ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Ανταγωνισμός Ρωσίας - Κίνας στην Αφρική και η περιοδεία του Λαβρόφ σε χώρες του Σαχέλ

 

Κατάφερε να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για την κατασκευή ναυτικής βάσης για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο Πορτ Σουδάν
Του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου*
9 Φεβρουαρίου 2023 Ο Ρώσος ΥΠΕΞ μαζί με τον Σουδανό ομόλογό του
9 Φεβρουαρίου 2023 Ο Ρώσος ΥΠΕΞ μαζί με τον Σουδανό ομόλογό του
XINHUA NEWS AGENCY VIA GETTY IMAGES

Η μερική αποχώρηση των Δυτικών από την Αφρική- βεβαρημένων στη συνείδηση των ντόπιων,ούτως ή άλλως, λόγω της αποικιοκρατικής τους πολιτικής στην Ήπειρο- δημιουργεί νέες πραγματικότητες. Άλλωστε, ως γνωστόν, ”η φύση απεχθάνεται το κενόν”. Ανάμεσα στα άλλα που συμβαίνουν, εντείνεται ο ανταγωνισμός για επιρροή στην Αφρικανική ήπειρο ανάμεσα στην Ρωσία και την Κίνα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών περιόδευσε σε τρεις χώρες της ζώνης Σαχέλ πρόσφατα. Επισκέφθηκε το Μάλι, όπου δεσμεύτηκε για παροχή στρατιωτικής υποστήριξης. Όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, Μόσχα και Μπαμάκο έχουν συμμαχήσει κατά των ένοπλων ομάδων και της τρομοκρατίας στη χώρα της Αφρικής.

«Είμαστε ευγνώμονες στους φίλους μας από το Μάλι που υποστηρίζουν τις ρωσικές πρωτοβουλίες στην ατζέντα των παγκόσμιων οργανισμών που γίνονται ολοένα και πιο κρίσιμες. Αναφέρομαι στην μάχη κατά της ενδυνάμωσης του ναζισμού, εναντίον μίας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα και για την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η τοποθέτηση όπλων στο διάστημα» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στους μισθοφόρους της ”Βάγκνερ” (υπενθυμίζουμε εδώ ότι η ”Βάγκνερ” έχει παρουσία στην Λιβύη, Ουκρανία και αλλού) και την έρευνα του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου.

«Σε σχέση με κάποιους ειδικούς του ΟΗΕ που ερευνούν υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου από την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων ”Βάγκνερ”, έχω να πω ότι εγώ δεν γνωρίζω κάποιον ειδικό του ΟΗΕ που να έχει την εξουσία να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου, από όποιον και αν έχουν διαπραχθεί» τόνισε ο Λαβρόφ.

Μετά το Μάλι, ο Σεργκέι Λαβρόφ μετέβη στη Μαυριτανία όπου τον υποδέχτηκε ο ομόλογός του. Ρωσία και Μαυριτανία φιλοδοξούν να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις (ενώ η Μόσχα θέλει να αυξήσει τη σφαίρα επιρροής της στην Αφρική ευρύτερα).

Η σημαντικότερη ήταν η επίσκεψή του στο Σουδάν,όπου ο Λαβρόφ πήρε το «πράσινο φως» από τη στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδάν για την κατασκευή ρωσικής ναυτικής βάσης.

Έτσι, η νέα αφρικανική περιοδεία του Σεργκέι Λαβρόφ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Κατάφερε να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για την κατασκευή ναυτικής βάσης για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο Πορτ Σουδάν. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Ρωσία, η οποία από καιρό ήθελε να ενισχύσει την παρουσία της στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το έργο για την κατασκευή ρωσικής ναυτικής βάσης εγκρίθηκε για πρώτη φορά με διμερή συμφωνία που υπογράφηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020 στο Χαρτούμ, για να παγώσει στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2021 εν αναμονή νέων εξελίξεων. Και τώρα, σε αντάλλαγμα για την έγκριση της κατασκευής αυτής της σημαντικής στρατιωτικής υποδομής, η Μόσχα υποσχέθηκε να προμηθεύσει όπλα και εξοπλισμό στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στις 9 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σουδανικού Κυρίαρχου Συμβουλίου, Abdel Fattah al-Burhan και λίγο αργότερα τον Mohamed Hamdan Dagalo (“Hemeti”), ο οποίος εκτός από αντιπρόεδρος της χώρας είναι και επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας ταχείας επέμβασης (RSF). Αν και δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες, είναι γνωστό ότι υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα μεταξύ του “Hemetti”, της RSF και της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων για εξόρυξη. Μάλιστα, ο Λαβρόφ παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές εταιρείες που βρίσκονται στο Σουδάν ασχολούνται κυρίως με την εξόρυξη.

Ο Λαβρόφ υποσχέθηκε στους στρατιωτικούς ηγέτες του Χαρτούμ να μεσολαβήσουν στα Ηνωμένα Έθνη για την άρση του εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι επίσης έτοιμη να παράσχει σιτηρά και ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Al-Burhan προφανώς επαίνεσε τη Ρωσία για την υποστήριξή της και είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Χαρτούμ και Μόσχας βασίζονται στη συνεργασία και την ανταλλαγή κοινών συμφερόντων. Ο ισχυρός Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης για την παρουσία των στρατιωτών της τύχης του Ομίλου ’Βάγκνερ” (Wagner) στο Σουδάν. Ωστόσο, επανέλαβε ότι πρόκειται για ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία ασφάλειας, η οποία υπογράφει συμβάσεις με κυβερνήσεις που ζητούν την παρέμβασή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Δύση δεν αποκλείει ότι οι εργολάβοι της Μόσχας έχουν δεσμούς με τον “Hemeti”. Ο Λαβρόφ θέλησε στη συνέχεια να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε την απόφαση της μεταβατικής στρατιωτικής κυβέρνησης του Σουδάν να κλείσει τα χερσαία σύνορα με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (μια χώρα όπου η ”Βάγκνερ” είναι παρούσα από το 2018), για να αποτρέψει τις διασυνοριακές μετακινήσεις τρομοκρατών και ένοπλες ομάδες. Πριν αναχωρήσει από τη σουδανική πρωτεύουσα, ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία για την κατασκευή της ναυτικής βάσης περιμένει έγκριση από το σουδανικό κοινοβούλιο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία από τους στρατιωτικούς που ηγούνται της μεταβατικής κυβέρνησης είναι εκεί, και αυτό είναι που έχει σημασία. Η ρωσική ναυτική βάση θα μπορεί να φιλοξενήσει 300 στρατιώτες και τέσσερα στρατιωτικά πλοία, μεταξύ των οποίων και πυρηνικά. Η στρατιωτική υποδομή στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να χρησιμεύσει ως κόμβος εφοδιασμού και κέντρο υποστήριξης και συντήρησης πολεμικών και εμπορικών μονάδων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

(Υπενθυμίζουμε, ότι και η Τουρκία έχει ναυτική βάση νοτιότερα, στην έξοδο της Ερυθράς θάλασσας , στην Σομαλία).

*Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος είναι αρχιτέκτων - συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου