ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Ουκρανία: Σε οριακό σημείο ο πόλεμος – Χιλιάδες οι νεκροί

 


Αναλυτές διερωτώνται για πόσο ακόμη θα μπορούσε να συνεχιστεί ο πόλεμος υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Ουκρανία: Σε οριακό σημείο ο πόλεμος – Χιλιάδες οι νεκροί

Οι νεκροί μαχητές από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων ανέρχονται πλέον σε… εκατοντάδες ημερησίως, όπως σημειώνουν όχι ρωσικές αλλά ουκρανικές πηγές, με τους αναλυτές να διερωτώνται για πόσο ακόμη θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος μέσα σε τέτοιες συνθήκες.

«Η Ουκρανία ξεμένει από πυρομαχικά… Οι ελπίδες ότι θα μπορέσει να αντιστρέψει τα ρωσικά κέρδη εξασθενούν… Οι προοπτικές ξεθωριάζουν (σ.σ. για τους Ουκρανούς) στο πεδίο της μάχης», σημειώνουν σε άρθρο τους οι ανταποκριτές της Washington Post, κάνοντας παράλληλα λόγο για «αμετακίνητα» κέρδη της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς τα οποία μάλιστα αυξάνονται σταδιακά.

«Η ευφορία που συνόδευε τις πρώιμες νίκες της Ουκρανίας ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα πλέον εξασθενεί… Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντεπιτίθενται, αλλά τους τελειώνουν τα πυρομαχικά και έχουν απώλειες πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στα αρχικά στάδια του πολέμου. Περίπου 200 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται τώρα κάθε μέρα, από 100 στα τέλη του περασμένου μήνα, είπε στο BBC την Παρασκευή ένας βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι» πράγμα που σημαίνει όμως ότι – εάν συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι τραυματίες – περίπου 1.000 Ουκρανοί βγαίνουν εκτός μάχης ημερησίως, όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές της Washington Post.  

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Oleksiy Arestovych στον Guardian, οι Ουκρανοί μετρούσαν αυτήν την εβδομάδα περίπου 150 νεκρούς και 800 τραυματίες ημερησίως. Σύμφωνα με όσα είπε ο έτερος Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Mykhaylo Podolyak στο BBC, 100 με 200 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονταν κάθε ημέρα τις περασμένες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Dan Sabbagh, τον ανταποκριτή του Guardian στο Κίεβο, αυτοί οι αριθμοί «εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο στρατός της Ουκρανίας εάν αυτός ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο».

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έως και τις αρχές Ιουνίου, μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου δηλαδή, είχε περίπου 10.000 νεκρούς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC επικαλούμενο τον Oleksiy Arestovych.

Ο στρατός της Ουκρανίας αριθμούσε 125.000 άτομα σύμφωνα με το International Institute for Strategic Studies, και επιπλέον υπήρχαν στη χώρα περί τους 102.000 συνοριοφύλακες και εθνοφύλακες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, από την έναρξη του πολέμου και έπειτα, το σύνολο των Ουκρανών μαχητών θα μπορούσε να έχει διπλασιαστεί αγγίζοντας τους 500.000, όπερ σημαίνει πως οι δυνάμεις του Κιέβου απέχουν ακόμη πολύ από το σημείο της κατάρρευσης, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Guardian.

Ωστόσο, εάν οι απώλειες για την ουκρανική πλευρά συνεχίσουν να αυξάνονται με τους τρέχοντες ρυθμούς, τότε θα επηρεαστεί αναπόφευκτα και η αμυντική της ικανότητα.

«Το (σ.σ. χαμηλό) ηθικό είναι σίγουρα ένα ζήτημα για τους Ρώσους, αλλά τώρα υπάρχουν αναφορές για λιποταξίες και από την ουκρανική πλευρά», ενώ παράλληλα η δημόσια συζήτηση γύρω από τις απώλειες των Ουκρανών που αυξάνονται θα μπορούσε να λειτουργήσει και αποθαρρυντικά περιορίζοντας τις εισροές νέων μαχητών, σύμφωνα με τον Guardian.

Δυτικοί αξιωματούχοι προτιμούν να συζητούν όχι για τα προβλήματα της αμυνόμενης Ουκρανίας αλλά για τα προβλήματα των Ρώσων που επιτίθενται. Προ ημερών, ένας από αυτούς τους αξιωματούχους είπε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι οι Ρώσοι εισβολείς μετρούν «15.000 με 20.000 νεκρούς» στις τάξεις μιας δύναμης που αριθμούσε περί τους 150.000 στρατιώτες.

Το Κίεβο από την πλευρά του υποστηρίζει, σύμφωνα με το BBC, πως οι νεκροί μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων ξεπερνούν τις 30.000, ενώ βρετανικές πηγές προερχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών τοποθετούν το εν λόγω νούμερο πιο κοντά στις 15.000.

Ωστόσο, ακόμη και αν αυτά τα νούμερα ισχύουν, ο στρατός της Ρωσίας δεν έχει ακόμη χάσει την επιθετική του ικανότητα καθώς είναι μεγαλύτερος από κάθε άποψη (μέγεθος, οπλοστάσιο) και ως εκ τούτου έχει μεγαλύτερα περιθώρια απωλειών, όπως σημειώνει ο Guardian.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας απωθούνται ήδη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν από την πλευρά τους τη δύναμη να προκαλούν απώλειες βομβαρδίζοντας από μεγαλύτερη απόσταση, όπως σημειώνεται.

Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί από την πλευρά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι έχουν αρχίσει να ξεμένουν από πυρομαχικά.

«Η Ουκρανία δεν στερείται ανδρείας και αποφασιστικότητας. Η δυτική υποστήριξη εξακολουθεί να υπάρχει. Όμως, είναι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν βρει έναν τρόπο να προχωρήσουν στο Ντονμπάς, εγείροντας το ερώτημα εάν ο τρίμηνος πόλεμος βρίσκεται σε σημείο καμπής», καταλήγει στην ανάλυσή του ο Dan Sabbagh του Guardian.

«Οι Ρώσοι εξακολουθούν να κάνουν λάθη και να χάνουν άνδρες και εξοπλισμό, αλλά με μικρότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης… Η συνολική πορεία του πολέμου έχει αναμφισβήτητα απομακρυνθεί από τις ρωσικές αποτυχίες και πλέον κλίνει υπέρ της Ρωσίας», σημειώνουν από την πλευρά τους οι ανταποκριτές της Washington Post.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Με πληροφορίες από Guardian, Washington Post, BBC  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου