ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Τουρκικά "ρεκόρ"

 του Λεωνίδα Κουμάκη

Νέο ρεκόρ υποτίμησης της τουρκικής λίρας: Σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου 2023 σημειώθηκε νέο ρεκόρ στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 με την ισοτιμία να ανέρχεται σε 27,24 λίρες Τουρκίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η παταγώδης αποτυχία των Erdoganomics δεν ξεπεράστηκε ούτε με τις αυξήσεις των τουρκικών επιτοκίωνπό 9% σε 30% μέχρι σήμερα), ούτε με τον διπλασιασμό των διαφόρων φόρων σε πάρα πολλά είδη, ούτε με τα πετροδολάρια των διαφόρων "φίλων" του Περσικού κόλπου (με το αζημίωτο φυσικά). Έτσι σήμερα το δολάριο καταγράφει νέο ρεκόρ έναντι της Τουρκικής λίρας (27,42) κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Για την αποφυγή της πολύ επώδυνης "επίσκεψης" στο ΔΝΤ, στην σημερινή (μηνιαία) συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικού Συντονισμού (Ekonomi Koordinasyon Kurulu) αποφασίστηκε όπως τα (όποια) αποθέματα χρυσού απομένουν ακόμα σε κρατικά ιδρύματα (Κεντρική Τράπεζα, διάφοροι κρατικοί οργανισμοί), θα πρέπει να "οδηγηθούν στην πραγματική οικονομία" ή σε ελεύθερη μετάφραση να εξαερωθούν και αυτά όπως και τόσα άλλα κατά το παρελθόν.

Στο συμβούλιο αυτό που γίνεται (που αλλού;) στο παλάτι του "Απατεώνα Δικτάτορα" συμμετέχουν κορυφαίοι παράγοντες του καθεστώτος: Ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών Mehmet Şimşek, ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Mehmet Fatih Kacır, ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών İbrahim Yumaklı, ο Υπουργός Εμπορίου Ömer Bolat, ο Επικεφαλής Στρατηγικής και Προϋπολογισμού της Προεδρίας İbrahim Şenel, η Διευθύντρια της Κεντρικής Τράπεζας Hafize Gaye Erkan, ο Πρόεδρος της Ομάδας του Κόμματος AK Abdullah Güler, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του AKP Efkan Ala και εκπρόσωποι διαφόρων ιδρυμάτων και οργανισμών.

Εξάλλου στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αττάλειας (Antalya Altın Portakal Film Festivali) μια άκομψη παρέμβαση λογοκρισίας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, με την αφαίρεση μιας ταινίας με ενοχλητικό για το καθεστώς τίτλο & περιεχόμενο 'Kanun Hükmü' (Διάταξη νόμου), ξεσήκωσε μαζική θύελλα διαμαρτυριών και ουσιαστική παράλυση του φεστιβάλ. Η (επίσημη) δικαιολογία ήταν για γέλια: Κάποιο άτομο που συμμετείχε στην ταινία βρισκόταν σε μια υπό εκκρεμότητα δικαστική διαδικασία (!). Σύσσωμη η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ σαν άμεση αντίδραση στην απροκάλυπτη λογοκρισία, υπέβαλε την παραίτηση της και πολλοί σκηνοθέτες οι ταινίες των οποίων παρέμειναν στον κατάλογο του φεστιβάλ, απέσυραν τις ταινίες τους από το φεστιβάλ εκδίδοντας μια κοινή ανακοίνωση. Η άμεση και στην πράξη ακύρωση του φεστιβάλ οδήγησε τον διευθυντή του Ahmet Boyacıoğlu σε άτακτη υποχώρηση με την εσπευσμένη επαναφορά της ταινίας 'Kanun Hükmü' στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η σκηνοθέτης της ταινίας Nejla Demirci δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την υποχώρηση της διεύθυνσης του φεστιβάλ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Τα μέσα ενημέρωσης, η κινηματογραφική βιομηχανία και το κοινό πάλεψαν όλοι μαζί και κερδίσαμε. Είναι μια νίκη. Ένα επίτευγμα του τουρκικού κινηματογράφου και του τουρκικού ντοκιμαντέρ». Το μόνο που απομένει για την ταινία αυτή είναι να κερδίσει και το πρώτο βραβείο...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου