ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Πρέπει να μπει η πολιτική μπροστά, όχι συνεργασίες για τις καρέκλες

 

 


(Συνέντευξη μου στην “Αυγή της Κυριακής”) 


1) Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε δημόσια 5+1 προτάσεις για ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης, καλώντας τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. να συζητήσει προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εφόσον το βράδυ της απλής αναλογικής οι συσχετισμοί το επιτρέπουν; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Αν συζητάμε για συνεργασίες επιλογής και όχι συνεργασίες ανάγκης τότε αυτές πράγματι για να είναι βιώσιμες και επωφελείς πρέπει να γίνονται με όσμωση πολιτικών θέσεων κομμάτων σε όμορους πολιτικά χώρους και σε ανύποπτο χρόνο και όχι στο πιεστικό πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Ακριβώς για αυτό συνεργασίες δεν γίνονται και δεν μπορούν να γίνουν με επίκληση τοποθέτησης στην ατζέντα του ενός μέρους. Επιπλέον οι συνεργασίες θα πρέπει να αφορούν την πατρίδα και την κοινωνία και να μην έχουν αυτοσκοπό την κατάκτηση της εξουσίας. Συνεργασίες για τις συνεργασίες και ταμπέλες για τις ταμπέλες δεν μας αφορούν.

Με αφορμή τις 5 +1 προτάσεις του κυρίου Τσίπρα θα έλεγα ότι η ανατροπή διευθετήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ των λίγων και ισχυρών δεν αρκεί. Η επιστροφή σε μια, ήδη δυσμενή, πρότερη κατάσταση δεν μπορεί να είναι η επαγγελία μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης». Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θα μπορούσε να εκφραστεί με «απλώς καλύτερη» διαχείριση των συνθηκών της ζωής μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πραγματικά ριζοσπαστική ανατροπή των πολιτικών που δημιουργούν πρωτοφανείς ανισότητες και βάζουν το μέλλον του πλανήτη σε ρίσκο. Δεν χρειαζόμαστε καλύτερη διαχείριση αλλά προοδευτικές ανατροπές.
 

2) Θεωρείτε ότι μια επανάληψη της συνεργασίας με τη ΝΔ θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για το ΠΑΣΟΚ;

Είναι, θέλω να πιστεύω, κοινός τόπος ότι οι συνεργασίες της προηγούμενης δεκαετίας είχαν, τελικά και πέρα από προθέσεις, εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον.


3) Έκρηξη τιμών, αφόρητη πραγματικότητα για τους πολλούς. Φταίει ο πόλεμος; Ποια μέτρα απαιτούνται;

Φταίει πράγματι και ο πόλεμος, δεν φταίει όμως μόνο ο πόλεμος. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση αλλά και υποχρέωση να στηρίξει όσους πλήττονται.

Όσον αφορά τις λύσεις, προφανής πρώτη πρόταση η επιστροφή σε όσους πλήττονται περισσότερο των φορολογικών υπεραποδόσεων από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Πρέπει να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν λόγω των έκτακτων συνθηκών και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Πρέπει να μπει πλαφόν στα κέρδη όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας στα προϊόντα που επηρεάζονται από τις έκτακτες συνθήκες.
Υπάρχουν όμως και μόνιμα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Έλεγχος των τιμολογίων και χρεώσεων επιχειρήσεων σε ολιγοπωλιακούς κλάδους, όπως οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες. Πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά η επιτροπή ανταγωνισμού. Χρειαζόμαστε πιο φτηνή κατοικία με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, με ενίσχυση φοιτητικών εστιών, με ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Επίσης δεν μπορεί να συνεχίσουμε με τη πολιτική της κυβέρνησης για παραγωγή ενέργειας από ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο και όχι μεγαλύτερη στήριξη σε ΑΠΕ, σε δικές μας ενεργειακές πηγές, σε δίκτυα διανομής και αποθήκευση ενέργειας.

Η μάχη μας με την ακρίβεια ήρθε για να μείνει και δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γίνει αν τη χάσουμε.


4) Πώς αξιολογείτε την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βαθύτερο πρόβλημα που κληροδοτεί στη χώρα;

Θα χαρακτήριζα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και Δεξιά και αδέξια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληροδοτεί είναι η απόκρυψη της δεινής θέσης στην οποία μας έχει οδηγήσει. Ο συμβιβασμός της με την ιδέα ότι αυτή είναι η μοίρα μας. Όλα αυτά με αντίτιμο μια χούφτα προσλήψεις «δικών τους παιδιών» στο δημόσιο και απευθείας αναθέσεις σε συμπαίκτες της. Έ, όχι δεν μπορεί αυτή να είναι η μοίρα μας. Και μετά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο μεταναστεύουν οι νέοι!


5) Στις 8 Μαΐου ψηφίζετε για το όνομα του κόμματος και 20-22 πραγματοποιείται το Συνέδριο. Θα πρόκειται για μια πανηγυρικού χαρακτήρα διαδικασία ή υπάρχουν ενδεχομένως και πολιτικά-ιδεολογικά ζητήματα που χρήζουν συζήτησης σε αυτή τη νέα φάση του κόμματος;

Κάθε συνέδριο είναι πολύ σημαντικό για την πολιτική φυσιογνωμία κάθε κόμματος. Ο πολιτικός μας χώρος φαίνεται ότι ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη και στα δύσκολα οι πολιτικές προτάσεις του χώρου μας είναι αυτές που επιστρατεύονται. Ενδεικτικά θα αναφέρω το ευρωομόλογο αλλά και την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμα δουλειά ώστε να πείσουμε ότι είμαστε δύναμη εκ των ων ουκ άνευ για την ανατροπή της σημερινής κακής κατάστασης. Χρειαζόμαστε μια πρόταση, ασφαλώς προγραμματική, αλλά σε βάση αξιακή, εν τέλει ηθική. Αυτό είναι που πρέπει να προσεγγίσουμε στο δρόμο για το Συνέδριο μας, στο διήμερο του Συνεδρίου, αλλά και μετά την λήξη του. Αλλά ποτέ ο χρόνος για δημοκρατικό διάλογο ουσίας δεν περισσεύει!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου