ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Ανατροπή Ζελένσκι : Πραγματικός στόχος ή νέος ελιγμός της Μόσχας;

 

Ειδικοί αναλύουν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για τον νέο στόχο της Μόσχας στο μέτωπο της Ουκρανίας, που είναι η ανατροπή του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Κάιρο, ότι ο απώτερος στόχος της Μόσχας στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι να «ανατρέψει την κυβέρνηση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι», ωθούν τους παρατηρητές να μιλούν για «το κλείσιμο του επόμενου σταδίου του πολέμου», που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η πρώτη φορά που μιλά ρητά»

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι «σχεδόν η πρώτη φορά που η Μόσχα μιλά ρητά για την πρόθεσή της να ανατρέψει τον ουκρανό πρόεδρο και αυτό μπορεί να σημαίνει την ενεργοποίηση του μετώπου στο Κίεβο και την επέκταση των μαχών στη δυτική και βόρεια Ουκρανία, καθώς τώρα περιορίζεται σχεδόν στις ανατολικές και νότιες παραθαλάσσιες περιοχές, στη Μαύρη Θάλασσα».

Αλλοι αναλυτές διακρίνουν ότι αυτή η ρωσική δήλωση είναι ένα «δοκιμαστικό μπαλόνι, στόχος του οποίου είναι να ωθήσει τον Ζελένσκι να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα και να σταματήσει να απαιτεί την επιστροφή των περιοχών που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό στην ανατολική και νότια Ουκρανία».

Σχολιάζοντας τη σημασία των δηλώσεων Λαβρόφ για την ανατροπή του Ζελένσκι και τις επιπτώσεις της στην πορεία του πολέμου και την έκβασή του, ο Αμερ αλ Σαμπάιλα, στρατηγός και ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Stimson, λέει στο skynewsarabia:

«Υπάρχουν συμβολισμοί πίσω από αυτή τη νέα-παλιά ρωσική θέση, που δείχνουν ότι ο Ζελένσκι αντιπροσωπεύει τον δυτικό άξονα, ότι είναι μάλλον πιο κοντά στο ένα μέτωπο. Αρα, ο (δυτικός) άξονας βρίσκεται μέσα στην Ουκρανία».

Συνεχίζοντας, ο αλ Σαμπάιλα επισημαίνει: «Γι’ αυτό η Ρωσία προσπαθεί να την αλλάξει, καθώς δεν θέλει μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί τα δυτικά συμφέροντα στο Κίεβο, και έτσι υπό το πρίσμα της πολυπλοκότητας της κρίσης και της συνέχισης του πολέμου για περίπου μισό χρόνο χωρίς σημάδια διπλωματικής και πολιτικής λύσης, η αλλαγή του Ζελένσκι έχει γίνει απαραίτητη καθώς αποτελεί μια μεταμόρφωση αυτού που μπορεί να θεωρηθεί τίτλος και σύμβολο της σύγκρουσης μεταξύ των αξόνων Ρωσίας και Δύσης».

«Διπλωματική κλιμάκωση»

Και προσθέτει ότι «Το να τίθεται ξανά αυτό το ζήτημα από τη Ρωσία έχει αναμφίβολα στόχο τη διπλωματική κλιμάκωση και την απειλή των μέγιστων επιλογών, και ως εκ τούτου είναι μια προσπάθεια να ρίξει τη μπάλα στο ουκρανικό γήπεδο με στόχο την εσωτερική πολιτική αλλαγή στην Ουκρανία που θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου και της αιματοχυσίας.

Και καταλήγει: «Ο Ζελένσκι, από την άλλη, μιλάει για το μέλλον και την ανοικοδόμηση και αυτό δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή, όπως προτείνει η Μόσχα, και συνεπώς η σύγκρουση των δύο πλευρών θα ενταθεί περισσότερο και ίσως το πρόσωπο του Ζελένσκι και το θέμα της παραμονής ή της παραίτησής του να είναι ένα από τα πιο σημαντικά προς συζήτηση καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον έκτο μήνα του».

Από την άλλη, ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Τζαμάλ Αρες λέει στο skynewsarabia ότι «αυτό δεν είναι εντελώς νέο, καθώς δεν ξεχνάμε πως πριν την έναρξη του πολέμου, ο ρωσικός λόγος επικεντρώθηκε σε αυτό που αποκαλεί την ανατροπή της ναζιστικής κυβέρνησης στο Κίεβο, αν και φυσικά αυτός ο τόνος αμβλύνθηκε με τη συνεχή επικοινωνία και την αποτυχία των Ρώσων να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα σε χρόνο ρεκόρ, όπως ανέμεναν».

Και ο Αρες πρόσθεσε: «Η επιστροφή των Ρώσων στον στόχο ανατροπής του Ζελένσκι μπορεί να αποτελέσει προοίμιο για την ενεργοποίηση του πρώτου ρωσικού σχεδίου, το οποίο στην πραγματικότητα στόχευε στην ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου και την αντικατάσταση με ένα άλλο καθεστώς πιστό στη Ρωσία, ειδικά μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης του στρατιωτικού σκέλους.

«Ο τίτλος του τρίτου σταδίου»

Και η διοίκηση σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, όπως στο Ντονμπάς και τη Χερσώνα, που προφανώς προωθεί η Μόσχα, την οδηγεί στην επιλογή της επέκτασης του ελέγχου σε όλη την Ουκρανία και της ανατροπής του Ζελένσκι, και μπορεί να γίνει ο τίτλος του τρίτου σταδίου του πολέμου με τα παζάρια και τις συμφωνίες του, τον οποίο ο Λαβρόφ χαρακτήρισε υπέρτατο στόχο.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι «η Μόσχα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τους Ουκρανούς να απελευθερωθούν από το βάρος αυτού του εντελώς αντιδραστικού καθεστώτος».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο και τους «δυτικούς συμμάχους» του ότι προωθούν την προπαγάνδα με στόχο να γίνει η Ουκρανία «αιώνιος εχθρός της Ρωσίας».

«Ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός θα συνεχίσουν να ζουν μαζί και σίγουρα θα βοηθήσουμε σε αυτό», είπε.

Πηγή: echedoros-a.gr, skynewsarabia.com

Ακολουθήστε το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου