωνειακης Ενώσεως μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαικης Ενώσεως, η οποία θα σήμαινε για την Αγκυρα κερδη της ταξεως των 20 δισ. ευρώ ετησίως.Τι θα πράξει η Ελλαδα; Θα συμφωνήσει να γινουν δεκτά τα Τουρκικά αιτήματα με πρόσχημα τις διερευνητικες και ενω η Αγκυρα συνεχίζει την ιδια επιθετική πολιτική κατά της Ελλάδος;
Ασφαλως , η εισβολή του Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου , εστω και υπο το πρόσχημα των επιστημονικων ερευνων, ειναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα , παρά τις καταβαλλόμενες προσπάθειες απο πλευρας Κυβερνήσεως να υποβαθμισθει το θέμα , για λόγους εσωτερικης πολιτικης. Συγκεκριμένα, η Αγκυρα επιδιώκει με το Τσεσμε.
* να αμφισβητήσει την Ελληνικότητα του Αιγαίου,το δικαίωμα των νησιων σε χωρικα υδατα 12 μιλιων και σε υφαλοκρηπιδα και ΑΟΖ και να προβαλει Τουρκικά δηθεν " δικαιώματα " μεχρι το μέσο του Αιγαίου,
* να υπογραμμίσει οτι τα θεματα αυτά περιλαμβάνονται , για την Τουρκική πλευρά , στην ημερήσια διάταξη των διερευνητικων συνομιλιων.
* να εξαναγκάσει την Ελληνική πλευρά να επαναβεβαιώσει την ισχύ του Πρωτοκόλλου της Βέρνης του 1976 , σύμφωνα με το οποιο οι δυο πλευρές πρέπει να απέχουν απο ερευνες σε " διαμφισβητούμενες περιοχές " του Αιγαίου, παρουσιάζοντας και την καρδιά του Αιγαίου ως δηθεν " αμφισβητούμενη περιοχή " .
* να υπενθυμίσει στην Ελληνική πλευρά οτι το Τουρκικό casus belli κατά της επεκτάσεως των Ελληνικων χωρικων υδάτων στο Αιγαιο παραμένει πάντα ενεργό και να αποτρέψει την Ελλάδα απο την ασκηση των νομίμων δικαιωμάτων της.
* να διεξαγάγει εξειδικευμένες ερευνες στη διαστρωμάτωση και στην πυκνότητα των υδάτων του Κεντρικου Αιγαίου, ωστε ν' αποκομίσει χρήσιμες πληροφορίες για το Τουρκικό Ναυτικό στην αναζήτηση και τον εντοπισμό των Ελληνικων υποβρυχίων.
Η Τουρκία, τόσο με τις προκλήσεις τύπου Τσεσμέ και Ορουτς Ρεις , οσο και με την ανακήρυξη της λεγόμενης " Γαλάζιας Πατρίδας " , εχει υπερβει πλέον το στάδιο της απλης αποτροπης της Ελλάδος ν' ασκήσει τα δικαιώματα της και εχει αναλάβει ενεργά την αρπαγή της Ελληνικης ΑΟΖ , με προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων, εκμεταλλευόμενη την Ελληνική αδράνεια ν' ασκήσει τα δικαιώματα της. Εαν ,π. χ. , η Ελλάδα ειχε επεκτείνει σε 12 μίλια τα χωρικά της υδατα και ειχε ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαιο, η Αγκυρα δεν θε ειχε κανένα πειθώριο να παίζει , με το Τσεσμέ , τα παιχνίδια που παίζει.
Επιβάλλεται επομένως η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη φοβική και κατευναστική πολιτική και ν' απαντήσει στις Τουρκικές προκλήσεις , με τα οπλα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, επεκτείνοντας αμεσα τα χωρικά της υδατα Ανατολικά και ΝΑ της Κρήτης και μετά στο Αιγαιο.
Η επιστροφη της Αγκυρας στη στρατηγική της εντάσεως δεν ειναι ασχετη επίσης με τις ΗΠΑ.Προσπαθει να εντυπωσιάσει την Αμερικανική πλευρα για την αποφασιστικότητα της να μη υποχωρήσει απο τις θέσεις της στα Ελληνο - Τουρκικά και να υποβάλει την ιδέα οτι η Αμερικανική πλευρά πρέπει να πιέσει την Ελληνική πλευρά για παραχωρησεις προς την Αγκυρα.Η τελευταία ομως εχει λόγους επίσης για ν' ανησυχει για την Κουρδική πολιτική των ΗΠΑ.Αντιμετωπίζει ως πραγματικό εφιάλτη το ενδεχόμενο οι Αμερικανοι να υποστηρίξουν σταθερα τη δημιουργία στη Συρία μιας δεύτερης Αυτόνομης Κουρδικης Περιοχης , κατα το πρότυπο εκείνης του Βορειου Ιρακ.Ο φόβος αυτός ηταν ενας απο τους σοβαρότερους λόγους για τη στροφή της Αγκυρας προς τη Μόσχα, με στόχο να χρησιμοποιηθει η Ρωσία ως αντίβαρο για την ανάσχεση των Αμερικανικων σχεδίων υπέρ των Κούρδων της Συρίας. Η Αγκυρα ακολουθει γι' αυτό σκοπίμως μια τακτική εντάσεως απέναντι στις ΗΠΑ , με στόχο να τις εξαναγκάσει να αναδιπλωθουν στο θέμα των Κούρδων , κατά το παράδειγμα του πρώην Προέδρου Τραμπ .
Στο πνευμα αυτό και μέσα στο κλίμα της πρόσφατης αποτυχίας της Τουρκικης επεμβάσεως στο Βόρειο Ιράκ , που κατέληξε στην απώλεια 13 στελεχων των Τουρκικων Μυστικων Υπηρεσιων και αλλων Σωμάτων Ασφαλείας που ηταν , εδω και 6 χρόνια , ομηροι του Κουρδικου Κινήματος PKK, ο Ερντογαν απειλησε οτι θ' αναλάβει νέες επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της Συρίας και θα βομβαρδίσει , εαν χρειασθει ,Αμερικανικές αυτοκινητοπομπες που μεταφέρουν οπλα απο το Ιράκ στους Κούρδους της Συρίας.Οι απειλες αυτές εναλλάσσονται με εκκλήσεις προς την Αμερικανική ηγεσια να τα βρουν οι δυο χωρες και να εξομαλύνουν τις σχεσεις τους.Τι θα πράξει η Αμερικανική πλευρά στο Κουρδικό; Θα αναδιπλωθει και θα παλινδρομήσει στην πολιτική Τραμπ , που κατεδικαζε ; Το Κουρδικό δεν ειναι το μόνο θέμα , πάνω στο οποιο θα κριθουν οι Τουρκο - Αμερικανικες σχέσεις. Για την Τουρκική πλευρά ομως ειναι το σημαντικότερο, γιατί ενεργοποιει τις Τουρκικές φαντασιώσεις για συνωμοσίες εναντίον της Τουρκιας και της εδαφικης της ακεραιότητας.
Επανερχόμενοι στα Ελληνο - Τουρκικά , η Αγκυρα , μετά το Τσεσμέ , εξηγγειλε θεαματική ναυτική ασκηση, με την οποια θα κινητοποιήσει ολο σχεδόν τον Τουρκικό Στόλο, με την επωνυμία " Γαλαζια Πατρίδα ", στο τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου.Η ασκηση εχει , προφανως , ως στόχο να διαδηλώσει την Τουρκική θέληση για αταλάντευτη εμμονή στην ιδέα και την πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας.Ειναι επίσης πολύ πιθανόν να πιστεύει η Αγκυρα οτι η περίοδος μέχρι , τουλάχιστον , το καλοκαίρι, οταν θα αρχίσουν να ερχονται τα Γαλλικά αεροσκάφη Ραφάλ , ειναι ενα παρ'αθυρο ευκαιρίας για την Αγκυρα για την ασκηση πιέσεων και εκβιασμων προς την Ελληνική πλευρά με στόχο να συρθει σε διαπραγματεύσεις του ειδους που θέλει η Αγκυρα.
Αναρωτιέται κανείς , με τα δεδομένα αυτά , ποιό νόημα εχουν οι περιλάλητες διερευνητικές συνομιλίες.Ασφαλως , η Ελληνική πλευρά ειναι λογικό να μη θέλει να χρεωθει δική της ευθύνη για το ναυάγιο τους.Δεν πρεπει ομως να παρασυρθει απο τη σκοπιμότητα αυτή στο παιχνίδι τακτικης της Αγκυρας και να εξυπηρετησει τους στόχους της , οπως , π. χ. , η αναστολή απο την Ελλάδα καθε αιτήματος για κυρώσεις και η εγκριση επιπλέον των αιτημάτων της Αγκυρας στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, για να μη διαταραχθουν δηθεν οι διερευνητικές συνομιλίες.
Η Ελλαδα πρέπει , αντιθέτως , να επιταχύνει σε ολους τους τομεις το εξοπλιστικό της
προγραμμα, με στόχο να καλυφθουν κρισιμα κενα και ν' αποκτήσει η χώρα πλεονεκτήματα τεχνολογικης αιχμης σε ορισμένους βαρύνουσας σημασίας τομεις.Απο την αποψη αυτη, εχει αποφασιστική σημασία η εκκρεμουσα επιλογη φρεγατων.Το θέμα δεν ειναι μόνο τεχνικό, γιατι θα διαφανει απο την επιλογη που θα γινει που το παει η Κυβερνηση.Θελει πραγματικά ενα Ναυτικό , ικανό να υπερασπισθει τα Ελληνικά δικαιώματα σ' ολο το Αιγαιο και στην Ανατολική Μεσόγειο η ενα Ναυτικό καθηλωμένο και αδυναμο, που θα δικαιολογήσει ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις στον Τουρκικό επεκτατισμό; Ειναι πολυ μεγάλης σημασίας επίσης η επιτάχυνση ολων των αλλων εξοπλιστικων προγραμμάτων , που καθυστερουν χωρις λόγο , χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν οτι κάθε παράθυρο ευκαιρίας μπορει να αξιοποιηθει , οποιαδήποτε στιγμή, απο την αλλη πλευρά.Στο σημειο αυτο πρέπει να προστεθει η μέριμνα που επιδεικνύει η Τουρκική πλευρά για καινοτομίες και νέες πολεμικές τακτικές, οπως τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα , τα εξοπλισμένα με πυραύλους και ρουκέτες , κατευθυνόμενες με λέιζερ, μεταφορικά αεροσκάφη, τα μη επανδρωμένα σκάφη στη θάλασσα και αλλα προγράμματα στον Στρατο Ξηρας.
Στο κεφάλαιο αυτό πρέπει να γίνει μνεια στην ανάγκη ολόκληρος ο λαός να ερθει αρωγός στην εξοπλιστική προσπάθεια της χώρας για την ενίσχυση ιδιαίτερα του Πολεμικου Ναυτικου.Απο την αποψη αυτη ειναι συγκινητική η προσφορά του εθνικου ευεργέτη Ιάκωβου Τσούνη, ο οποιος προσέφερε 23 εκ, ευρω και 60 αποβατικά στο Στόλο, οπως επίσης του ευπατρίδη εφοπλιστη Λασκαρίδη , ο οποιος προσεφερε δυο πολύτιμα βοηθητικά πλοια σ' αυτον.Εχουμε πλοια στη θάλασσα, εχουμε πατρίδα , ελεγε στους Αθηναίους ο Θεμιστοκλης.Αυτή η συνείδηση ενέπνεε παντα ξεχωριστούς Ελληνες , σε κρίσιμες ωρες για τη χωρα, με κορυφαιο παράδειγμα τον μεγάλο ευεργέτη Αβερωφ.Στο πνευμα αυτό, της ενισχύσεως του Στόλου , οχι μόνο απο διακεκριμένους ευεργέτες, αλλά και με την ευρεία συμμετοχή του λαου, ενας αλλος ευπατρίδης , ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη συσταση του " Ταμειου Ελληνικου Στόλου Αβέρωφ 2 " . Στόχος της Πρωτοβουλίας ειναι να κινητοποιήσει ολους τους Ελληνες , στην Ελλαδα και το εξωτερικό ,για να συμβάλουν στην ενίσχυση του Ελληνικου Στόλου, με τη συμβολή που μπορει ο καθένας.
Φιλοδοξία της Πρωτοβουλίας ειναι η αγορά και η προσφορά στο Ναυτικό μιας πλήρως εξοπλισμένης φρεγάτας , ως δειγμα εθνικου και πατριωτικου συνσγερμου και συμπαραστάσεως στο εργο του Πολεμικου Ναυτικου.Η Ελλάδα ειναι ταυτόχρονα χώρα ηπειρωτική και νησιωτική και δεν μπορει να κάνει εκπτώσεις στη ναυτική ισορροπία και ισχύ, που ειναι απαραίτητες για την ασφάλεια της και την ειρήνη.
Ενας πολύ σημαντικός πυλώνας της αμυνας της χωρας ειναι οι περιφερειακες στρατηγικές συμμαχίες, τις οποιες μπορει να συνάψει , με κοινό παρονομαστή , την αναχαίτιση της επιδιωκόμενης απο την Αγκυρα Τουρκικης ηγεμονιας στην Ανατολική Μεσόγειο.Η συμπτωση αυτή με αλλες χωρες στην κοινή θεώρηση του Τουρκικου κινδύνου , προσφέρει στην Ελληνική πλευρά την ευκαιρία να πρωτοστατήσει στην οικοδόμηση ενος κοινου αποτρεπτικου τείχους και στην ανάπτυξη ενος συνασπισμου δυνάμεων , μέσα στον οποιο η Ελλάδα μπορει να βρει εναν νέο γεωπολιτικό ρόλο και να ενισχύσει την παρουσία της καταλυτικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ρόλος της Γαλλίας στη σύμπηξη του συνασπισμου αυτου ειναι καίριος και η Ελλαδα πρέπει ν' αδράξει την ευκαιρία για την υπογραφή ενος αμυντικου συμφώνου με τη Γαλλία, με ρήτρα αμυντικης συνδρομης. Η υπογραφή ενος τέτοιου συμφώνου θα στείλει σαφές μήνυμα στην Αγκυρα οτι η Ελλάδα ειναι αποφασισμένη , με τη δική της ισχύ και με τη συνδρομή των συμμάχων της , να μη επιτρέψει την παραβίαση των δικαιωμάτων της και ν' αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή στην εθνική της ασφάλεια και ακεραιότητα.
Το μήνυμα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει και την Κύπρο και πρέπει να πάρει κατεπειγόντως τη μορφή της αναβιώσεως του Ενιαίου Αμυντικου Χώρου,με μόνιμη αεροναυτικη παρουσία της Ελλάδος και την παράλληλη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Εθνικης Φρουρας.Οι συνθηκες σήμερα , με τη στρατηγική συνεργασία γειτονικων χωρων , οπως το Ισραήλ και η Αιγυπτος, και με την παρουσία και στήριξη της Γαλλίας , ειναι πολύ διαφορετικές.
Η σπουδή για δηθεν " λυση " του Κυπριακου , πανω σε βάση απαράδεκτη , που θα προήγαγε τον Τουρκικό γεωπολιτικό ελεγχο πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο, ειναι πολιτική αυτοκαταστροφική και παράλογη.Δεν εχει κανείς το δικαίωμα να πειραματίζεται με δηθεν " λύση " , απο την οποία δεν υπάρχει επιστροφή και θα εθετε σε κίνδυνο την ελευθερία και το μέλλον του Κυπριακου Ελληνισμου.
Η επιστροφη της Αγκυρας στη στρατηγική της εντάσεως θέτει ερωτηματικά τόσο για τις διερευνητικές συνομιλίες οσο και για τη σχεδιαζομενη , Βρετανικης εμπνεύσεως, Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό.Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος δεν ειναι μια νέα Πενταμερής , στην ημερήσια διάταξη της οποίας ειναι η κατάλυση της Κυπριακης Δημοκρατίας, αλλα μια νέα στρατηγική για ασυμβίβαστο αγώνα κατά της Τουρκικης εισβολης και κατοχης και λύση δημοκρατική και δίκαιη , στο πλαίσιο του διεθνους δικαίου και του Ευρωπαικου κεκτημένου,Διαμορφώνεται ομως μια πολύ ανησυχητική κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο της Κύπρου, με απροκάλυπτη παρέμβαση της Βρετανικης διπλωματίας, η οποια ασκει πιέσεις στην Ελληνική πλευρά για νέες υποχωρήσεις για ν' αποφευχθουν δηθεν τα δύο κρατη , που ζητα η Τουρκική πλευρά.Στο θέμα ομως αυτό θα επανέλθουμε με αλλο αρθρο.
Περικλης Νεάρχου
Πρέσβυς ε. τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου