Τελικά είναι δύσκολο να πεις πότε ακριβώς τελειώνουν οι χούντες και οι δικτατορίες. Πότε τελειώνουν πραγματικά, μόνο και μόνο για να αρχίσουν άλλες μετά από λίγο καιρό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται ορισμένες «υπερβολές» για να πέσουν ‒ όπου «υπερβολή» βλέπε αντίσταση και αγώνας. Όμως και αυτό δεν είναι απλό. Τότε, το ‘73 ήταν πιο εύκολο, σήμερα πιο δύσκολο, γιατί οι νέες χούντες και δικτατορίες είναι περισσότερο πολυπλόκαμες από το παρελθόν και μπορούν να σε τυλίξουν από 100 μεριές και εσένα και τη ζωή σου. Δεν χρειάζονται οι συνταγματάρχες και τα τανκς. Υπάρχουν τα ΜΜΕ και η χειραγώγηση, οι «έκτακτες ανάγκες» και ο φόβος, η έλλειψη ελπίδας.

Και σιωπή, πολλή σιωπή. Κυρίως από την λεγόμενη αντιπολίτευση, αλλά και την υπαρκτή αριστερά που σιωπούν εκκωφαντικά για την καθεστωτική εκτροπή ‒ και όταν αποφασίζουν να μιλήσουν την υποστηρίζουν. Και μοναξιά. Γιατί για άλλη μια φορά η κοινωνία είναι μόνη, ίσως με μοναδική παρέα τις εκάστοτε «υπερβολές» της που μια από αυτές είναι και το πνεύμα του Νοέμβρη του 1973 ‒ που παραμένει δραματικά επίκαιρο. Αφού, όπως έχουν τα πράγματα, ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Όπως και ένας δρόμος αντίστασης, δρόμος δημοκρατικής διεξόδου, κοινωνικής αξιοπρέπειας, αξιοποίησης δυνατοτήτων, αποτροπής κινδύνων για τη χώρα και ανάκτησης βαθμών κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Ένας δρόμος που πρέπει να αναζητηθεί από αυτούς που κατά βάση τους αφορά. Με οδηγό την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την κοινή πίστη. Τότε είναι που οι χούντες σαρώνονται και σωριάζονται σαν τραπουλόχαρτα.

ΠΗΓΗ   ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ