ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Πρωθυπουργός ακύρωσε επίσκεψη στον Ελπιδοφόρο

 Κυβερνητικες πηγές στη Νέα Υόρκη εξεφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου Αμερικής αναφορικά με την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, στη Νέα Υόρκη στην παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Λόγω αυτής της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η προκλητική στάση του κ. Ελπιδοφόρου, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην επισκεφθεί την Ιερά αρχιεπισκοπή, την Παρασκευή. Τη δική του επίσκεψη ακύρωσε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είναι εξαιρετικά θυμωμένος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το “Σημείο Μηδέν” για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς της τρομοκρατικής ενέργειας της αλ Κάιντα, εναντίον των Διδύμων Πύργων, την 11η Σεπτεβρίου 2001. Όλοι οι ηγέτες έπραξαν το ίδιο, ως σεβασμό και στην πόλη της Νέας Υόρκης που φιλοξενεί τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός, θα ήθελε στη συνέχεια, να επισκεφθεί και την νεόκτιστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Ο κ. Ελπιδοφόρος προτίθεται -χωρίς να συνεννοηθεί με τις ελληνικές αρχές- να βρίσκεται την ίδια ώρα, στο ίδιο σημείο με τον κ. Μητσοτάκη, και να παρουσιάσει το “γεγονός” ως συνάντηση.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος απαίτησε να μιλήσει σε εκδήλωση του Hellenic Initiative και να προσφωνήσει τον Πρωθυπουργό, σήμερα Πέμπτη. Όμως και η οργάνωση και οι ελληνικές αρχές απέρριψαν το αίτημά του. Ο κ. Ελπιδοφόρος προσπάθησε απεγνωσμένα να πείσει τις ηγεσίες συλλόγων και οργανώσεων της Ομογένειας να τον στηρίξουν, αλλά αυτό δεν κατέστη ακόμα δυνατόν.

Η οργή εναντίον του κ. Ελπιδοφόρου οφείλεται στην περίεργη φιλική του στάση προς τον αυταρχικό Ταγίπ Ερντογάν. Από το 2019 που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί πάντα να βρίσκεται στο πλευρό του Τούρκου προέδρου όταν αυτός επισκέπτεται την Αμερική.

ΕΠΙΣΗΣ, κυκλοφορούν έντονα φήμες οτι θα είναι ο “υποψήφιος” της Ρωσικής Εκκλησίας στην προσπάθεια της να “αλώσει” το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του κατοχικού ηγέτη, ΕρσίνΤατάρ.Στην ανακοίνωση, αναφέρεται πως η ενέργεια αυτή του κ. Ελπιδοφόρου «δεν συνάδει με τα συμφέροντα, τις αρχές και τις αξίες της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας» ενώ επισημαίνεται πως «προκαλεί το αίσθημα δικαιοσύνης της ελληνοκυπριακής ομογένειας».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων εκφράζει την άποψη πως ο Αρχιεπίσκοπος, ως θρησκευτικός ηγέτης, θα έπρεπε να είχε μια διαφορετική στάση αναφορικά με τα εθνικά θέματα.

«Ο Αρχιεπίσκοπος, ο θρησκευτικός μας ηγέτης, οφείλει να εμψυχώνει το αγωνιστικό μας φρόνημα και να πρωτοστατεί στους αγώνες για τα δίκαια του Ελληνισμού», λέει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, εκφράζει τη βαθιά της απογοήτευση για τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του ‘Τουρκικού Κέντρου’ που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την 20ή Ιουλίου του 1974, την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα θλιβερά αποτελέσματα της οποίας συνεχίζει να βιώνει ο Ελληνισμός. Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να παραστεί στα εγκαίνια, παρουσία μάλιστα του Τατάρ, προκαλεί και δεν συνάδει με τα συμφέροντα, τις αρχές και τις αξίες της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και της Κύπρου.

Για κάθε Ελληνοκύπριο, για κάθε ομογενή που για 47 χρόνια αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι αδιανόητο να εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος στην ίδια εξέδρα με τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος με τις συνεχείς προκλητικές και εμπρηστικές του δηλώσεις υποσκάπτει οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού.

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής θεωρεί ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε το αίσθημα δικαιοσύνης και απογοήτευσε την Ελληνοκυπριακή Ομογένεια. Η Εκκλησία ήταν πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της μαρτυρικής νήσου και δεν είναι σώφρων να προκαλεί με τέτοιου είδους κινήσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο θρησκευτικός μας ηγέτης, οφείλει να εμψυχώνει το αγωνιστικό μας φρόνημα και να πρωτοστατεί στους αγώνες για τα δίκαια του Ελληνισμού».

  • ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Κύκλοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, επιχείρησαν να εξηγήσουν τους λόγους της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη (μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις), γράφει η εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, ο κ. Ελπιδοφόρος δέχθηκε την πρόσκληση από τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας χωρίς να γνωρίζει εκείνη την ώρα ποιοι άλλοι είχαν λάβει επίσης πρόσκληση. Διευκρινίζουν όμως, ότι αν ο κ. Ελπιδοφόρος γνώριζε ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, θα ήταν παρών δεν θα παρίστατο στην εκδήλωση.

Oι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απεδέχθη την πρόσκληση για εθνικούς λόγους και προστασίας του θεσμικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σημείωσαν ακόμη ότι ο κ. Ελπιδοφόρος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χωρίς όμως, να διευκρινίζεται αν ο κ. Βαρθολομαίος ήταν ενήμερος για την κίνηση του Αρχιεπισκόπου να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού».

Οι κύκλοι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής θυμίζουν ακόμη ότι τίθεται πάντα υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών, όπως πολλές φορές έχει κάνει με θέματα που αφορούν την Αγιά Σοφιά, τη Μονή της Πόλης και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα για το οποίο πρωτοστατεί στην προσπάθεια διεθνοποίησής του.

Ακόμη, επισημαίνουν πως ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον Κόσμο -και ειδικά της Τουρκίας- τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

Σημειώνεται πως, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου», ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου