ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Τι τάση, τι συνιστώσα…


Δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ της 29.6.13


Οι ομαδοποιήσεις σε ένα πολιτικό σχήμα είναι αναπόφευκτες. Στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τάση θεωρείται μια συγκυριακή συλλογικότητα, που έχει ρευστά όρια και αυξομειώνεται ή εξαφανίζεται συναρτήσει των συνθηκών. Όμως και η συλλογικότητα που σημαίνεται ως «συνιστώσα», είναι διακριτή λόγω της πολιτικής συμπεριφοράς της σε μια συγκυρία (έστω και μεγαλύτερης διάρκειας), ενώ επίσης είναι «αυξομειώσιμη» ή «εξαφανίσιμη» σε συνθήκες ιδεολογικής ζύμωσης.



Αν αποκλείσουμε την περίπτωση συνιστωσών με βέτο, τότε από νοηματική άποψη η διαφορά τάσης και συνιστώσας είναι μηδαμινή. Πράγμα που σημαίνει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται για την καταγγελία της δεύτερης πάει στράφι, ενώ μένουν αναπάντητα κρίσιμα θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας : Ενώ απουσιάζει μια προβληματική στη «διαπασών» για τον προσδιορισμό της έννοιας της κλίκας, της φράξιας, ή των πολυσυζητημένων «μηχανισμών».



Το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι η εμπέδωση ενός υγιεινού εσωτερικού περιβάλλοντος, η διάχυτη βίωση της συμμετοχής σε μια μεγάλη πολιτική οικογένεια.. Είναι η ανάπτυξη πολιτικών αντισωμάτων στην (αναπόφευκτη) όσμωση με το συμφεροντολογικό πολιτικό «ήθος» και τον μακιαβελισμό των κατεστημένων δυνάμεων. Αλλά αυτό δεν γίνεται με ηθικολογίες : Πολύ δε περισσότερο δεν γίνεται με καταστατικά που θεσπίζουν μονολιθικές γραμμές στον συνδικαλισμό και στην αυτοδιοίκηση, καταστρατηγώντας την αυτονομία των κοινωνικών χώρων.

Στη πολιτική η έννοια του ορίου είναι χρήσιμη όσο η συνονόματή της στα μαθηματικά. Σε μερικές απαράμιλλες σελίδες του ο Καστοριάδης εξέφρασε τη συσχέτιση κοινωνικών δομών και προσωπικότητας δρώντων ατόμων, στις οριακές συνθήκες μιας παρηκμασμένης Σοβιετικής Ένωσης : Αξίζει να τις διαβάσουμε , δεδομένου ότι οι εφιάλτες συχνά διαπαιδαγωγούν …. Όπως αξίζει να εντρυφήσουμε σε ένα ποίημα-χαστούκι του Μπρεχτ στον επαναστατικό επαγγελματισμό , που αποξενώνει από τη ζωή.. «Μόνο και μόνο εξ αιτίας της αναταραχής…αποφασίσαμε…να γίνουμε μονόπλευροι, ξεροί, μπλεγμένοι στα γρανάζια της πολιτικής …»….

Να μιλήσουμε επομένως για θεσμική αγρανάπαυση των πολιτικών ; Να μιλήσουμε για «φέρουσα ικανότητα» των στελεχών και αποκέντρωση δραστηριοτήτων ; Γιατί όχι, αν μας ενδιαφέρουν πολιτικές προσωπικότητες που επικοινωνούν με τη ζωή βιωματικά και όχι μέσω στατιστικών….



Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει ηθική υπεροχή , έχει σχεδόν σιαμαία σχέση με την μορφολογία του ωραίου, του λόγιου , του καλλιεργημένου – πλην ηττημένου ! - γι αυτό χρειάζεται μια πολιτική ισχύος . Αλλά αυτό δεν μπορεί να προκύψει από την εσωτερική σκλήρυνση και την παρανοϊκή καχυποψία έναντι των ομαδοποιήσεων. Η ισχύς θα προκύψει όταν ως νέος Μωάμεθ πάει στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα – αντί να περιμένει αυτά να έλθουν . Όταν αναγνωρίσει το ριζοσπαστικό δυναμικό που εγκλείεται στα μορφωμένα, δημοκρατικά, ελευθεριακά , με κριτική και οικολογική συνείδηση μεσοστρώματα . Όταν αποποιηθεί τον ηγεμονισμό και αποδεχτεί μια σχέση αμφίδρομης μαθητείας.