ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

51 στελέχη της ΛΑ.Ε. διαφωνούν με τη συμπόρευση με το ΜέΡΑ25

 

efsyn.gr


Τη διαφωνία τους σχετικά με τη συμπόρευση προς τις επικείμενες εκλογές με το ΜέΡΑ25 εκφράζουν ανοιχτά με κείμενό τους 51 άτομα που προέρχονται απ' τη Λαϊκή Ενότητα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η ηγετική ομάδα της ΛΑΕ-ΑΑ αποφάσισε τη συνεργασία αυτή, με έναν από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου διαπραγμάτευσης-υποχωρήσεων και τελικά συνθηκολόγησης, δίνοντάς του αναδρομικά άφεση αμαρτιών».

Αναλυτικά η παρέμβαση προερχομένων από τη ΛΑ.Ε. έχει ως εξής:

Η χώρα μετά το έγκλημα στο χώρο των Τεμπών βιώνει μια περίοδο πένθους και οργής. Μεγάλες κινητοποιήσεις, οι μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι ,άνεργοι βρέθηκαν στους δρόμους.

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διαχειριστεί αυτήν την πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση και την εκλογική της αποδυνάμωση, προχώρησε σε εξαγγελίες, ψευδείς δηλώσεις, εξευτελιστικές αποζημιώσεις και καταστολή και μετέθεσε τις εκλογές για το  Μάϊο. 

Ο δρόμος του αγώνα ενάντια σε αυτή την Κυβέρνηση, που λεηλατεί, ξεπουλά και δολοφονεί είναι η μόνη διέξοδος για το λαό !

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο προερχόμαστε από τη Λαϊκή Ενότητα [ΛΑΕ] ,διαφωνούμε και διαφοροποιούμαστε από την πολιτική πορεία που αποφάσισε να ακολουθήσει συμπορευόμενη εκλογικά με το ΜΕΡΑ25. 

Με το κείμενό μας αυτό καταθέτουμε δημόσια τους λόγους της πολιτικής μας διαφωνίας.

Συμμετείχαμε στους αντιμνημονιακούς αγώνες ενάντια στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο. Ζήσαμε την εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2015 και αγωνιστήκαμε για να μην υπογραφεί το 3ο μνημόνιο στη χώρα μας. Αποχωρήσαμε από το ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την ψήφισή του και συμμετείχαμε στην ίδρυση της ΛΑΕ, παραμένοντας ως σήμερα σταθεροί στις ιδρυτικές της αρχές αντίστασης και πάλης.

H ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015 με πρωτοβουλία του Αριστερού Ρεύματος(Α.Ρ.),και στην πορεία με την ένταξη και άλλων δυνάμεων, λειτούργησε ως μετωπικό σχήμα ποικίλλων οργανώσεων και ρευμάτων καθώς και ανένταχτων, θέλοντας να εκφράσει τη μεγάλη λαϊκή αντίδραση ενάντια σε μνημονιακές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις της χώρας μας και να λειτουργήσει ως δύναμη αντίστασης στο τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ,τη ΝΔ ,το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και τους ΑΝΕΛ. Οριακά δεν εκπροσωπήθηκε στη Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και στη συνέχεια υπέστη εκλογική συντριβή στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Το εκλεγμένο Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2019 και μετά την αποχώρηση ορισμένων πολιτικών οργανώσεων, που είχαν συμμετάσχει στη συγκρότησή της, λειτουργούσε ουσιαστικά με τη συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής των δύο πολιτικών οργανώσεων που παρέμειναν, δηλαδή του Αριστερού Ρεύματος με την ΑΡΑΣ.  

Τον Οκτώβριο του 2022, μετά από ένα μεγάλο διάστημα ουσιαστικής απραξίας της ΛΑΕ, οι οργανώσεις του Α.Ρ. και της ΑΡΑΣ, που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν αυτοτελώς στην Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης, που ιδρύθηκε το 2021, προχώρησαν εσπευσμένα στη σύγκληση συνδιάσκεψης ανασυγκρότησής της ΛΑΕ, με στόχο τις επερχόμενες εκλογές.

Η σύγκληση αυτή έγινε από την εναπομείνασα από το 2016, μετά τις αποχωρήσεις και παραιτήσεις, Πολιτική Γραμματεία της ΛΑΕ, σε διάστημα ενάμιση μήνα, χωρίς να τηρηθούν ουσιαστικές διαδικασίες, αφού έγιναν ελάχιστες συνελεύσεις με μικρή συμμετοχή, με την Πολιτική Γραμματεία που ανακοινώθηκε στη συνδιάσκεψη, προκαθορισμένη στο σύνολό της, να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα  και ένα γνωμοδοτικό Πολιτικό Συμβούλιο που ορίσθηκε έμμεσα. 

Αυτή η Π.Γ. εγκατέλειψε στη συνέχεια την κατεύθυνση της πολιτικής απόφασης δημιουργίας μετωπικού φορέα της Αριστεράς,προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία  με το ΜΕΡΑ25.

Η ηγεσία της ΛΑΕ ΑΑ στις 23 Φεβρουαρίου 2023 αποφάσισε την εκλογική συνεργασία με το ΜΕΡΑ25.  

Με την επιλογή αυτή εγκαταλείφθηκε ο δρόμος της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης, της συμπόρευσης δηλαδή με τις άλλες οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς που ήταν η κύρια κατεύθυνση της ΛΑΕ και των συνεργαζόμενων με αυτή οργανώσεων τα τρία προηγούμενα  χρόνια, καθώς και η προσπάθεια συμπόρευσης, μέσω της Πρωτοβουλίας για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στην οποία και συμμετείχε τους προηγούμενoυς μήνες.

Δεν προετοιμάστηκε οργανωτικά και πολιτικά ακόμα και η αυτοτελής εκλογική παρουσία στις ερχόμενες εκλογές.

Επέλεξαν την εκλογική συνεργασία με ένα αρχηγικό κόμμα που ο επικεφαλής του έχει ιστορικές ευθύνες για τη συμφωνία με τους δανειστές της 20ης Φεβρουαρίου 2015 - προάγγελο του τρίτου μνημονίου του καλοκαιριού του 2015- που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα του “πράσινου Πανευρωπαϊκού κευνσιανισμού” κατά δήλωσή του, που ανήκει στο φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας, και επιζητεί δημόσια την προγραμματική συμφωνία και συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η ηγεσία του ΜΕΡΑ25 με βάση τις δημοσκοπήσεις και για τακτικούς λόγους εκλογικής επιβίωσης κατέφυγε στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με στόχο την ενίσχυσή του, ώστε να περάσει το κατώφλι του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Η συνεργασία της ΛΑΕ ΑΑ με το ΜΕΡΑ25 την δορυφοροποιεί ως ένα συνεργατικό σχήμα του ΜΕΡΑ25, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την “εξαφάνισή” της από τον εκλογικό τίτλο  ΜΕΡΑ25- ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ. 

Η συνεργασία αυτή τραυματίζει βαρύτατα-αν δεν το ματαιώνει - το εγχείρημα της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης.

Είναι μια εξέλιξη που προετοιμάστηκε εδώ και μήνες και οριστικοποιείται λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών. 

Θεωρούμε ότι η ένταξή μας σε μια αντιδεξιιά, “προοδευτική” συνεργασία, άμεσα ή έμμεσα έστω και με όρους, οδηγεί στη συνεργασία με έναν βασικό θεμελιωτή του μνημονιακού καθεστώτος στη χώρα μας.

Oι -κατά καιρούς-προτάσεις κυβερνητικής συνεργασίας από το ΜΕΡΑ25  σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι προτάσεις που ενισχύουν,ανεξάρτητα από προθέσεις, την  επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ότι ηγεμονεύει ιδεολογικά στο χώρο της  Αριστεράς.

Η περίοδος του 2015, εκτός από τραυματική περίοδος επώδυνης ήττας για την  Αριστερά στη χώρα μας και την Ευρώπη, είναι συγχρόνως και περίοδος απόκτησης ιστορικής πείρας για όλους και ιδιαίτερα για  όσους-ες ζήσαμε από τα μέσα τις κρίσιμες εκείνες εξελίξεις, πείρα στην οποία οφείλουμε να στηριχθούμε, ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Όμως η ηγετική ομάδα της ΛΑΕ-ΑΑ αποφάσισε τη συνεργασία αυτή, με έναν από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου διαπραγμάτευσης-υποχωρήσεων και τελικά συνθηκολόγησης, δίνοντάς του αναδρομικά άφεση αμαρτιών.

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο δίνουμε το χέρι σε κάθε αγωνιστή/τρια της μαχόμενης Αριστεράς ανεξάρτητα από την προσωπική του επιλογή στις ερχόμενες εκλογές.

Βαδίζουμε στους ίδιους δρόμους των νέων αγώνων, των μεγάλων κινητοποιήσεων που έγιναν για το έγκλημα των Τεμπών.  

Η έκβαση των επερχόμενων εκλογών και τα αποτελέσματά τους μπορούν με προϋποθέσεις να βάλουν τέλος στις μοναχικές πορείες των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς.

Της Αριστεράς που παλεύει για την κατάργηση της λιτότητας και όλων των αντιεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, την υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας, τη γενναία αύξηση μισθών και συντάξεων, την άμεση ανάκτηση από το Δημόσιο όλων των Υπηρεσιών και δομών παροχής των κοινωνικών αγαθών και των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα με κοινωνικό έλεγχο, που παλεύει για την ειρήνη, για την απομάκρυνση των Αμερικάνικων βάσεων από τη χώρα μας, την έξοδο από το ΝΑΤΟ, τη ρήξη και την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συγκρότηση μετωπικού φορέα των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων εκείνων που έχουν σήμερα διαφορετικές επιλογές, αποτελεί ένα μεγάλο στόχο και στοίχημα συγχρόνως για το μέλλον. Είναι ο στόχος για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα αγωνιστεί για το μεταβατικό πρόγραμμα με ευρύτερες ρήξεις και σοσιαλιστικό ορίζοντα.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ 

1) Αδαμίδης Γεώργιος, συν/χος Συμβολαιογράφος – Β΄ Γραμματέας ΜΑΧΩΜΕ, Ν.Σμύρνη  Αθήνα

2)  Αθανασάκος Δημήτρης, Ιδιωτικός υπάλληλος ,¨Αργος

3)  Αναγνωστόπουλος Αλέκος, Αγρότης-συνεταιριστής , Κορινθία

4)  Ανδρουτσόπουλος Αποστόλης, Πολιτικός μηχανικός, Αχαία , πρ συντονιστής ΛΑΕ  Αιγιάλειας

5)  Γεωργιάδου Φύλλη, Εργαζόμενη στη  Λυρική Σκηνή , Αθήνα

6) Γεωργόπουλος Κωνσταντίνος, Καλλιθέα Αθήνα, συνδικαλιστής πρώην Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου(ΠΜΣ) & πρώην Αντιπρόεδρος  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος(Π.Ο.Θ.Α), μέλος συντ.γραφ.Νοτίων Προαστ.ΛΑΕ  

7)  Γιαννίτση Παρασκευή(Βούλα),  συν/χος Νοσηλεύτρια , Αθήνα

8)  Γιαννόπουλος Δημήτρης, Οπτικός, Κορινθία

 9)  Ελεζόγλου Γιώργος, Αρχιτέκτων μηχανικός, Πάτρα Αχαία, πρ. μέλος ΚΕ Αριστερού Ρεύματος (Α.Ρ.)

10) Έξαρχος Νίκος ,Πολιτικός μηχανικός, μέλος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 

11) Ζαβιτσάνος Παναγιώτης ,οικονομολόγος, Καρυώτες Λευκάδας

12) Θεοδωράκης Νίκος ,Δημοσιογράφος, Τρίπολη Αρκαδία 

13 ) Θεοδωρίδης Θόδωρος, Μαθηματικός, Γουμένισσα  Κιλκίς

14)  Θεοδωρίδης Γιάννης , Δασολόγος , Θεσσαλονίκη

15) Ιωακείμ  Δημήτρης ,Πολιτικός μηχανικός, Πόρτο Ράφτη  Μαρκόπουλο Αττική

16)  Kαλομοίρης Γρηγόρης , Χημικός ,Χαλάνδρι  Αθήνα, οργ.γραμ. ΠΕΣΕΚ,πρ.πρόεδρος ΟΛΜΕ,πρ.αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ,πρ. μέλος  Κ.Ε  Α.Ρ.

17)  Κανακάρης Νίκος, Καθηγητής, Καλάβρυτα Αχαίας

18)  Καραμάνος Θεοδόσης, Αγρότης,  Αργολίδα

19)  Καρούση  Δέσποινα , Συν/χος Δημόσιος Υπάλληλος, Σαλαμίνα

20) Κατίκας Παναγιώτης , Αρχιτέκτων μηχανικός ,Πατήσια  Αθήνα πρ. μέλος της Ε.Γ. της  ΚΕ Α.Ρ , πρ. μέλος   Π.Σ. ΛΑΕ

21) Κατσικέα Ουρανία(Ράνια) – Ελένη,Ελεύθερη επαγγελματίας,Kάτω Πατήσια Αθήνα, πρ. υποψ. Βουλευτής της ΛΑΕ Β’Δυτικής Αττικής  2019 

22) Κορασίδου  Δέσποινα (Πένυ) ,¨Εμπορος,      Χαλάνδρι  Αθήνα, πρ. συντονίστρια  ΛΑΕ Βόρειου-Ανατολικού τομέα Αθήνας, πρ. μέλος  Π.Σ. ΛΑΕ ΑΑ    

23) Κόρκας Δημήτρης, Συν/ρχης εν αποστρατεία,  Κορινθία

24)  Κούσκουρας  Γιάννης , Συν/χος  οικοδόμος  , Θεσσαλονίκη

25) Μαγκλάρας Νίκος , Ιατρός, Πάτρα  Αχαία

26) Μακρής Στάθης  ,Πλοίαρχος Α! Ε.Ν. ,Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας

27) Μακρυπίδης Γιώργος ,Συντ/χος, Πατήσια Αθήνα

28) Μάντης Κώστας , Υπάλληλος Δήμου Καλλιθέας , Καλλιθέα  Αθήνα

29) Μαρίνος Ευάγγελος, οικοδόμος ,Φρύνι  Λευκάδας

30)Μίχας Χρήστος, Συν/χος ΟΤΕ, Κορινθία

31)Μόσχοβος Θεόδωρος , Ειδικός Εξωσωματικής Κυκλοφορίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.

32) Μουλιανίτης  Βασίλης,Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπ/σης, ¨Αρτα

33) Ναθαναηλίδου Κωνσταντίνα ,  Πολιτική ακτιβίστρια,   Περιστέρι  Αθήνα πρ. μέλος   Π.Σ. ΛΑΕ 

34)  Νικολάου Μάκης, Αγρότης συνδικαλιστής,  Κορινθία

35)  Ξέρας Βαγγέλης ,Συν/χος αστυνομικός,  Κορινθία

36)  Παπαδόπουλος Χρήστος ,Πολιτικός μηχανικός , Λευκάδα, πρ. μέλος   Π.Σ. ΛΑΕ  και πρ. μέλος της Ε.Γ. της Κ.Ε  Α.Ρ.

37) Παπαμιχαλοπούλου  Μαρία,  Γεωπόνος,    Ακράτα  Αχαϊα , πρ. μέλος ΠΣ ΛΑΕ , πρ. μέλος της Ε.Γ. της  Κ.Ε  Α.Ρ.,πρ.αντιπρόεδρος Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ

38) Παπαονησιφόρου Ελευθερία, Δημόσιος Υπάλληλος , Χαλάνδρι  Αθήνα

39) Πιερροπούλου   Ελένη   , Μέλος Επιτροπής Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών ,  Χολαργός  Αθήνα

40) Προδρόμου  Τάκης ,  Tυπογράφος ,Αιγάλεω Αθήνα, πρ. συντονιστής ΛΑΕ Αιγάλεω

41) Ράπτης  Νίκος, εκπαιδευτικός πρώην Δ/ντής Πρωτ.Εκπ/σης Λευκάδας, πρώην αναπλ.Μέλος ΚΥΣΠΕ  ,  Λευκάδα

42) Ρασπάκου  Σούλα  ,Συνταξιούχος , Θεσσαλονίκη

43) Σέρμπος Αθανάσιος, Εργαζόμενος στο ΨΝΑ"ΔΡΟΜΟΚΑΊΤΕΙΟ",Χαλάνδρι  Αθήνα

44) Σουβλέλλης Θωμάς,Τεχνικός Τύπου ,Διαχείριση  Γεωργικών Εφαρμογών ,  Αιγάλεω  Αθήνα

 45) Σταθάκης Σπύρος,Iατρός Αιματολόγος  πρ. Διευθυντής ΕΣΥ,     Αθήνα

46) Τάσσος  Κώστας  , Αρχιτέκτων μηχανικός ,   Κέρκυρα

47) Τζώρτζη  Ευγενία ,Συν/χος  ΔΕΗ  , Ναύπλιο     Αργολίδα

 48)Τουργέλης  Βασίλης , Μηχανολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικός ,Καματερό Αττική 

49) Τριάντος Βαγγέλης, Νηπιαγωγός, ¨Αρτα , μέλος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ(ΠΑΣΕΚΔΑΠ)

50)  Τσαγκατάκη  ¨Αννα  ,   Συν/χος ιδιωτική υπάλληλος,   Κυψέλη  Αθήνα 

51) Χαλκιαδάκης Δαμιανός,Φαρμακοποιός Νοσοκομείου  Αγίου Νικολάου  Κρήτης

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου