ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Πέθανε 21χρονος Γερμανός φοιτητής μετά από 72 ώρες συνεχούς εργασίας


Στον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου» γίνεται αναφορά σε περιστατικά θανάτων από υπερ- εργασία, διάρκειας 18 και 20 ωρών την ημέρα…Ο  Κάρολος Μαρξ  συλλέγει  τη πληροφορία γι αυτούς τους θανάτους  που δεν οφείλονται σε κανένα απολύτως  παθολογικό αίτιο, από   τις εκθέσεις των Επιθεωρητών Εργασίας -   τους οποίους και εγκωμιάζει  κατ’ εξακολούθηση…

Ενάμισι αιώνα αργότερα, η ιστορία τείνει να επαναληφθεί σε πείσμα των (ένθεν και ένθεν) υποστηρικτών της γραμμικής προόδου….Ιδού μια είδηση από το  The Independent:

  «Ένας 21 Γερμανός φοιτητής, που έκανε την πρακτική άσκηση στην τράπεζα «Bank of Amerika» στο Λονδίνο, βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα της εστίας όπου διέμενε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο νεαρός Μόριτς Έρχαρντ γύριζε κάθε πρωί στις 6 τα ξημερώματα. Οι απαιτήσεις της θέσης στην οποία εργαζόταν κάνοντας την πρακτική του ήταν εξαντλητικές, το ίδιο και το ωράριο εργασίας.

Σχολιάζοντας το τραγικό γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φίλοι του Γερμανού φοιτητή αλλά και νέοι που έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις, ανέφεραν ότι οι «πρακτικάριοι» πολλές φορές καταλάβαιναν ότι έπρεπε να μένουν όλο το βράδυ στη δουλειά προκειμένου να προσληφθούν κάποια στιγμή. Κάποιος μάλιστα χαρακτήρισε την πρακτική του άσκηση σε τράπεζα ως τους χειρότερους τρεις μήνες της ζωής του.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Independent ένας πρώην τραπεζικός που κράτησε την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι οι νεαροί φοιτητές και απόφοιτοι που κάνουν πρακτική δουλεύουν ως και 14 ώρες την ημέρα, συνολικά γύρω στις 110 ώρες την εβδομάδα. Οι μισθοί τους είναι περίπου 3.000 ευρώ ή 6,8 ευρώ την ώρα.

Ένας νέος είκοσι ετών είχε πει στην Evening Standard το 2011 ότι «δουλεύεις όσες ώρες σου ζητηθεί». «Ο εφιάλτης κάθε πρακτικάριου είναι αυτό που αποκαλείται “Ο Μαγικός Γύρος”. Πρόκειται για την περίπτωση που παίρνεις ένα ταξί να σε πάει σπίτι στις 7 το πρωί και σε περιμένει λίγο, ίσα-ίσα για να κάνεις ένα ντουζ και να αλλάξεις, και σε γυρνάει πίσω στο γραφείο».

Ο
Έρχαρντ είχε ήδη κάνει πρακτική στη Morgan Stanley, στη Corporate Global Investment Banking and Deutsche Bank και στη Corporate Finance Division.