ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αντισταθεί στη βαρβαρότητα

 

Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αντισταθεί στη βαρβαρότητα

Του Σάββα Καλεντερίδη

Είναι γνωστό το πολιτικό πογκρόμ που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν με τους πραιτοριανούς του, που έχουν αλώσει το κράτος, τις διωκτικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη, εναντίον των Κούρδων πολιτικών, βουλευτών, δημάρχων, στελεχών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), διανοουμένων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και απλών πολιτών.

Πρόκειται για ένα πογκρόμ που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολιτική γενοκτονία, αφού οι συλληφθέντες τα τελευταία πέντε χρόνια αγγίζουν τους 20.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 4.000 παιδιά, ενώ οι φυλακισθέντες είναι χιλιάδες.

Ανάμεσά τους οι δύο πρώην συμπρόεδροι του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, ο ένας εκ των οποίων, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κρατείται αναιτίως στις φυλακές της Αδριανούπολης τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα εναντίον ενός λαού σαράντα εκατομμυρίων ανθρώπων, από τους οποίους τα είκοσι εκατομμύρια κατοικούν στην Τουρκία, η Δύση, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που υποτίθεται ότι έχουν ως βασική αρχή της λειτουργίας και της ύπαρξής τους τη δημοκρατία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι συνένοχοι γιατί δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσει.

Το τελευταίο προπύργιο υπεράσπισης των αξιών που πρέπει να υπερασπίζεται ο Δυτικός κόσμος είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στο οποίο προσέφυγε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς για το θέμα της εξοφθάλμως παράνομης κράτησής του στις φυλακές επί τέσσερα χρόνια.

Το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε προχθές την απόφασή του για τον πρώην συμπρόεδρο του HDP. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Ντεμιρτάς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.

Ο Ντεμιρτάς μετά την απόφαση έκανε μια δήλωση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία αξίζει να παραθέσουμε παρακάτω.

Όσον αφορά το ΕΔΑΔ, αποφάσισε ότι η κράτηση του Ντεμιρτάς παραβιάζει πέντε άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι η κράτησή του βασίζεται σε πολιτικούς παρά νομικούς λόγους, ότι η άρνηση απελευθέρωσης σημαίνει τη συνέχιση της παραβίασης των δικαιωμάτων του, και ότι ο Ντεμιρτάς θα έπρεπε να απελευθερωθεί αμέσως.

Όπως προαναφέρθηκε, θεωρούμε ότι αξίζει να διαβάσουμε την πρώτη δήλωσε που έκανε ο παρανόμως φυλακισθείς Κούρδος πολιτικός, γιατί τα μηνύματα που περιέχει απεικονίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, η οποία αφορά και τους γειτονικούς λαούς και κράτη.

Η δήλωση έχει ως εξής:

Σας χαιρετώ όλους,
Πριν από 15 μήνες στο Στρασβούργο, κατά τη δημόσια ακρόαση που διεξήχθη ενώπιον δικαστών 17 διαφορετικών χωρών του Μεγάλου Επιμελητηρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση του AKP και οι νόμιμοι εκπρόσωποί μου παρουσίασαν όλους τους ισχυρισμούς, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις υπερασπίσεις τους. Ενώ η κυβέρνηση του AKP εκπροσωπήθηκε από Γερμανό δικηγόρο, με υπερασπίστηκε εξ ολοκλήρου μια ομάδα δικηγόρων από την Τουρκία.

Η απόφαση αυτής της ακρόασης ανακοινώθηκε τελικά σήμερα. Οι δικηγόροι μου θα εξηγήσουν μία προς μία τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες της απόφασης. Ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι όλες οι λεγόμενες δικαστικές δραστηριότητες που διεξήχθησαν εναντίον μου και των φίλων μου για έξι χρόνια έχουν πολιτικά κίνητρα, είναι παράνομες, είμαστε αθώοι, και όσοι μας έχουν κρατήσει στη φυλακή τόσα χρόνια, έχουν διαπράξει εγκλήματα τόσο σοβαρά που μπορούν να δημιουργήσουν μια πολιτική συνωμοσία εναντίον μας.

Αυτή η απόφαση αποδεικνύει ότι ο νόμος και το σύστημα δικαιοσύνης στην Τουρκία καταρρακώθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση. Παρόλο που κρατήθηκα παράνομα ως πολιτικός όμηρος για τέσσερα χρόνια, αυτή η απόφαση δεν με έκανε ευτυχισμένο. Το αντίθετο, με λυπεί. Λυπάμαι πραγματικά για αυτήν την απόφαση. Κι αυτό γιατί δεν πληρώνω μόνο εγώ το λογαριασμό για την καταργηθείσα δημοκρατία, για την καταργηθείσα νομιμότητα και την εξάλειψη της δικαιοσύνης, τις συνέπειες όλων αυτών τις πληρώνουν βαρύτερα τα 83 εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας.

(Δεν συμπεριλαμβάνω σ’ αυτούς, σκόπιμα, το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που συνεχίζουν να ζουν με ευχαρίστηση, χλιδή και δόξα.)

Λυπάμαι για τους ανθρώπους που αυτοκτόνησαν λόγω ανεργίας, πείνας και φτώχειας. Λυπάμαι για τις εκατοντάδες χιλιάδες αδέρφια μου που έπρεπε να ταΐσουν τις οικογένειές του από τα σκουπίδια ή από τα υπολείμματα των αγορών. Λυπάμαι γιατί εκατομμύρια αγρότες, έμποροι, ακόμα και βιομήχανοι έχουν χρεοκοπήσει. Λυπάμαι για τους δεκάδες εκατομμύρια ανέργους που αγωνίζονται να επιβιώσουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης λυπάμαι για εκείνους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν λόγω έλλειψης δημοκρατίας και ειρήνης, λυπάμαι πολύ για εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Λυπάμαι για εκείνους που αυτοπυρπολήθηκαν επειδή δεν είχαν να φάνε, ενώ εκείνοι που κέρδισαν τις εκλογές καταπάτησαν το νόμο και κατέστρεψαν την οικονομία κρατώντας μας στη φυλακή για να προστατεύσουν τις καρέκλες τους και για να συνεχίσουν να γεύονται τους γλυκούς καρπούς της εξουσίας. Μακάρι να πλήρωνα το τίμημα των πράξεών τους μόνον εγώ και οι σύντροφοί μου. Μακάρι να μην πλήρωνε αυτό το βαρύτατο τίμημα ολόκληρη η κοινωνία, που έχει πλέον ένα σκοτεινό μέλλον. Λυπάμαι περισσότερο για το λαό μου παρά για τον εαυτό μου, λυπάμαι για όλους εσάς.

Ωστόσο, ενώ από τη μια πλευρά λυπάμαι, από την άλλη είμαι αισιόδοξος. Επειδή εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, το λαό. Εμπιστεύομαι τη δύναμη δεκάδων εκατομμυρίων που συνεργάζονται για τη δημοκρατία και πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα. Πιστεύω εκείνους που λένε «Δεδομένου ότι αυτή η χώρα είναι όλων μας, δεδομένου ότι αυτή η Δημοκρατία είναι όλων μας, τότε θα κάνουμε αυτήν την πατρίδα παράδεισο, χέρι-χέρι, ανεξάρτητα από αν είμαστε Τούρκοι, Κούρδοι, Αλέβιτες ή Σουνίτες». Κλείνω τα μάτια στην απίστευτα φρικτή γλώσσα του μίσους της εξουσίας και των συνεργατών της και εμπιστεύομαι τις όμορφες καρδιές εκείνων που κλείνουν τα μάτια τους και μιλούν τη γλώσσα της ειρήνης, της αγάπης και της αδελφοσύνης. Είμαι αισιόδοξος. Επειδή ξέρω ότι εκείνοι που θεωρούν το λαό ανόητο, θα πάρουν το μάθημα που πρέπει από αυτόν το λαό, ο οποίος θα τους στείλει στο σκονισμένο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Είναι λίγα τα ψωμιά τους. Λυπηθείτε, θυμώστε, αλλά δουλέψτε, αγωνιστείτε, πολεμήστε και μην χάσετε ποτέ την ελπίδα. Θυμηθείτε, σίγουρα θα κερδίσουμε!

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κεντρικά γραφεία του HDP, τους συμπροέδρους μας Pervin Buldan και Mithat Sancar, καθώς και τους βουλευτές μας, τις επαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις και όλους όσοι έδειξαν αλληλεγγύη, για τη μεγάλη συμβολή σε αυτόν τον νομικό και πολιτικό αγώνα. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον καθηγητή δρ Başak Çalı και στους δικηγόρους Benan Molu, Ramazan Demir, Mahsuni Karaman, δρ Kerem Altıparmak, Aygül Demirtaş Gökalp και Deniz Gedik, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια των σταδίων προετοιμασίας και υπεράσπισης στο ΕΔΑΔ.

Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους δικηγόρους φίλους μου που εξακολουθούν να με υπερασπίζονται στα τοπικά δικαστήρια με μεγάλη θυσία και προσπάθεια. Χρωστώ χάρη σε όλους, να είναι όλοι τους καλά.

Στέλνω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και την αγάπη μου σε σας και υποβάλλω τα σέβη μου.

Πηγή Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου