ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Εκτός λειτουργίας πυρηνικοί και οι περισσότεροι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί Ουκρανίας

 από ΙΣΚΡΑ

Όλοι οι πυρηνικοί, καθώς και οι περισσότεροι υδροηλεκτρικοί και θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της Ουκρανίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 λόγω των ρωσικών πληγμάτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί «αποσυνδέθηκαν» σήμερα από το ηλεκτρικό δίκτυο έπειτα από τα ρωσικά πλήγματα που έθεσαν στο στόχαστρο ενεργειακές υποδομές και προκάλεσαν μαζικές διακοπές ρεύματος, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

«Λόγω μιας μείωσης της ισχύος στο ουκρανικό σύστημα ενέργειας, το έκτακτο σύστημα προστασίας ενεργοποιήθηκε στους πυρηνικούς σταθμούς Ρίβνε, Πιβντενουκραίνσκ και Χμελνίτσκι, κάτι που προκάλεσε την αυτόματη αποσύνδεση όλων των μονάδων παραγωγής», ανέφερε η Energoatom στο Twitter.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας σημείωσαν επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών σε ολόκληρη τη χώρα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχει ρεύμα ενώ η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας έχει επηρεάσει τις παροχές θέρμανσης και νερού», ανέφερε το υπουργείο.

Οι ειδικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποκαταστήσουν τις παροχές νερού, ηλεκτρισμού και θέρμανσης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα, ειπώθηκε ότι η Ουκρανία αντιμετώπιζε προβλήματα με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο στο πλαίσιο των διακοπών ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Καμία ανησυχία για το επίπεδο ακτινοβολίας

Σύμφωνα με την εταιρία, «το επίπεδο ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις και στις γειτονικές περιοχές δεν έχει αλλάξει» και «όλοι οι δείκτες είναι φυσιολογικοί».

«Μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος η παροχή ηλεκτρισμού από τον πυρηνικό σταθμό θα επαναληφθεί», διευκρίνισε η Energoatom.

Η εταιρία ανέφερε επίσης πως η παροχή του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, σταμάτησε από το ουκρανικό δίκτυο.

«Όλες οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ είναι εν λειτουργία. Το επίπεδο ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια παραμένει φυσιολογικό», διευκρίνισε.

Χωρίς νερό και ρεύμα το Κίεβο

Η ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, βρισκόταν σήμερα χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα έπειτα από νέα ρωσικά πλήγματα που επηρέασαν και άλλες πόλεις της χώρας.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες προσπαθούν να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις προμήθειας ενέργειας της Ουκρανίας. Σήμερα, εκρήξεις καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας», ανέφερε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας, Κιρίλο Τιμοσένκο.

«Ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν», δήλωσε η περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου στο Telegram, χωρίς να δίνει άλλες πληροφορίες.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε από την πλευρά του πως επλήγη «μια εγκατάσταση «υποδομών», ανακοινώνοντας ότι η παροχή νερού «διακόπηκε παντού στο Κίεβο» εξαιτίας των πληγμάτων.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης, Ολεξίι Κουλέμπα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «όλη η περιοχή είναι χωρίς φως».

Η ουκρανική ιδιωτική εταιρία παροχής ενέργειας DTEK επιβεβαίωσε στο Telegram πως εφαρμόστηκαν «έκτακτες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο στην προσπάθεια να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσο είναι δυνατό».

Στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποσταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε δύο συνοικίες, σύμφωνα με το κυβερνήτη Μαξίμ Κοζίτσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου