ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Καταγγελία του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Nosotros


Καταγγέλουμε τον αποκλεισμό του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Nosotros από ομάδα 100 ατόμων και για μισή ώρα την Παρασκευή 22/6 μετά τις 11 το βράδυ, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ποιητική εκδήλωση της ομάδας Διάφανος Κύκλος “Pagan Poetry Summer Solstice”.Η εκδήλωση προφανώς και διεξήχθη κανονικά. Οι ψίθυροι όμως της τελευταίας στιγμής ότι ομάδα τραμπούκων συγκεντρώθηκε στην πλατεία με σκοπό να κατευθυνθεί έξω από τον χώρο του Nosotros μας ανάγκασε να οργανώσουμε μια διακριτή περιφρούρηση του χώρου. Αυτό καθώς αφενός δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις του ετερόκλητου όχλου, μιας και η ετερογονία των σκοπών μπαίνει σε εφαρμογή με πανούργους τρόπους, κι αφετέρου επειδή έπρεπε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα των ανθρώπων της συνέλευσης μας αλλά και όσους παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

Θεωρούσαμε ότι τέτοιους είδους δράσεις υλοποιούνται από φασιστικές ομάδες, ωστόσο οι άνθρωποι που βρέθηκαν κάτω από το Nosotros δεν ήταν φασίστες, αλλά άτομα του λεγομένου ριζοσπαστικού και ανταγωνιστικού χώρου μαζί με φορείς του τοπικού παραβατικού, κοινωνικού κανιβαλισμού.


Τελικά, η ομάδα ανθρώπων αυτή αρκέστηκε στην εκτόξευση ανυπόστατων και ακατανόητων κατηγοριών περί “παρακράτους” και “μαφίας” αλλά και αδιανόητων απειλών προς τους ανθρώπους του Nosotros. Απειλών είτε προσωπικά σε άτομα, όπως “εσένα ξανθούλα θα σε βρούμε στο δρόμο” σε μια συντρόφισσα μας, είτε “ξέρουμε ότι έχετε στέκια και στον Πειραιά και θα έρθουμε και εκεί”. Εννοώντας προφανώς τον ΕΚΧ Φαβέλα, τον οποίο μόνο οι νεοναζι μέχρι στιγμής τόλμησαν να απειλήσουν με την ίδια ακριβώς νοοτροπία βίαιης επιβολής.
Ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή το Nosotros δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε βίαιους ανταγωνισμούς στην περιοχή. Άλλωστε η πρότασή του για τα Εξάρχεια είναι η ίδια η ιδέα των Ελεύθερων Κοινωνικών Χώρων και την οποία υλοποιεί, θεωρώντας αυτόν ως το μόνο δρόμο για την εδαφικοποίηση των προταγμάτων της άμεσης δημοκρατίας, της κοινωνικής αντιεξουσίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα στη βαρβαρότητα του κράτους και του καπιταλισμού.
Ανυπόστατες, επειδή το
Nosotros δεν φιλοξένησε ποτέ καμία ομάδα άσκησης βίας. Τουναντίον, θεωρεί πως η πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης βίας στα Εξάρχεια σημαίνει την αντιμετώπισή του ως ατύχημα. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του την καθολική συμμετοχή των πολιτικά δρώντων στην αντιμετώπισης της αυθαίρετης βίας κι όχι από ομάδες ειδικών.
Ανυπόστατες, καθώς εδώ και 13 χρόνια λειτουργίας, κάθε Δευτέρα στις 9 το Nosotros έχει την ανοιχτή του συνέλευση, όπου μπορεί ο καθένας και η καθεμία να έρθει και να συζητήσει, να προτείνει ή να καταγγείλει οτιδήποτε. Κάτι που και οι ομάδες που καλούσαν στην κινητοποίηση το γνωρίζoυν άριστα, αφού δεν πέρασε πολύς καιρός που μία από αυτές ήρθε σε συνέλευση μας για να μας προτείνει να συμμετάσχουμε σε δική της πρωτοβουλία ενάντια στην κρατική καταστολή.
Το Nosotros δεν έχει καμία σχέση με καταλήψεις και ανακαταληψεις της Αραχώβης 44 ή οποιουδήποτε άλλου χώρου, κάτι που οι ομάδες αυτές κατανοούν πολύ καλά, αλλά επιλέγουν σκόπιμα να αγνοούν.

Το Nosotros και οι ανοιχτές του διαδικασιες είναι κρυστάλλινες σαν το φως της μέρας, ενώ η δική τους βρωμιά δεν κρύβεται τελικά ούτε στο πιο παχύ σκοτάδι της νύχτας, τότε που επιλέγουν κιόλας να δρουν. Να αποκλείουν Ελεύθερους Κοινωνικούς Χώρους και να μετατρέπουν τη γειτονιά σε αρένα επιβολής του δικαίου του ισχυρού.

Το Nosotros θα παραμείνει ανοιχτό, θα συνεχίσει να φιλοξενεί συλλογικότητες και ομάδες του ελευθεριακού χώρου, θα συνεχίσει να στεγάζει πλήθος μαθημάτων και να διοργανώνει εκδηλώσεις και συζητήσεις, όπως έκανε αδιάλειπτα τα τελευταία 13 χρόνια.

Εκατοντάδες εκδηλώσεις με ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού έγιναν αυτά τα χρόνια στο Nosotros. Ακόμη, όλα τα σημαντικά κινήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού ήρθαν να γνωριστούμε, να δικτυωθούμε και να παρουσιάσουν τις θέσεις και το έργο τους στο χώρο. Αλλά και μουσικά γκρουπ, θεατρικές ομάδες και παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής γεννήθηκαν και μεγάλωσαν χρόνο με το χρόνο μαζί με το Nosotros.

Έτσι το Nosotros έγινε ένα τοπόσημο για τα Εξάρχεια, σμίλεψε τη γειτονία με τα νοήματα της ελευθερίας και της αυτοοργάνωσης, έγινε παράδειγμα κι αναπαρήχθη εντός κι εκτός Ελλάδας.

Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να οργανώσει ξανά μια παρόμοια περιφρούρηση, αφού ούτε αναλογεί στην ανοιχτότητα του χώρου ούτε είναι και απαραίτητη.

To Nosotros περιφρουρείται και θα περιφρουρείται από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στη συνέλευση και τις ομάδες του, από τους χιλιάδες που έγιναν φορείς του προτάγματός του και το κουβαλάνε έκτοτε παντού.Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Nosotros

(Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου