ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΦΑΣΙΖΟΥΣΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ



Η επίθεση εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Άγιο Παντελεήμονα, όπως και η ανάλογη επίθεση εναντίον της Ελένης Πορτάλιου, είχαν αναμφίβολα φασίζοντα χαρακτήρα, ανεξάρτητα από το αν προέρχονταν από "συστηματικούς" φασίστες ή όχι. Οι πράξεις αυτές ξεπερνούν κάθε όριο θεμιτής αποδοκιμασίας και απορρίπτονται σαν μέσο πολιτικής πάλης, όμως η βαρύτητά τους πρέπει να κατανοηθεί και να αξιολογηθεί μέσα στα τοπικά και κοινωνικά πλαίσια.


Η επιλογή του Αγίου Παντελεήμονα ως χώρου κατοικίας και συνάντησης μεταναστών και προσφύγων, βρίσκεται οπωσδήποτε στη βάση του προβλήματος. Η αγανάκτηση κάποιων συμπολιτών μας για τη δημιουργηθείσα κατάσταση σε μια περιοχή υπερδομημένη, με πολλές ελλείψεις υποδομών και δυσλειτουργίες, δεν είναι "τεχνητή" ή "εισαγόμενη" από ακροδεξιές οργανώσεις,όσο κι αν αυτές επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις διαμορφωμένες συνθήκες. Αντίθετα η συγκεκριμένη αγανάκτηση είναι "αυτοφυής" , ως αποτέλεσμα της τοπικής και υπερτοπικής αδυναμίας του ελληνικού κράτους να εγγυηθεί την ποιότητα ζωής μέσω της ευνομίας, της δημόσιας υγιεινής, της αντιμετώπισης της παραβατικότητας, του σεβασμού των δικαιωμάτων αλλά και της τήρησης των υποχρεώσεων εκ μέρους όλων των πολιτών.


Μέσα στο "περιβάλλον" του Μνημονίου, και ενώ οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού κέντρου συνεχίζουν την πρακτική της τοκογλυφίας και της μη αντιμετώπισης των ελληνικών συνόρων ως συνόρων της ΕΕ, είναι επόμενο να αποδυναμώνονται οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για την επίλυση του ζητήματος των προσφύγων.Το γεγονός αυτό εγκυμονεί νέες εντάσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές κατοικημένες από φτωχά κοινωνικά στρώματα, που μπορούν να γίνουν de facto χώροι υποδοχής ξένων πολιτών.


Τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν με "ηθικολογικούς αφορισμούς" και μάλιστα εκ του μακρόθεν. Αντίθετα απαιτούν επεμβάσεις "ήπιες", σεβασμό και ακρόαση της άλλης πλευράς, αποκλιμάκωση των εντάσεων και αποφυγή ακραίων χαρακτηρισμών......


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΙΖΑΣ


ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ "ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ -ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ"


 


 


 


 


 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου