ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Πολιτική ορθότητα και Ισλάμ

 Του Κώστα Μαυρίδη

Ως "πολιτική ορθότητα» περιγράφεται η αποφυγή εκφράσεων ή ενεργειών που περιθωριοποιούν και προσβάλλουν ομάδες ανθρώπων οι οποίοι μειονεκτούν κοινωνικά ή υπόκεινται σε δυσμενείς διακρίσεις. Όντως, χάρις στην πολιτική ορθότητα αποκαταστάθηκαν αρκετές κοινωνικές αδικίες κι άλλαξαν αντιλήψεις. Όμως, τελευταίως διαπιστώνεται μια εκτροπή, κατ’ απαίτηση οργανωμένων ομάδων πίεσης, που απειλεί την ελευθερία έκφρασης και κριτικής, σε βαθμό αλλοίωσης των θεμελιακών αξιών των ελεύθερων κοινωνιών μας. Ο Ουμπέρτο Έκο, κορυφαίος στοχαστής και παράδειγμα αδογμάτιστης σκέψης, θεωρεί ότι η «πολιτική ορθότητα» εξελίσσεται σε νέας μορφής καταναγκασμό και φονταμενταλισμό, που αλλοιώνει τις αξίες του πολιτισμικού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  

Ο ξεσηκωμός στο Ιράν συνεχίζεται από τις 13 Σεπτεμβρίου όταν η Mahsa Amini (κουρδικό όνομα Zina, που απαγορεύει το καθεστώς), 22 χρονών, συλλαμβάνεται από την «αστυνομία ηθών» και ξυλοκοπείται, με αποτέλεσμα τον θάνατό της, απλά επειδή η μαντίλα/χιτζάπ δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της. Ο θάνατος της Amini/Zina πυροδότησε μαζικές εξεγέρσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τις γυναίκες να κόβουν δημοσίως τα μαλλιά τους, να καίνε τις μαντίλες τους και να φωνάζουν συνθήματα για ελευθερία, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες συλλήψεις. Η οργή τους είναι κραυγή ενάντια στην καθεστωτική καταπίεση, που υποτάσσει τα κορίτσια και τις γυναίκες στον σκοταδισμό. Αυτός ο ξεσηκωμός όμως έφερε στο προσκήνιο και την «συμφιλίωση» που εξελίσσεται εντός ΕΕ με τον ισλαμοφασισμό, υπό τον μανδύα της θρησκευτικής ελευθερίας. Ως ΕΕ και Ευρωκοινοβούλιο είχαμε συντριπτικό ψήφισμα καταδίκης του ισλαμικού καθεστώτος και στήριξης του αγώνα των γυναικών για ελευθερία κι απαλλαγή από το χιτζάπ κι ό,τι αυτό συμβολίζει. Από την άλλη, στο όνομα μιας ακραίας   «πολιτικής ορθότητας», η ίδια ΕΕ είχε πρόσφατα χρηματοδοτήσει εκστρατεία εντός ΕΕ με σύνθημα «η ελευθερία βρίσκεται στη μαντίλα»!

Δηλαδή, η ΕΕ προωθούσε την μαντίλα ως στοιχείο ελευθερίας, αλλά ταυτοχρόνως εξέφραζε θερμή  συμπαράσταση στις γυναίκες που ξεσηκώθηκαν ενάντια στην καταπίεση της μαντίλας…

Χαρακτηριστικά, μια ψηφοφορία «δίχασε» τους Ευρωβουλευτές κι αποκάλυψε μια ντροπιαστική πολιτική στρέβλωση. Συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό της ΕΕ, τροπολογία με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει «τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι η Ευρωπ. Επιτροπή πρόσφατα χρηματοδότησε ή συγχρηματοδότησε εκστρατείες για την προώθηση της μαντίλας, δηλώνοντας, για παράδειγμα, ότι «η ελευθερία βρίσκεται στην μαντίλα», και «ότι ο προϋπολογισμός της Ένωσης δεν θα πρέπει να χρηματοδοτήσει καμία μελλοντική εκστρατεία που θα μπορούσε να προωθεί τη μαντίλα», μόλις που υπερψηφίστηκε (308 υπέρ και 280 εναντίον). Η συνέχεια στο τέλος του κειμένου με τη φράση «απενοχοποιώντας έμμεσα την υποχρεωτική κάλυψη της κεφαλής» απορρίφθηκε (288 υπέρ και 289 εναντίον). Η προώθηση της μαντίλας/χιτζάπ από την ΕΕ με εκστρατείες, κάτι που αναμένεται από ισλαμικά καθεστώτα (Ερντογάν, μουλλάδες του Ιράν κ.ά.), αποτελεί δείγμα ακραίας «πολιτικής ορθότητας» που εξελίχθηκε σε θεμελιακή πολιτική στρέβλωση.

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου