ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΕΟΠΥΥ: Γιατί αποκλείονται οι ασφαλισμένοι από το φορέα υγείας;

 


Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν περισσότερα από 6 δισ. ευρώ για υπηρεσίες υγείας. Αλλά έχουν αποκλειστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ το οποίο διαχειρίζεται σχεδόν 8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (εισφορές, κρατικός προϋπολογισμός, Ταμείο Ανάκαμψης, επιστροφές από φαρμακευτικές εταιρείες).

 Στο νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο έχουν κάνει έξωση στους εκπροσώπους των συνταξιούχων και της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ), αλλά και κάθε άλλου κοινωνικού εταίρου. Καίτοι εμείς είμαστε οι αποκλειστικοί εισφέροντες στα οικονομικά του Οργανισμού. Είτε ως εν ενεργεία (εισφορές εργαζομένων και επιχειρήσεων, καταβολές που πηγάζουν από την μισθωτή εργασία, πληρωμές ελευθέρων επαγγελματιών), είτε ως συνταξιούχοι με το υπερβολικό ποσοστό του 6%, τόσο επί της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης.

Ταυτόχρονα, ως συνταξιούχοι είμαστε οι πιο ευαίσθητοι λήπτες των υπηρεσιών υγείας. Θεωρούμε το Σύστημα Υγείας τελευταία καταφυγή σε κάθε υγειονομική δυσκολία που δοκιμάζει το κουρασμένο σώμα μας και - πέραν των εισφορών - καταβάλουμε επιπλέον για φαρμακευτική δαπάνη (ιδιωτική συμμετοχή) περισσότερα από 1 δις. ευρώ σε ετήσια βάση (Έκθεση ΙΟΒΕ 2021).

 Να γιατί έχουμε αναδείξει την αναβάθμιση του ΕΣΥ ως πρώτο στόχο για την ποιότητα ζωής της Ελληνικής Κοινωνίας, για την στήριξη της παραγωγικής βάσης , για την σωστή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

 Παρά ταύτα η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επέλεξε να αποκλείσει τους κοινωνικούς εταίρους από το νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ. Εκεί χωρούν οι εκπρόσωποι των υπουργών, διάφοροι μεσίτες, αλλά όχι οι σκληρά εργαζόμενοι και εισφέροντες.

 Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να διαχειρίζεται αδιαφανώς τα συνολικά 8 δις. ευρώ το χρόνο (προϋπολογισμός 2023), χωρίς τον ελάχιστο κοινωνικό έλεγχο. Ούτε μπορεί τις προτεραιότητες Υγείας του Οργανισμού να τις καθορίζουν ειδικότητες ξένες προς το αντικείμενο.

Τι φοβούνται άραγε και επιλέγουν τον αποκλεισμό μας;

 Η Υγεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στην τύχη της.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου