ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ


Η εξοχική κατοικία αποτελεί τον ένα από τους δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας- ο άλλος είναι η αυτοκίνηση. Η Ελλάδα μετατρέπει ένα ασύλληπτο πακτωλό χρημάτων σε ασυνάρτητες κατασκευές στο οπουδήποτε της επικράτειάς της, απαρτιώνοντας συχνά και καταστρέφοντας τη φύση, δαπανώντας ενέργεια, προσανατολίζοντας την απασχόληση σε μια μη παραγωγική κατεύθυνση. Ο τομέας της εξοχικής κατοικίας είναι βασικό στοιχείο μιας αεριτζήδικης οικονομίας και βασική αιτία της χρεοκοπίας της χώρας.Και όλα αυτά , για να μπορούν κάποιοι να πλήττουν κάτι περισσότερο ,ζώντας στο ίδιο μικροπεριβάλλον για μερικές ημέρες το χρόνο, αντί να αναπτύσσουν την επαφή με άλλες κοινωνίες και να προσλαμβάνουν νέα βιώματα....Υπενθυμίζω το εκδοτικό σημείωμα του περιοδικού ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ (3ο τεύχος) με τίτλο "Ξενοδοχείο ή εξοχική κατοικία;". Λέγαμε λοιπόν εκεί : "Σε αντίθεση με τη δεύτερη κατοικία στα πλαίσια οικισμών της περιφέρειας, η διάσπαρτη εξοχική κατοικία προβαίνει στον κατακερματισμό τοπίων και φύσης...όμως γιατί δεν θα μπορούσαμε να "ψαχθούμε" για μια πιο συλλογική κάρπωση της εξοχής, με λιγότερες υποδομές και μπετόν;...γιατί η ποιοτική Ξενοδοχία να μην αποτελέσει εναλλακτική λύση, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς συνιστούν εναλλακτική λύση έναντι του ΙΧδισμού;"

Τα τελευταία χρόνια η έμφαση στην ανάπλαση της πρώτης κατοικίας και του αστικού μικροπεριβάλλοντος, με στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης αλλά και αισθητικής, καθώς επίσης και η ανάκτηση του ενδιαφέροντος για πιο κεντρικές αστικές περιοχές, συνιστά μια ενδιαφέρουσα υγιή στάση, σε αντίθεση με την οικιστική διασπορά στον εγγύς περιαστικό χώρο και στην ευρύτερη περιφέρεια. Οι παραγωγικές δυνάμεις που απασχολούνται σήμερα με την κατασκευή νεοπλουτίστικων και φαραωνικών επαύλεων σε καίριες θέσεις της ελληνικής φύσης, μπορούν κάλλιστα να στραφούν στη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος, της κατοικίας και του διαμερίσματος στον αστικό χώρο.
Προς αυτή τη κατεύθυνση λειτουργούν διάφορα προγράμματα ανάπτυξης πράσινων στεγών, ενεργειακής και υδατικής εξοικονόμησης κατ’ οίκον, κάθετων φυτεύσεων κλπ. Έτσι στα πλαίσια μιας Ημερίδας , στη συνεδριακή αίθουσα του HELEXPO Palace το Σάββατο 08/05 στις 16:50, θα γίνει παρουσίαση της σύγχρονης τεχνολογίας φυτεμένων δωμάτων DIADEM και της ένταξης μιας πράσινης στέγης στην ενεργειακή ταυτότητα ενός κτηρίου...Για τα ζητήματα αυτά ασχολείται ιδιαίτερα η ομάδα PEEGEP
http://www.peegep.gr/, από όπου και αντλήθηκε η παραπάνω είδηση....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου