ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 είναι όντως πολύ στενάχωρη: η απόφασητου 62% των Ελλήνων Πολιτών ‘’σχίστηκε με ένα άρθρο και ένα νόμο’’

 

του Νίκου Μυλωνά 

---Συμπληρώνονται 8 χρόνια από το Δημοψήφισμα του ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ‘’ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης’’ του καλοκαιριού του 2015. Κάποιοι το θυμούνται με περηφάνεια και πίκρα.  Άλλοι το σιχτιρίζουν.Περισσότεροι το ξεχνούν. Τις μέρες αυτές το συνδυάζουν με την παραίτηση Τσίπρα. Μεγάλος δημοσιογράφος σχολιάζει απορριπτικά: ‘’το μόνο πουθυμάμαι από τοθέμα Τσίπρα είναι η ανακούφιση που μου προσέφερε ο συμβιβασμός, η κολοτούμπα του,που έσωσε την Ελλάδα στην Ε.Ε.’’!

 

---Γιατί απαξιώνεται η 5ης Ιουλίου 2015;

‘’Να φανταστείς ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αναγνωρίστηκε ως εθνικός ήρωας το 1862! Μέχρι τότε τον είχαν για προδότη. Οι ιστορικοί μας, ακόμα κι οι πιο προχωρημένοι, δεν δημοσιεύουν κάποια πράγματα γιατί είναι στενάχωρα, πολύ στενάχωρα.’’!

Η σημερινή επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 είναι όντως πολύ στενάχωρη!

 

---Ιούλιος 2015: ‘’. Εκεί που όλα, τότε, έμοιαζαντελειωμένα και συμφωνημέναμέσα σε κλίμαεπιβολής και φόβουαπό τους ισχυρούς καιαπογοητευμένοι ετοιμαζόμασταν για την μακριάνύχτα της λιτότητας, η κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τελευταία στιγμή, αποφάσισε να αξιοποιήσει τον Λαϊκόπαράγοντα. Να  ρίξει την μπάλακαι στο γήπεδοτης κοινωνίας!

Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε μόνη της να πάρει την απόφαση της ρήξης ή του συμβιβασμού στο μνημόνιο που οι εταίροιτηςπρότειναν τελεσιγραφικά.Ηρήξηήτανέξω από την λογική της.Συμβιβασμό πρότειναν και αυτόν υπηρέτησαν με την τακτική τους φθάνοντας σε υπαρξιακόπολιτικό και κομματικό αδιέξοδο.Το ερώτηματης αποδοχής η μη του δρακόντειου νόμου των  θεσμών ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ που μπαίνει στην Λαϊκή κρίση είναι άκρωςδημοκρατικό!Έπρεπε να έχειγίνει από το πρώτομνημόνιο.Δεν είναι δημοψήφισμα για μέσα η έξω από το Ευρώ, όπως έσπευσαν να το ερμηνεύσουνσκόπιμαοι ομολογητές του ΝΑΙ! ‘’

 

--- Ο τότε υπουργός Γ. Βαρουφάκηςσχολιάζοντας το αποτέλεσμα είπε επιγραμματικά: ‘’Democracydeservedaboostineuro-relatedmatters. Wejustdeliveredit. Letthepeopledecide.’’ («Η δημοκρατία άξιζε μια ώθηση σε θέματα που σχετίζονται με το ευρώ. Μόλις το παραδώσαμε. Αφήστε τον κόσμο να αποφασίσει.»)

 

---Είναι αυτονόητο ότι το βράδυ της 5ης Ιουλίου με το 62% του ΟΧΙ, οι Εταίροι με πρωτοστάτη τον Γερμανικό παράγοντα έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό του Τσίπρα. Μόνη διέξοδος η ακύρωση του Δημοψηφίσματος και η αποδοχή της πρότασηςΓιούνκερ-Σόιμπλε. Οι πρόθυμοι ηταν πολλοίπέρα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ:ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Το μνημόνιο υπέρ- υπερψηφίστηκε!

Ο ‘’συμβιβασμός Τσίπρα’’είχε συνέχεια. Προσπάθησεστα 4 χρόνια που ακολούθησαν να εδραιωθεί στην κατεστημένη πολιτική  ως ‘’ο καλός διαχειριστής’’της ίδιας πολιτικής των μνημονίωνκαι των απαξιωμένων παλιών κομμάτων:ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Με μοχλό (την ίδια)κρατική εξουσίαεφάρμοσε με συνέπεια τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις του Δυτικού παράγοντα. Απαξιώθηκε ως φορέας αλλαγής  αριστερών αποκλίσεων. Εξέπεσε η αξιοπιστία της Αριστεράς. Αμφισβητήθηκε και λοιδορήθηκε(σκοπίμως και προκλητικά) με κάθε μέσο από τις συστημικέςπολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που έδειξαν ότι δεν ‘’τον θέλουν’’! Η επικύρωση της απόρριψης του ήρθε  με το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών. Η παραίτηση του ήταν η μόνη διέξοδος στην εκλογική καθίζηση από το 36% του ‘15 στο 17% του ΄23.

 

---Ο κ. Τσίπρας είχετην ευκαιρία και το προνόμιο να παραιτηθείτον Ιούλιο του 2015 με σημαία την λαϊκή εντολή του 62% του δημοψηφίσματος αρνούμενος την ‘’κολοτούμπα’. Υπήρχαν άλλοι πρόθυμοι να υλοποιήσουν τον συμβιβασμό. Ο ίδιος παραιτούμενος θα κατακτούσεθέση συμβόλου αντίστασης στην Ευρωκρατία. Θα παρέμενε σημείοαναφοράς. Θα είχε φωνή πανευρωπαϊκή και παγκόσμιαεφ΄όρου ζωής κατακρίνοντας στις πολλαπλέςαθλιότητες της πολιτικής της Ε.Ε.!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου