ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

H Ευρώπη παγώνει και το φυσικό αέριο είναι λίγο και ακριβαίνει.

 


των RACHEL MORISON, ANNA SHIRYAEVSKAYA / BLOOMBERG

14.11.2021 • 00:05

Τελικά ο χειμώνας έφτασε και η Ευρώπη παίρνει την πρώτη γεύση από το κρύο που θα μειώσει περαιτέρω τις πενιχρές προμήθειες της Γηραιάς Ηπείρου σε ενέργεια. Οι θερμοκρασίες αρχίζουν να υποχωρούν από την επόμενη εβδομάδα, με ορισμένες περιοχές της Ιταλίας να αναμένουν έως και δύο βαθμούς Κελσίου κάτω από τις κανονικές για την εποχή. Στη Νότια Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία αναμένεται επίσης κρύο με θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές για την εποχή. Στη Βρετανία η Centrica, που είναι ο υπ’ αριθμόν ένα πάροχος ενέργειας, προειδοποίησε τα 9 εκατ. των πελατών του να προετοιμαστούν για έναν παγετό που ενδέχεται να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες. Oλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι προμήθειες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο είναι περιορισμένες και οι τιμές του καυσίμου δυσθεώρητες. Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε επίπεδα υπερτετραπλάσια του κανονικού και οδηγούν στα ύψη το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και τις τιμές των δικαιωμάτων σε εκπομπές ρύπων.

Οι καταιγίδες στη Μεσόγειο ανα- μένεται να φέρουν μεγάλες διακυμάνσεις στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης του επόμενου μήνα στην αγορά της Ολλανδίας, που καθορίζει τις τιμές στην Ευρώπη, σημείωσαν άνοδο 1,4% αυτή την εβδομάδα. Είχε προηγηθεί εκτόξευσή τους κατά 14% την περασμένη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη θα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε οποιαδήποτε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας τους επόμενους μήνες.

Η Ρωσία είχε υποσχεθεί να αυξήσει την προσφορά, αλλά μέχρι στιγμής η μεταβολή στις ροές είναι αμελητέα. Και την ίδια στιγμή είναι πολύ μειωμένες οι ροές από τη Νορβηγία, επειδή είναι σε εξέλιξη έργα συντήρησης. Μιλώντας στο Bloomberg ο Τάιλερ Ρόις, μετεωρολόγος της AccuWeather, προέβλεψε πως «η κατάσταση θα δοκιμάσει τα αποθέματα ενέργειας σε όλη την Ευρώπη». Ο Κάρλο Καφάρο, αναλυτής και μετεωρολόγος στη Marex, μιλάει για ένα σύστημα υψηλών βαρομετρικών που θα φέρει πιο βόρειο και κρύο αέρα σε όλη την Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη προς τα τέλη του μήνα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στον Νότο της Ευρώπης θα συμπέσουν με καταιγίδες στη Μεσόγειο και πλημμύρες, σύμφωνα με τον Ρόις. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, που πιθανώς θα οδηγήσουν σε νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις ημέρες που θα χρειαστεί θέρμανση, με τον αριθμό τους να αποτελεί αξιόπιστη μέτρηση της ζήτησης, αναμένεται να υπερβούν τα φυσιολογικά επίπεδα των τελευταίων 10 ετών για διάστημα δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με τον Στίβεν Σίλβερ, μετεωρολόγο στη Maxar, παραμένει, πάντως, αβέβαιο προς το παρόν και οι σχετικές προβλέψεις φαίνονται ανακριβείς για το πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Στο μεταξύ, πριν από την άφιξη του δύσκολου χειμώνα στην Ευρώπη θα έχουν προηγηθεί θερμοκρασίες παγετού και χιονοπτώσεις στην Κίνα, την πλέον ενεργοβόρα χώρα στον πλανήτη. Η αυξημένη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης είναι πολύ πιθανόν να οξύνει την έτσι κι αλλιώς θηριώδη μάχη ανάμεσα στις χώρες για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Το αμερικανικό LNG πωλείται πιο ακριβά στην Ασία, γι’ αυτό και το έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό οι ασιατικές χώρες. Στη διάρκεια των χειμερινών μηνών αναμένεται, άλλωστε, να εξελιχθεί το φαινόμενο «Λα Νίνια» στον Ειρηνικό. Αυτό συνεπάγεται ακόμη πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πυρηνικών αντιδραστήρων σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, καθώς και η αυξημένη παραγωγή ενέργειας στην Κίνα μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο τις εισαγωγές LNG.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου