ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Αναθέρμανση στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας – Η Μ. Ζαχάροβα γίνεται πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα


Αναθέρμανση στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας – Η Μ. Ζαχάροβα γίνεται πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα


ΧΑΚ 
Πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, η νυν εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε μια ιδιαίτερη κομβική συγκυρία για τη χώρα μας, που έχει επιδοθεί σε «διπλωματικό μαραθώνιο» έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Η Μαρία Ζαχάροβα είναι στενή συνεργάτιδα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και το γεγονός ότι θα γίνει πρέσβειρα στη χώρα μας σηματοδοτεί σίγουρα μια νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις, που είχαν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν ήταν στα καλύτερά τους λόγω δηλώσεων που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιας, αλλά και εξαιτίας της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2018, αλλά και της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων. Είχε προηγηθεί η καταγγελία πως οι απελαθέντες Ρώσοι διπλωμάτες προσπαθούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ως αντίδραση, η Μόσχα είχε προχωρήσει σε μια κίνηση που στρεφόταν ειδικά κατά του τότε υπουργού Εξωτερικών, απαγορεύοντας την είσοδο στην Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά. Αυτό ήταν το σημαντικότερο από τα αντίποινα που ανακοινώθηκαν στον Έλληνα πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος είχε κληθεί τότε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Η Μόσχα μετά τους υπαινισμούς Κοτζιά περί ρωσικής ανάμιξης σε σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης με όχημα τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, είχε φτάσει στο να θεωρεί σχεδόν εχθρικό συνομιλητή το Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας τον ότι έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Οι σημερινές σχέσεις Αθήνας – Μόσχας
Δύο χρόνια μετά, οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας φαίνεται πως αναθερμαίνονται, γεγονός που δεν είναι καθόλου τυχαίο και εδράζεται στην τόσο στην καλή σχέση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και στην πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει στο παρασκήνιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Της αλλαγής του κλίματος είναι χαρακτηριστικές και οι πρόσφατες δηλώσεις του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τάχθηκε στο πλευρό της χώρας μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, αποφυγής προκλητικών ενεργειών, καθώς και επίλυσης οποιωνδήποτε προβλημάτων με ειρηνικά μέσα, ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.
Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα μνημόνια Άγκυρας-κυβέρνησης Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας επισημαίνει πως η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. «Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα» σημείωσε ο Αντρέι Μάσλοβ.
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, ο Ρώσος πρέσβης είχε τονίσει πως και οι δυο χώρες ενδιαφέρονται για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων και επιδιώκουν να συμβάλουν σ’ αυτό στον ίδιο βαθμό. «Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχει διαχρονικά γερά θεμέλια τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην πολιτιστική και ανθρωπιστική σφαίρα. Ο πολιτικός διάλογος είναι εντατικός. Βεβαίως η πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας, την οποία διανύουμε, δεν μπορεί να μην την επηρεάζει. Δουλεύουμε όμως μαζί με τους Έλληνες φίλους μας με στόχο να συνεχιστεί η υλοποίηση των κοινών σχεδίων» υπογράμμισε.
Επίσης, έκανε λόγο για καλή δυναμική στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την αύξηση του διμερούς εμπορίου – το πρώτο τρίμηνο καταγράφτηκε άνοδος κατά 4,7%- και εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διεύρυνση του εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου