ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Πλησιάζει η ώρα του Τζόνσον και του Brexit χωρίς συμφωνία

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται οι πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία όσο πλησιάζει η ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και στον πρωθυπουργικό θώκο.
Όπως προέκυψε από δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι, η πιθανότητα να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ένωση χωρίς συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2017, γεγονός το οποίο συμπίπτει με τις αυξημένες πιθανότητες του Τζόνσον να αναλάβει τα ηνία της χώρας την επόμενη εβδομάδα.
Ο Τζόνσον ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κούρσας διαδοχής, έχει καταστήσει σαφές ότι βασικό μέλημά του είναι να αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πιθανότητα να συμβεί ένα no deal Brexit ήταν 30% τον Ιούλιο, αρκετά μεγαλύτερη από το 25% βάσει δημοσκόπησης τον Ιούνιο και σαφώς αυξημένη από το 15% σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου Μαΐου.  
«Η πιθανότητα να είναι τελικά πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον και η ρητορική του στην προεκλογική του εκστρατεία καταδεικνύουν ότι αυτό το αποτέλεσμα (το no deal Brexit) είναι πολύ πιο πιθανό απ’ ό,τι πιστεύαμε πρωτύτερα», σχολιάζει ο Πίτερ Ντίξον από την Commerzbank.
Στην ιστορία αυτή εισέρχεται πλέον και ο αντίπαλος του Τζόνσον και νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος επίσης σκληραίνει τη στάση του απέναντι στο Brexit όσο βλέπει να χάνει έδαφος στην κούρσα της διαδοχής. Αποτέλεσμα της ανησυχίας αυτής για σκληρό και άτακτο Brexit είναι η ελέυθερη πτώση της στερλίνας αυτήν την εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017.  
Σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τα χειρότερα, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν χθες τροπολογία η οποία βάζει φρένο σε οποιαδήποτε προσπάθεια μελλοντικής κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Αυτή είναι η πρόθεση του Τζόνσον, όπως ο ίδιος έχει διαμηνύσει, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε μεν τρεις φορές τον χειμώνα τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι. Έχει ωστόσο απορρίψει με μεγάλη πλειοψηφία και την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση χωρίς συμφωνία.
naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου