ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Bloomberg: Η Τουρκία εγκατέλειψε τη Δύση, ας υποστεί τις συνέπειες

Tην άποψη πως η Τουρκία πλέον εγκατέλειψε οριστικά τη δύση και θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αναφέρει το editorial του Bloomberg, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γινόταν ολοένα και πιο επιθετικός απέναντι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, με την Ουάσιγκτον να αντιμετώπιζε όλο το θέμα υπομονετικά και να θεωρούσε πως οι «φωνές» του Ερντογάν, που προορίζονταν κυρίως για εγχώρια κατανάλωση, ήταν μια μικρή ταλαιπωρία - σίγουρα όχι αρκετή για τη Δύση να εγκαταλείψει την Τουρκία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg έφτασε η στιγμή να αναγνωριστεί μια μεγαλύτερη ταλαιπωρία: η Τουρκία από μόνη της έχει εγκαταλείψει, για όλους τους σκοπούς, τη Δύση.
Όπως τονίζεται, οι ενέργειες του Ερντογάν ταιριάζουν τώρα με τη ρητορική του. Η απόφαση του να παραλάβει τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 είναι μια ενέργεια κατά του ΝΑΤΟ, με δυτικούς αξιωματούχους να προειδοποιούν από καιρό για την αγορά, λέγοντας ότι τα συστήματα θα μπορούσαν να διακυβεύσουν σοβαρά τις άμυνες του ΝΑΤΟ παρέχοντας στους Ρώσους τεχνικούς πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με αμερικανικά και ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη. Η Τουρκία έχει επίσης κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ευρώπη στέλνοντας σκάφη για γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχές τις οποίες διεκδικεί η Κύπρος, σύμφωνα με το άρθρο.
Πρόκειται για εσκεμμένες προκλήσεις, τονίζει το Bloomberg. «Η Τουρκία θα μπορούσε να επιλέξει να αγοράσει πυραυλικά συστήματα εγκεκριμένα από το ΝΑΤΟ με συγκρίσιμες δυνατότητες. Θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μεσολαβήσει στο θέμα της Μεσογείου. Αντ 'αυτού, ο Ερντογάν φαίνεται να έχει υπολογίσει ότι τα συμφέροντα ασφαλείας του εξυπηρετούνται καλύτερα από μια συμμαχία με τη Ρωσία και ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ θα του δώσει διαβατήριο για  αλλαγή πλευράς και ότι η Δύση δεν θα έχει τη βούληση να επιβάλλει σημαντικές κυρώσεις».
«Τώρα όμως πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Η ΕΕ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία παγώματος επαφών υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και έχει αρχίσει να διακόπτει την οικονομική της βοήθεια. Δεδομένου ότι η Άγκυρα δέχεται τέτοιου είδους μέτρα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο και να επιβάλουν κυρώσεις κατά των τουρκικών εταιρειών που ασχολούνται με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα έπρεπε να αποθαρρύνει την περαιτέρω θαλάσσια περιπέτεια της Άγκυρας».
Το άρθρο υποστηρίζει ακόμη πως οι ΗΠΑ  θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο, σημειώνοντας πως αποτελεί καλή αρχή το «μπλόκο» στα F-35.
Παράλληλα, αναφέρει πως η αμερικανική διοίκηση έχει ένα μακρύ μενού κυρώσεων από το οποίο μπορεί να επιλέξει, περιλαμβανομένης της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων ανώτατων αξιωματούχων, την παρεμπόδιση δανείων προς την Τουρκία ή την πλήρη εξάλειψή της από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. 
«Πλέον, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια μεγαλύτερη ερώτηση: Μπορεί η Τουρκία να θεωρηθεί ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος; Παρόλο που οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την διαγραφή ενός μέλους, υπάρχουν σοβαρά πρακτικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας δυτικού στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού στις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν έκανε την επιλογή του σε αυτή τη διαμάχη. Η Δύση θα πρέπει να πάρει και αυτή με τη σειρά της και να προετοιμαστεί να προχωρήσει χωρίς αυτόν», καταλήγει το editorial του Bloomberg.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου