ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Ο πολιτισμός εν Καμίνω....


Νέες Σφραγίσεις σε Θέατρα και Χώρους Πολιτισμού με τελική κατάληξη την απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας, οραματίζεται ο ρηξικέλευθος κύριος Δήμαρχος…. Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (http://alternativespacesathens.blogspot.gr/ ) αναφέρεται στο πολιτιστοκτόνο έργο του Δημάρχου Αθηναίων και μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει :

Την ώρα που στη χώρα αυτή όλα γκρεμίζονται, την ώρα που γύρω μας επικρατεί άπνοια και τέλμα κι ο πολιτισμός θα έπρεπε να είναι ανάσα ψυχής, αυτή την ώρα ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να εφαρμόσει την α-πολιτιστική πολιτική του και διατάσσει ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ πολλές δεκάδες θέατρα και πολιτιστικοί χώροι, μοιράζοντας και πάλι τα περιβόητα «σφραγιδόχαρτα».


Από τον περασμένο Απρίλιο, ο Δήμος Αθηναίων, ανασύροντας απαρχαιωμένες νομοθεσίες (βασιλικά διατάγματα και Μεταξικούς νόμους), θέτει τέτοια κριτήρια που σχεδόν όλοι οι θεατρικοί και πολιτιστικοί χώροι θεωρούνται παράνομοι.Ο Δήμος Αθηναίων, λειτουργώντας αυθαίρετα, δυσφημεί τους θεατρικούς και πολιτιστικούς χώρους στην κοινή γνώμη και απειλεί, αναγγέλλοντας τη σφράγιση δεκάδων ακόμα χώρων πολιτισμού που χρόνια τώρα βρίσκονται σε Κενό Νόμου. Οι χώροι αυτοί έχουν επιβιώσει με τον προσωπικό καθημερινό αγώνα των ανθρώπων που τους έφτιαξαν, δίνοντας παλμό και πνοή στις γειτονιές της Αθήνας, και μάλιστα σε μια εποχή που οι γειτονιές έχουν ανάγκη από αναχώματα στην υποβάθμισή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ΔΕΝ επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό και στηρίζονται κυρίως στην προσπάθεια και το μεράκι των καλλιτεχνών, ενώ η ανεργία στο χώρο της τέχνης και ειδικότερα του θεάτρου φτάνει το 90%!Δεν περιμένουμε ούτε μπράβο, ούτε ευχαριστώ για τη μακροχρόνια προσφορά μας στην πολιτιστική ανάπτυξη της παρακμάζουσας Αθήνας. Ούτε επιβράβευση από το Δήμο. Ούτε αναγνώριση του έργου που κάνουμε με προσωπικό αγώνα και περίσσευμα ψυχής. Περιμένουμε να μας αφήσουν στην ησυχία μας ώστε να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το καλλιτεχνικό μας έργο. Χωρίς εκβιασμούς, αιφνιδιασμούς και τρομοκρατία. Χωρίς να παίζουμε τη «γάτα με το ποντίκι» με τη Δημοτική Αστυνομία – Θεατρονομία.


Για το λόγο αυτό, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, ώρα 1:30 μμ, στην Πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο, λίγο πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο (2:00μ.μ.), στο οποίο πρόκειται να «συζητηθεί» το θέμα μας, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ενάντια στη φίμωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης και την πνευματική παρακμή που μας επιβάλλουν.Στόχος της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού είναι:
1. η αναστολή των αποφάσεων σφράγισης των χώρων που πλήγονται ή/και θα πληγούν από τους μελλοντικούς ελέγχους του Δήμου Αθηναίων

2. η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός ενός πεπαλαιωμένου νόμου που αφορά στους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις ο οποίος δεν καθρεφτίζει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστασιακών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως (Α.Ν. 446/37 ο οποίος εκδόθηκε το 25/1/1937 και με τελευταία ανανέωση το 1957).

Η σφράγιση ισοδυναμεί με μία απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας και οδηγεί σε βέβαιη ανεργία ένα πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις παραστασιακές τέχνες, καθώς και με την απομάκρυνση του αθηναϊκού κοινού από το δικαίωμα επιλογής.

Επικοινωνία:

Δημήτρης Καρατζιάς, τηλ: 6945 993.870 (VAULT)

Μαρία Σκούπα, τηλ: 6946-27.22.10 (Βαφείο-Λάκης Καραλής)

Τόνια Ράλλη, τηλ: 6972-88 94 85 (Rabbithole), toniaralli@yahoo.gr

Φλώρα Καλομοίρη, τηλ: 6977-15.24.07 (Κινητήρας), flora.kalomoiri@gmail.com

Μαίρη Μαραγκουδάκη, τηλ: 6984-035.826 (Στούντιο Οδού Πλαταιών)