ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Να βλέπετε τηλεόραση, να μαθαίνετε και να προβληματίζεσθε...


του Άντη Ροδίτη
Είχα τη ατυχία (και θα την κυνηγήσω ξανά – είναι μεγάλος δάσκαλος η ατυχία) να παρακολουθήσω στο SIGMA «συζήτηση» περί των αερίων και της σφοδρής επιθυμίας των Οθωμανών να τα κλέψουν με το καλό ή με το ζόρι, σιγά-σιγά ή αστραπιαία και να τα πάρουν στο σπίτι τους, που είναι κι αυτό κλεμμένο.

Την συζήτηση συντόνιζε ο πάλαι ποτέ Ιωάννης Καρεκλάς.

Θα πω δυο σύντομες ιστορίες:

Η μια είναι ότι πριν μερικές δεκαετίες σε μια συνεργασία μου με τον Γιαννάκη παρουσιάσαμε στην TV μαθητές του Λυκείου (Γυμνασίου τότε) αντί να είναι στο σχολείο τους η ώρα δέκα το πρωί, έπαιζαν μηχανάκια σε διάφορα «μαγαζιά» της χώρας. Τους πήραμε και συνεντεύξεις. Έπεσε μεγάλος τρόμος και θυμός στο τηλεοπτικό Ίδρυμα που δουλεύαμε: Ρε, πάτε να παρουσιάσετε τη νεολαία μας για άχρηστη; Κάναμε πολύ χάζι με τον τρόμο της διευθύνσεως. Τότε θεωρούνταν έγκλημα καθοσιώσεως το συντακτικό ή το γραμματικό λάθος στον αέρα, τότε κάθε εικόνα και κάθε λέξη περνούσαν από ενδελεχή έλεγχο μην περάσει τίποτε «ανάρμοστο» στον λαό. Άλλαξαν πολλά από τότε. Μόνο τα «ανάρμοστα» επιτρέπονται. Βέβαια υπερβάλλω. Αλλά τα «ανάρμοστα» είναι κατά συρροήν τα περισσότερα, επειδή έχουν γίνει… αόρατα. Πράγματι, τα πράγματα άλλαξαν πάρα, πάρα πολύ, μέχρι και ο Καρεκλάς έχασε την όρασή του.

Ιστορία δεύτερη: Ένας φίλος μου, ποιητής, που έκανε παρέα μ’ ένα δικό μας ύψιστο πολιτικό (δεν είναι καιρός ακόμα να πούμε ονόματα) είπε πως του είπε ο πολιτικός, σε μια στιγμή επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος: «Αν ξαναγεννηθώ δεν θα γίνω πολιτικός, έμεινα αγράμματος».

Τσ, τσ, τσ!!

Πίσω στον χθεσινιβραδυνό Καρεκλά.


Παρουσίασε εκεί μεγάλα ονόματα της «πολιτικής» τέγνης, γίγαντες μάλιστα μερικοί, αν και κοντοί και φαλακροί οι περισσότεροι. Το λέω ευθέως και θα το αποδείξω στη συνέχεια. Το δυσκολότερο πράγμα για έναν «πολιτικό» δικό μας είναι να πει κάτι νέο. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι. Αδυνατούν. Γι’ αυτό και ταιριάζουν απόλυτα με τους πολιτικούς και γι’ αυτό συνομιλούν μεταξύ τους νύχτα-μέρα από τα ράδια και τις τηλεοράσεις. Το κοινό τους σημείο είναι τριγωνικό: 1. Επικαιρότητα. 2. Έλλειψη φαντασίας. 3. Έλλειψη δημιουργικότητας. Μέσα στο τρίγωνο αποφεύγουν την Ιστορία όπως ο διάβολος το λιβάνι και μιλούν, όλοι, την ίδια ξύλινη, πεπατημένη «γλώσσα»: Το Διεθνές Δίκαιο, η λήσταρχος Τουρκία, τα πουλημένα Ηνωμένα Έθνη, η ψοφοδεής Ευρώπη, ο στρατός που δεν κάνουμε επειδή δεν μπορούμε να τον κάνουμε κ.ο.κ. Τα ίδια και τα αυτά, μια ζωή.

Σε μια στιγμή φωνάζει ο Καρεκλάς από την Αθήνα τον καθηγητή διεθνών σχέσεων Θεόδωρο Κουλουμπή. Τι λέτε σεις κύριε καθηγητά; «Τι να σου πω παιδάκι μου, πήγατε και κάνατε γελοίες συμμαχίες αντί να γραφτείτε στο ΝΑΤΟ και τώρα γίνατε η λεία του ΝΑΤΟ».

Ν’ ακούσουν τέτοια βαριά κουβέντα οι δυο κοντοί και φαλακροί του ΑΚΕΛ τράβηξαν από ένα σοβιετικό πιστόλι ΤΤ-33 και τίναξαν τα μυαλά τους στον αέρα. Μέσα στο στούντιο. Γέμισαν οι τόποι αίματα. Ο Καρεκλάς χλώμιασε αλλά δεν είπε τίποτε. Ούτε λέξη. Τσιμουδιά. «Ευχαριστούμε κύριε καθηγητά, να πάτε στο καλό, μην ανησυχείτε, δεν έγινε και τίποτε, τα αίματα θα τα καθαρίσει ο floor manager». Τσιμουδιά κι όλοι οι υπόλοιποι Ρολάνδηδες, Τριανταφυλλίδηδες, Πενταράδες κ.α.

Μαζεύουν από παντού τα σκορπισμένα μυαλά τους οι φαλακροί του ΑΚΕΛ, τα μπήγουν πίσω στη θέση τους, βάζουν πίσω στις τσέπες τα σοβιετικά πιστόλια κι αρχίζουν τις διαμαρτυρίες: Το ΝΑΤΟ; Στο ΝΑΤΟ; Κύριε ελέησον και πότε και πού βοήθησε ή επίλυσε κανένα πρόβλημα το ΝΑΤΟ; Α, πα, πα, πα!

Μόκο ο Καρεκλάς, μόκο οι κομματάρχες, οι πολιτικοί ηγέτες, οι στρατηγοί, οι παρά τρίχα Πρόεδροι και παρά τρίχα Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ούτε λέξη.

Ρε Γιαννάκη, και η επανάσταση του 80, που κοροϊδεύαμε τους πολυθεσίτες που φύλαγαν τα ρούχα τους νάχουν τα μισά; Και η Ιστορία; Και η αλήθεια; Δεν την ξέρει κανένας nα την πει;

Ρε, δεν ήταν το ΝΑΤΟ που έκανε το παν να ενώσει Κύπρο και Ελλάδα το 64; Ρε, μόνο από το 74 και μετά θυμάστε; Ρε, δεν είναι το 64 που έφερε το 74;

Ψέματα;

Ε, όχι και ψέματα! Μόνο ψέματα δεν λέει το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ: Έγγραφο DEFE 11/456 της 25ης Αυγούστου 1964: «Με τους όρους που προσφέρετε την Κύπρο στην Ελλάδα, δεν θα πάρει τίποτε η Τουρκία». Μπα! Ναι;

Ε, ναι! Και ποιος τα ακύρωσε όλ’ αυτά για να «συζητούμε» σήμερα όλα όσα μας καταστρέφουν χωρίς ούτε λέξη για όσα ξεκίνησαν την καταστροφή; Χωρίς ούτε λέξη για τον Μακάριο και το ΑΚΕΛ που διέβαλλαν και συκοφαντούσαν την Ελλάδα, τη Μεραρχία, την Ένωση από 1964 έως 1967, επί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Γεωργίου Παπανδρέου, ώσπου να διώξουν τη Μεραρχία και ν’ ακυρώσουν την Ένωση; Καταλαβαίνετε γιατί σήμερα πυροβολούν τα κεφάλια τους οι του ΑΚΕΛ με σοβιετικά περίστροφα κι ύστερα σκουπίζουν μόνοι τους τα αίματα;

Α, ρε Καρεκλά!! Βουβάθηκες. Εδώ σου τα λέει ο δάσκαλός σου, ο Κουλπουμπής κι έσυ… άχνα;

ΑΡ
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου