ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Τουρκική απειλή: Ανάγκη συναγερμού των απανταχού Ελλήνων
Τουρκική απειλή: Ανάγκη συναγερμού των απανταχού Ελλήνων

Του Άγγελου Ζαχαρόπουλου
Βρισκόμαστε σε μία ξεκάθαρη αύξηση ποσοτική και ποιοτική της τουρκικής επιθετικότητας. Αυτό δείχνει τουλάχιστον η σημαντική αύξηση των υπερπτήσεων πάνω στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Από 39, το 2017, έφτασαν σε 255 μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020 και μάλιστα σε κατοικημένα μεγάλα νησιά. Να προστεθεί η προσπάθεια εμβολισμών σκαφών και, τελευταία, τα 24 οικόπεδα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνα υδρογονανθράκων.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Τουρκία παραμένει μία αναθεωρητική δύναμη η οποία επιδιώκει την περιφερειακή ηγεμονία. Και δεν θα διστάσει να κάνει ευθέως χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον μας όταν της δοθεί η ευκαιρία ή να την προκαλέσει παραβιάζοντας ευθέως την κόκκινη γραμμή μας. Εξάλλου υπερεξοπλίζεται συνεχώς με νέα οπλικά συστήματα.
Ο εξοπλισμός των δικών μας ενόπλων δυνάμεων υπέστη τις συνέπειες της υποχρεωτικής λιτότητας κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Τελευταία έχουν γίνει προσπάθειες τεχνολογικής αναβάθμισης οπλικών συστημάτων, προμήθειες ελικοπτέρων κλπ. Σημαντικότερη είναι η αναβάθμιση των 84 αεροπλάνων F16 που έχει ήδη ξεκινήσει. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι υπάρχουν ακόμα πολλά σημαντικά οπλικά συστήματα, αλλά και αεροπλάνα εκτός ενέργειας επειδή έχουν ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης. Η αναβάθμιση αυτή, καθώς και η απόκτηση ή έστω ενοικίαση νέων μονάδων προηγμένης τεχνολογίας για το ναυτικό και αεροπορικό στόλο απαιτούν σημαντικές δαπάνες. Έχει δηλωθεί από επίσημα χείλη ότι η κάλυψη αυτών των αμυντικών αναγκών θα ολοκληρωθεί όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Αλλά “ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ”.
Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα της προκλήσεις και επισπεύδει προσεγγίζοντας τη χρήση στρατιωτικής βίας, ίσως για να προλάβει την εδραίωση στους ευρωπαϊκούς εταίρους της αλήθειας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Απαιτείται κατά συνέπεια εγρήγορση. Και τα χρήματα που χρειάζονται για τη δραστική και επείγουσα αύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από την εθελοντική εισφορά των απανταχού Ελλήνων. Όλοι οι Έλληνες θα προσφέρουν εθελοντικά από το υστέρημά τους ή το περίσσευμά τους με ενθουσιασμό. Και τούτο επειδή είναι πολύ θυμωμένοι. Και οι Έλληνες, όταν θυμώνουν, ενώνονται και γίνονται ακαταμάχητοι. Περισσότερο από την αυξανόμενη παραβατικότητα στον αέρα, στη θάλασσα και στον Έβρο, τους Έλληνες έχει εξοργίσει η ιταμή και πολλές φορές χυδαία συμπεριφορά του ιδίου του Ερντογάν, καθώς και συνεργατών του. Συμπεριφορά “νταή” της γειτονιάς, του τύπου “ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε ” !
Μπορούμε να ελπίσουμε ότι οι απανταχού πλούσιοι και υπερπλούσιοι Έλληνες θα εμπνευστούν από τους μεγάλους, τους αθάνατους εθνικούς ευεργέτες που στήριξαν την πατρίδα σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα και έμειναν στην ιστορία. Ας μην ξεχνάμε ιδιαίτερα την συμβολή του θωρηκτού Αβέρωφ, προσφορά του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, στις νίκες των βαλκανικών πολέμων που διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα με το σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Αυτά τα νησιά εποφθαλμιά ο άπληστος γείτονας. Αυτά τα νησιά περιφρουρούν μέρα και νύχτα οι αεροπορικές και ναυτικές μας δυνάμεις που πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε ώστε να καταστούν πανίσχυρες, αποτρεπτικές κάθε απειλής. Την ενίσχυση αυτή μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε προσφέροντας ο καθένας ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.
Έμπειροι παλαιοί πολιτικοί έχουν τη γνώμη ότι την ευαισθητοποίηση του απανταχού ελληνισμού και τη διαχείριση του όλου εγχειρήματος με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια είναι ικανή και πρέπει να αναλάβει η Βουλή των Ελλήνων.
* Ο κ Άγγελος Ζαχαρόπουλος είναι Επίτιμος Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρ. Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (ο τελευταίος επιζών)
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου