ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ο υπαρκτός κίνδυνος γενοκτονίας στο βόρειο Νταρφούρ και η αδιάφορη στάση της διεθνούς κοινότητας

 


Στο έδαφος του Σουδάν, πέραν των άλλων, διεξάγεται και μία αντιπαράθεση Ρωσίας- Ουκρανίας!

Γιώργος Παπαγιαννόπουλος

 

 Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, Αρθρογράφος

Αρχιτέκτων - Συγγραφέας

29/05/2024 08:36 EEST

via Associated Press

Ενώ ο κόσμος είναι επικεντρωμένος σε όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ουκρανία, ο κίνδυνος γενοκτονίας αυξάνεται καθημερινά στο Νταρφούρ. Πράγματι, η Κενυάτισσα Alice Wairimu Nderitu, ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την πρόληψη της γενοκτονίας, σήμανε συναγερμό σε πρόσφατη συνέντευξή της στο BBC : «Αυτό που συμβαίνει στο Νταρφούρ μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι μια γενοκτονία θα μπορούσε να συμβεί εκεί, ίσως να έχει ήδη συμβεί».

Η κ.α Alice Wairimu Nderitu ενημέρωσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις σφαγές που προκλήθηκαν από την ένοπλη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα εδώ και πάνω από 13 μήνες στο Σουδάν:

ο εμφύλιος-ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), με επικεφαλής τον Mohamed Hamdan Dagalo “Hemetti” και των Σουδανικών Ενόπλων δυνάμεων (SAF) του de facto προέδρου και αρχηγού του στρατού, Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έδαφος του Σουδάν, πέραν των άλλων, διεξάγεται και μία αντιπαράθεση Ρωσίας- Ουκρανίας! Οι μισθοφόροι Wagner της Μόσχας υποστηρίζουν τις RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, πρώην janjaweed), με επικεφαλής τον Mohamed Hamdan Dagalo, πιο γνωστό ως Hemetti, ενώ ο de facto πρόεδρος και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων (SAF), Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan, απολαμβάνει για αρκετούς μήνες υποστήριξης των στρατιωτικών δυνάμεων και των πληροφοριών του Κιέβου.

Όσον αφορά τους πρόσφυγες στο Νταρφούρ: Στο Ελ Φασέρ, την πρωτεύουσα του βόρειου Νταρφούρ, εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν βάναυσα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Η κατάσταση εξελίσσεται προς γενοκτονία. Οι αυξανόμενες εχθροπραξίες σε αυτήν την περιοχή έχουν ανοίξει ένα πραγματικά ανησυχητικό κεφάλαιο. Σας ζητώ να δώσετε τη μέγιστη προσοχή σε αυτή τη σύγκρουση. Προσπάθησα να κάνω τη φωνή μου να ακουστεί, αλλά πνίγεται από τους άλλους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα», εξήγησε η κ.α Nderitu. Και τέλος η σύμβουλος του Γκουτέρες προειδοποίησε: «Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ελ Φασέρ ανήκει σε αφρικανικές φυλές. Εάν η σύγκρουση συνεχιστεί, ο κίνδυνος επιθέσεων και δολοφονιών με ρατσιστικά κίνητρα θα αυξηθεί».

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι οι RSF επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τον καταυλισμό εκτοπισμένων στο Abu Shouk την Τετάρτη 22.05.24, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων και τραυματίζοντας τουλάχιστον 13. Οι μάχες συνεχίστηκαν σε άλλες περιοχές του Ελ Φασέρ την Παρασκευή. Περίπου το 60 τοις εκατό των πάνω από 100.000 κατοίκων του Abou Shouk διέφυγαν την Πέμπτη, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισμένους, η οποία επιβλέπει τους καταυλισμούς της περιοχής.

Οι επιζώντες της βίας πριν από δύο δεκαετίες στο Νταρφούρ ζουν στον οικισμό, όπου το Janjaweed μεγάλωσε και αναπτύχθηκε πριν ενσωματωθεί στο RSF. Με τη νέα σύγκρουση σε εξέλιξη, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακομίσει στην περιοχή El Fasher. Αλλά σήμερα η πόλη και τα περίχωρά της είναι ένα κρίσιμο πεδίο μάχης σε αυτόν τον πόλεμο που προς το παρόν δεν δείχνει σημάδια διακοπής.

Πέρυσι, το RSF και οι σύμμαχοί του επιτέθηκαν σε άλλες περιοχές του Νταρφούρ, όπως στην el-Geneina στο δυτικό τμήμα της περιοχής, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και αναγκάζοντας περισσότερους από μισό εκατομμύριο, κυρίως από τη φυλή Massalit, να καταφύγουν στο γειτονικό Τσαντ.

Οι Massalit είναι ένας μουσουλμανικός, αλλά όχι Αραβικός πληθυσμός που ζει μεταξύ Σουδάν και Τσαντ. Η γλώσσα τους γράφετε με λατινικούς χαρακτήρες και όχι με αραβικά. Και τότε, οι παραστρατιωτικοί είχαν κατηγορηθεί για καταχρήσεις και για εκστρατεία δολοφονίας με εθνικά κίνητρα εναντίον μη αραβικών ομάδων. Προφανώς οι παραστρατιωτικοί αρνούνταν πάντα οποιαδήποτε κατηγορία.

Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, μετά από μια σειρά από ήττες που υπέστησαν στο Νταρφούρ, ενίσχυσαν την άμυνά τους γύρω από το El Fasher, κάνοντας επίσης συμφωνίες με ένοπλες ομάδες ως τότε ουδέτερες. Τον Νοέμβριο ο συνασπισμός αυτών των κινημάτων κήρυξε το Ελ Φασέρ ως «κόκκινη γραμμή», δηλαδή απαγορευμένη περιοχή, γεγονός το οποίο σεβάστηκε για λίγους μήνες και η RSF. Η εύθραυστη εκεχειρία στο Βόρειο Νταρφούρ κατέρρευσε γύρω στον Μάρτιο-Απρίλιο, όταν ομάδες ανταρτών, όπως η φατρία της Minnie Minawi του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SLM/A-MM) και αυτή με επικεφαλής τον Gibril Ibrahim, το Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας (JEM), ανέπτυξαν τα στρατεύματά τους εναντίον του RSF Στα μέσα Απριλίου, οι πολιτοφύλακες με επικεφαλής τον Χεμέτι κινητοποίησαν στη συνέχεια χιλιάδες στρατεύματα προς την πρωτεύουσα Ελ Φασέρ.

Έκτοτε, βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές της πόλης, ιδιαίτερα στις βόρειες και ανατολικές περιοχές και στα περίχωρα. Το RSF επιτέθηκε επίσης και έκαψε χωριά που ανήκουν στην Zaghawa, μια μη αραβική εθνοτική ομάδα, στην οποία ανήκουν τόσο ο Minni Minawi όσο και ο Gibril Ibrahim.

 

Τις τελευταίες ημέρες, η διαπιστευμένη πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, καταδίκασε επίσης σθεναρά το RSF για την πολιορκία του El Fasher και ζήτησε από εξωτερικούς χρηματοδότες να μην υποστηρίξουν τα μέρη που συγκρούονται. Η κ. Thomas-Greenfield τόνισε στη συνέχεια ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη αρχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στους ηγέτες της ομάδας που είναι υπεύθυνη για αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου