ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΓΣΕΕ :Όπως και εάν φθάσει ο ασθενής, τα νοσοκομεία πρέπει να προσφέρουν Υγειονομικές Υπηρεσίες

 


Ανησυχία και ανασφάλεια μας προξένησε το τραγικό περιστατικό με τον άνδρα που, ασθενής, προσήλθε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, πλην όμως δεν έτυχε καμίας προσοχής. Λόγω του ότι η Μονάδα «δεν εφημέρευε». Με τελικό αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη του ασθενούς.

Με αφορμή αυτό το θλιβερό περιστατικό αναρωτιόμαστε: «Είναι καλύτερα να περιμένει κανείς το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μπορεί να έρθει μετά από πολύ ώρα, με τον κίνδυνο μηχανικής βλάβης στο δρόμο λόγω παλαιότητας του οχήματος και με αβέβαιο αποτέλεσμα ως προς την υγεία του ασθενούς, προκείμενου το «166» να πάει τον ασθενή στο «σωστό»-εφημερεύον νοσοκομείο; Ή μήπως πρέπει ο ασθενής και οι οικείοι του να τον μεταφέρουν με ΙΧ στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα, με τον κίνδυνο όμως να μην τον δεχθούν;»

Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις έχει περισσότερες πιθανότητες να τύχει νοσηλείας (δηλαδή θα επιζήσει…);

 

Εκπροσωπώντας περισσότερους από 2,5 εκ. συνταξιούχους, ανθρώπους σχετικά μεγάλης ηλικίας οι οποίοι χρήζουν, κατά τεκμήριο, ανάγκης περισσοτέρων υπηρεσιών υγείας, ζητάμε από την κυβέρνηση, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα, να μας πουν τι σχεδιάζουν να πράξουν με αφορμή τις παθογένειες που ανέδειξε το σύστημα «ΕΦΗΜΕΡΙΑ-ΕΚΑΒ».

Για μας είναι προφανές ότι το ΕΣΥ χρειάζεται την στοργή της πολιτείας, τους πόρους του κράτους και τη ριζική αναμόρφωση ως προς τη λειτουργία του.

1.Το ΕΚΑΒ πρέπει να εξοπλιστεί με ασθενοφόρα, κινητό εξοπλισμό «Πρώτων Βοηθειών» και πλήρως μηχανογραφημένο σύστημα με τα προσφερόμενα κρεβάτια ώστε μέσα σε λίγα λεπτά κάθε «περιστατικό» να διακομίζεται στην σωστά στελεχωμένη κλινική.

2.Οι εφημερίες θα πρέπει να αυξηθούν. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.Αναγκαία η ενίσχυσή τους με υλικοτεχνικά μέσα, υγειονομικό

 

 

και επιστημονικό προσωπικό. Ενίοτε η εφημερία θυμίζει "Δαντική κόλαση" με θύματα τους ασθενείς, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό: «Εσείς που μπαίνετε ξεχάστε κάθε ελπίδα».

Χρήσιμο θα ήταν για τον Υπουργό Υγείας και τους Αρχηγούς των κομμάτων να βιώσουν τα δρώμενα με τη διακριτική παρουσία τους σε μια Eφημερία.

3.Οι μονάδες υγείας θα πρέπει να στελεχωθούν με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό και να αναβαθμιστούν μισθολογικά τα υπηρετούντα στελέχη (αύξηση μισθών, Βαρέα και Ανθυγιεινά στο νοσηλευτικό προσωπικό κ.α.)

4.Τα καλά στελεχωμένα νοσοκομεία θα πρέπει να υποδέχονται έκτακτα περιστατικά, να προσφέρουν ανάταξη και πρώτες βοήθειες κι ακολούθως, με ευθύνη των ιατρικού προσωπικού, ο ασθενής να μεταφέρεται με ασθενοφόρο σε εφημερεύον-αρμόδιο νοσοκομείο.

Ως πολίτες που προσφέραμε για την συγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους και σήμερα, ευαίσθητοι λήπτες των καθημαγμένων υπηρεσιών νοσηλείας, απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα «Υγεία». Το περιστατικό στην Πάτρα, το δραματικό ποσοστό των ασθενών που καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο  ευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας στη διάρκεια των εφημεριών, προβλήματα που βιώνουν μετ επιτάσεως τα μέλη μας, δεν τιμούν κανέναν.

 Όπως δεν τιμά και η (τυχόν) σιωπή του πολιτικού προσωπικού σε αυτή την διατύπωση της αγωνίας μας.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ  ΠΡΑΞΕΙΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου