ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Black Friday στην πλάτη των εργαζομένων

ΠΗΓΗ efsyn.gr

Μαύρη μέρα για τους εργαζόμενους είναι η σημερινή «Μαύρη Παρασκευή», που διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, με τις ενώσεις εργαζομένων να καταγγέλλουν τις ξενόφερτες και επιθετικές στρατηγικές πωλήσεων και να ζητούν να πληρωθούν οι υπερωρίες των εργαζομένων.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, ο οποίος ζητάει μεταξύ άλλων να γίνουν έλεγχοι και να επιβληθούν πρόστιμα «στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι».
Απαιτεί επίσης «να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας των εργαζομένων, να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας και να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης 12ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες τους».
Στο κάλεσμα της κινητοποίησης ο σύλλογος ανέφερε ότι έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες αυτές τις μέρες «από συναδέλφους για τις απαιτήσεις των εργοδοτών μπροστά στη φιέστα της Black Friday και της προετοιμασίας για το εορταστικό ωράριο».ΟΙΥΕ: Εξιλαστήρια θύματα οι εργαζόμενοι
Την αντίθεσή της στην καθιέρωση της «Black Friday» εκφράζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλουμε αυτές τις ξενόφερτες και επιθετικές στρατηγικές πωλήσεων που εισάγουν οι μεγαλοεργοδότες και οι οποίες όχι μόνο καταστρέφουν τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο, αλλά επιπλέον εκμεταλλεύονται καταναλωτές και εργαζόμενους που καλούνται να είναι συνεχώς ελαστικά εργαζόμενοι».
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, η Μαύρη Παρασκευή στοιβάζει αξημέρωτα έξω από τα καταστήματα πλήθος καταναλωτών, που στο τέλος ποδοπατούνται μεταξύ τους για να αγοράσουν το οτιδήποτε θεωρούν φθηνό, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι ακόμα μία φορά τα εξιλαστήρια θύματα της εργασιακής δουλείας.

ΣΥΒΧΨΑ: Μαυρίζουν τις ζωές των εργατών


Για τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), οι «Μαύρες Παρασκευές» των αδηφάγων αφεντικών συμβάλλουν στην κατασκευή αποκτηνωμένων καταναλωτών και μαυρίζουν ακόμη πιο πολύ τις ζωές των εργατών. «Η καταναλωτική μανία παίρνει σβάρνα τους εργαζόμενους που, πέρα από τον υψηλό και εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας που τους επιβάλλεται, έχουν να εξυπηρετήσουν-αντιμετωπίσουν τους λυσσασμένους καταναλωτές», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και τονίζει ότι δεν θα σταματήσει να καταδεικνύει την εργοδοτική ασυδοσία και να προσπαθεί να βάλει φρένο.

«10 και 12 ώρες χωρίς ρεπό»

Να πληρωθούν κανονικά οι επιπλέον ώρες εργασίες των υπαλλήλων ζητάει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, η οποία επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν όλη την εβδομάδα 10 και 12 ώρες την ημέρα, χωρίς ρεπό και άδειες, σε πάρα πολλές επιχειρήσεις.
Ζητάει, δε, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, να εξασφαλιστεί το 12ωρο ως αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες τους, οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό, να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας των υπαλλήλων και να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας.

Σε μποϊκοτάζ καλούν οι Reworkers


«Οι εργοδότες επενδύουν στην καταναλωτική υστερία, στον καταναλωτικό κανιβαλισμό, ρίχνοντας τεχνηέντως τις τιμές και αυξάνοντας ουσιαστικά την εκμετάλλευση πάνω στην εργασία, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Reworkers και προσθέτουν: «Απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία, υποκατώτατος μισθός και μισθοί πείνας. Αυτά είναι τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα μέσα στην εργασιακή ζούγκλα και όχι το γεγονός ότι δεν ψωνίζουμε. Η Μαύρη Παρασκευή είναι μια απάτη εργοδοτική».
Προγραμματίζουν, δε, πολλαπλές κινητοποιήσεις: στην Ερμού στις 5 μ.μ., στο μετρό Αιγάλεω στις 5.30 μ.μ., στην Αριστοτέλους (Public) και στη Θεσσαλονίκη στις 5.30 μ.μ., στο Mall Αγ. Δημητρίου στις 6.30 μ.μ. και στο Mall Αμαρουσίου στις 7 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου