ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Συνέπειες -και αναπροσανατολισμοί- λόγω του Brexit: Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφουν Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

 


ANKARA, TURKEY - DECEMBER 29: Turkish Trade Minister of Turkey, Ruhsar Pekcan (R) and United Kingdom's Ambassador to Turkey Dominick Chilcott (L) attend the signing ceremony of Free Trade Agreement between Turkey and United Kingdom via video-conference with Britain's Secretary of State for International Trade Liz Truss in Ankara, Turkey on December 29, 2020. (Photo by Muhammed Yaylali/Anadolu Agency via Getty Images)


§  Γράφει ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος

§  emailg.papagian3@yahoo.gr

“Είναι μια ιστορική μέρα, θα ενισχύσουμε τον όγκο του εμπορίου”, λένε οι Τούρκοι επίσημοι.

Η συμφωνία, που χαρακτηρίστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως “η πιο σημαντική” για την Άγκυρα μετά την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, όταν επισημοποιηθεί το Brexit και θα καλύπτει “όλα τα εμπορεύματα βιομηχανικά και γεωργικά “

Η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία υπέγραψαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα γεγονός που γιορτάστηκε με μια “τελετή” μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, στο Υπουργείο Εμπορίου. “Αυτή η νέα εποχή στις σχέσεις θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ρουσάρ Πεκκάν, σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία θα προσφέρει την ευκαιρία “περαιτέρω ενίσχυσης του όγκου του διμερούς εμπορίου” που πέρυσι ήταν 16. 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία, που χαρακτηρίστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως “το πιο σημαντικό” για την Άγκυρα μετά την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, όταν επισημοποιηθεί το Brexit και θα καλύπτει “όλα τα εμπορεύματα βιομηχανικά και γεωργικά “:” Είναι μια ιστορική ημέρα για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου “, πρόσθεσε ο Πεκάν, εξηγώντας ότι χωρίς τη συμφωνία η χώρα του θα είχε υποστεί ζημίες 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα των αγαθών που εξάγει στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινταν σε δασμούς. Ωστόσο, η Άγκυρα και το Λονδίνο, πρόσθεσε ο υπουργός, θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν τη συμφωνία επίσης σε υπηρεσίες και επενδύσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ τους εμπορικών σχέσεων.
Σταθερές και διευρυνόμενες οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης, τόσο με την Γερμανία όσο και με την Μεγάλη Βρετανία…

Καλή Χρονιά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου