ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Εμινέ Κακαμπαβέχ: Τα δικαιώματα των Κούρδων ξεπουλήθηκαν στην τριμερή Σουηδίας-Φινλανδίας-Τουρκίας

 

Εμινέ Κακαμπαβέχ: Τα δικαιώματα των Κούρδων ξεπουλήθηκαν στην τριμερή Σουηδίας-Φινλανδίας-Τουρκίας

Η Kakabaveh αντέδρασε στην τριμερή συμφωνία με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ: τα δικαιώματα των Κούρδων πουλήθηκαν στο εμπόριο

Στο τριμερές μνημόνιο που υπογράφηκε με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αντέδρασε η Σουηδή κουρδικής καταγωγής βουλευτής Amineh Kakabaveh. Η Kakabaveh, η οποία είπε ότι θα μπορούσε να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας για την υπουργό Εξωτερικών Ann Linde, είπε: «Είναι μια πολύ σκοτεινή μέρα για την ειρηνευτική ιστορία της Σουηδίας».

Η Σουηδός κουρδικής καταγωγής βουλευτής Amineh Kakabaveh, που ήρθε στο προσκήνιο με την κρίση με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επέκρινε το τριπλό μνημόνιο που άνοιξε τον δρόμο για ένταξη.

Μιλώντας στο TV4, η Kakabaveh περιέγραψε την υπογραφή του μνημονίου ως «μια πολύ σκοτεινή μέρα για την ιστορία της ειρήνης της Σουηδίας».

Απαντώντας στο άρθρο της συμφωνίας για «αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων τρομοκρατών από την Τουρκία», η Κακαμπαβέ είπε: «Αυτό που δίνεται στην Τουρκία μέσω των διαπραγματεύσεων, είναι τα δικαιώματα των Κούρδων».

Η Κακαμπάβε είπε επίσης ότι θα μπορούσε να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας για την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

Τι προηγήθηκε

Η Kakabaveh διαδραμάτισε βασικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τους Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία τον Νοέμβριο.

Για να στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας, είχε υπογράψει  μια συμφωνία, με βάση την οποία η σουηδική κυβέρνηση ανελάμβανε την υποχρέωση να στηρίξει το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας PYD, που εκφράζει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία ήθελε μεταξύ άλλων την έκδοση και της Kakabaveh. Η Kakabaveh, η οποία είπε ότι αυτό δεν ήταν δυνατό επειδή δεν ήταν πολίτης της Τουρκίας, απέτρεψε την πτώση της κυβέρνησης με αποχή στο κοινοβούλιο της χώρας στις αρχές Ιουνίου στην ψηφοφορία μομφής κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Morgan Johansson. Ως αντάλλαγμα έλαβε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι “εγγυάται την υποστήριξη στο PYD».

/Kısa Dalga/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου