ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ναύαρχος Φυτιρής : Να συμπεριληφθεί η Κύπρος και άλλες χώρες στην ελληνογαλλική συμφωνία

 Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Υποναύαρχος εν αποστρατεία Κώστας Φυτιρής, ο οποίος μίλησε για το πολεμικό σκηνικό που στήνει στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα με στόχο να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Αρχικά ανέφερε ότι η στάση της τουρκικής πλευράς θα επαναλαμβάνεται σε κάθε ενέργεια που γίνεται στην περιοχή που οι Τούρκοι την έχουν προσθέσει στη λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα.  Πρόσθεσε ότι η περιοχή που θα διέλθει ο EastMed εντάσσεται στην περιοχή που θεωρούν ότι είναι δική τους.

Διαβάστε ακόμη: Υπό τουρκική ομηρία η περιοχή εργασίας του Nautical Geo (ΒΙΝΤΕΟ)

Τόνισε ότι για να σταματήσουν οι ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να υπάρξει μια έντονη αντίδραση από τα κράτη που εμπλέκονται με τον EastMed. «Αυτά τα κράτη είναι αρκετά ισχυρά όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία».

Παράλληλα τόνισε αυτό που ζητά η Τουρκία είναι να εμπλακεί και η ίδια για να εκδίδει άδεια για οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα διεξάγεται σε αυτή την περιοχή.

Ο κ. Φυτιρής διευκρίνισε ότι κανένα κράτος δεν θα φτάσει σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία πριν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια λύσης του ζητήματος.«Πιστεύω ο EastMed είναι ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ και έχει πολλή μέλλον. Η επιδίωξη της Τουρκίας με την παρουσία πολεμικών πλοίων είναι για να εισέλθει σε αυτό το παιχνίδι».

Επεσήμανε ότι ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή και μπορεί να είναι σχεδιασμένο από την ανώτατη τουρκική ηγεσία, αλλά και από τυχαίο συμβάν. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει δυναμική αντίδραση στο ενδεχόμενο που η Τουρκία προσπαθήσει να ανακόψει την εγκατάσταση συστημάτων που θα μείνουν μόνιμα στο σημείο».

Καταληκτικά ανέφερε ότι η Τουρκία είναι σε μειονεκτική θέση και θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μπει στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. «Πιστεύω ότι στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας πρέπει να εισέλθουν Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος  για να αποτελέσουν στην Ανατολική Μεσόγειο τον πυρήνα σταθερότητας και αποτροπής των τουρκικών επιδιώξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου