ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

VIVA MEXICO



.

Λένε ότι μια φωτογραφία αξίζει για 1000 λέξεις, όμως αυτή αξίζει για ένα εκατομμύριο και βάλε…Είναι μια φωτογραφία από τη Δημοκρατική Μεξικανική Επανάσταση, που έρχεται από την απόσταση ενός αιώνα. Μαυρόασπρη και για τούτο το λόγο δηλωτική της παλαιότητάς της, «στημένη» αλλά και αποκαλυπτική


Είναι η φωτογραφία που τραβήχθηκε από τον Αμερικανό John Reed, τον άνθρωπο που έζησε 4 μήνες κοντά στους Μεξικανούς αντάρτες και που στη συνέχεια, τον Νοέμβρη του 1917(ή Οκτώβρη κατά το νέο ημερολόγιο), έζησε την «Επανάσταση» των Μπολσεβίκων- αυτήν που αμφισβητήθηκε ως προς τον επαναστατικό της χαρακτήρα και θεωρήθηκε από ορισμένους(μεταξύ των οποίων και ο Περικλής Κοροβέσης) ως πραξικόπημα... Πάντως το βιβλίο του Reed για εκείνo τον Οκτώβρη, για τις « 10 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στη συνέχεια γυρίστηκε ταινία.

Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από εκείνες που φεύγουν εύκολα από το μυαλό. Ο καθήμενος κύριος με τα παράσημα και το τσαμπουκαλίδικο στυλ θυμίζει κάτι λατινοαμερικανούς σατράπηδες που ευδοκίμησαν σε παλιά γουέστερν, η δε πλαισίωσή του από δυο κυρίες πάει κάτι να πει περί διαφθοράς, σαν κι εκείνη που τσάκιζε ο Γουϊλιαμ Χόλντεν στο «Άγρια συμμορία». Όμως οι κυρίες είναι μανδηλοφορούσες και σεμνές , ενώ οι παραπλεύρως παίδαροι υψώνουν τα σπαθιά τους σαν σημαίες – ως δείγμα ιδεολογικής ανάτασης. Τα σκυλιά μου φαίνονται μάλλον κυνηγόσκυλα – σιγά μην ήταν κανίς εσωτερικού χώρου ! Όσον αφορά τον «κοντό» της φωτογραφίας, κι αυτός δεν είναι αμελητέος καθώς κρατάει στην ανάταση ένα σύνθημα και διαθέτει μάλιστα και μουστάκι – αν και δυσκόλως διακρινόμενο….


Μια φωτογραφία που ανοίγει ένα βαθύ τούνελ στον διαρρεύσαντα αιώνα – σαν κι εκείνο που άνοιξαν στη Χιλή για να σώσουν τους μεταλλωρύχους. Ένα ηρωϊκό «αλλού», σε σχέση με την περίοδο της ελληνικής εξέγερσης για το Κιλελέρ – 6 Μαρτίου 1910, έλεγε στο «Μπάλο» ο Σαββόπουλος…


 


Το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»(Πειραιώς 206, Ταύρος) εορτάζει τα 100 χρόνια από τη Μεξικανική Επανάσταση με προβολές μερικών ταινιών που έγραψαν ιστορία πάνω στην ιστορία… Μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου, θα παιχθούν ταινίες του Μεξικανικού κινηματογράφου αλλά και το «Βίβα Ζαπάτα» του Ηλία Καζάν, το «Ακατάβλητο Μεξικό» σε σκηνοθεσία του Πωλ Λεντούκ και άλλες. Το εισιτήριο αυτού του μικρού φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού, θα είναι 5 ευρώ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου