ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Ο Βάσος Πτωχόπουλλος διηγείται ιστορίες απ’ τη ζωή του

 






Το τρίτο βιβλίο του Βάσου Ν. Πτωχόπουλλου «Στη μάνα, μάνα μου θα πάω» (Αιγαίον/ Κουκκίδα, 2020), παρουσιάζεται την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στη Λευκωσία.

Την παρουσίαση διοργανώνουν το Βιβλιοπωλείον – Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα» και οι εκδόσεις «Αιγαίον» και «Κουκκίδα».

Με το βιβλίο αυτό ολοκληρώνεται η τριλογία του συγγραφέα, ο οποίος καταγράφει ιστορίες κυρίως από την προσωπική του ζωή και τις συνοδεύει με τους στίχους τραγουδιών. Οι διηγήσεις συμπυκνώνουν τις εμπειρίες του Βάσου Ν. Πτωχόπουλλου, από την παιδική ηλικία του στη Γιαλούσα μέχρι την «ξενιτειά» της Λευκωσίας, με σημαντικούς σταθμούς τα αγγλικά Μάργκεϊτ και Λονδίνο, αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

«…Αυτό ήταν το πρόβλημα όλων μας. Από τη μια δεν θέλαμε να περάσει ο ανθελληνισμός, από την άλλη δεν ήταν εύκολο να υπερασπίζεσαι όλο το αριστερολόι της Αθήνας. Δώσαμε σκληρές μάχες για να υπερασπιστούμε την Ελλάδα, ακόμα κι εκεί που δεν ήταν άμοιρη ευθυνών και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να γίνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ του ελληνικού λαού και της ηγεσίας του.

Υπερασπιστήκαμε και μαλάκες για να μην πάθει ζημιά η Ελλάδα, να μην αμφισβητηθεί η προσφορά της στο νησί. Όταν κάποιος Ελλαδίτης τα έβαζε με τους Κύπριους, ο Ζαννέττος το έπαιρνε προσωπικά. Σχεδόν έκλαιγε. Τότε επενέβαινα εγώ και τους έβαζα στη θέση τους. Εμένα δεν μπορούσαν να με αποκαλέσουν φασίστα ή δεξιό ή εοκαβητατζή και τέτοια. Ήξεραν πως δεν είχα σχέση με αυτούς τους χώρους, οπότε ο λόγος μου δεν είχε ιδιοτελή κίνητρα». (απόσπασμα)

Το βιβλίο παρουσιάζουν ο Κύριλλος Σαρρής, η Χάρη Σπανού και ο Αλέκος Μιχαηλίδης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα. Τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και απαιτείται το σχετικό «πάσο ασφαλείας»

Πληροφορίες: 22346770, toerma.com.

Ο Βάσος Πτωχόπουλλος γεννήθηκε στη Γιαλούσα το 1950 -λίγους μήνες μετά το Ενωτικό Δημοψήφισμα- και θέλει να πεθάνει εκεί. Δυστυχώς, μάλλον κάπου αλλού θα αφήσει τα κόκαλά του, μιας και η Γιαλούσα είναι κατεχόμενη από τους Τούρκους. Ζει στην ξενιτειά της Λευκωσίας. Δεν εργάζεται και απολαμβάνει τα 432 ευρώ της σύνταξής του. Είναι τσιμπημένος με 2-3 νοσοκόμες του Νεφρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, δεν έχει όμως παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου