ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Σ Αραβία: Στροφή από το πετρέλαιο στο υδρογόνο

 

Στο τραίνο της "πράσινης" οικονομίας επιβιβάζεται και η Σ. Αραβία και από πετρελαιοπαραγωγός χώρα επιδιώκει να γίνει κορυφαίος παίκτης στην αναδυόμενη αγορά υδρογόνου.

Γίργκεν Στρίγιακ/ARD Deutche Welle    
Η Σ. Αραβία, πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Η Σ. Αραβία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Τα ορυκτά καύσιμα πεθαίνουν, μια νέα περίοδος φαίνεται να ανατέλλει για τις κατεξοχήν χώρες παραγωγής τους, τις χώρες του Κόλπου. Οι περισσότερες σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα και ποιο καύσιμο θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει. Το νέο πετρέλαιο λοιπόν ονομάζεται υδρογόνο. Στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν υπάρχουν ήδη ή δημιουργούνται τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου. Και μάλιστα «πράσινου» υδρογόνου που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς σε αυτές τις χώρες  υπάρχουν πολλά αιολικά και ηλιακά πάρκα.

"Θα γίνει ανταγωνιστικό το υδρογόνο"

Έπιασε το νόημα των καιρών η Aramco

Έπιασε το νόημα των καιρών η Aramco

Ο Αχμέτ αλ Χοβάιτερ, τεχνικός διευθυντής της πετρελαϊκής επιχείρησης Aramco, είναι πεπεισμένος για την ορθότητα των επιλογών της εταιρείας του. Όπως επιβεβαιώνει και ο υπουργός Ενέργειας  της χώρας, η Σαουδική Αραβία θα γίνει το αργότερο το 2050 η μεγαλύτερη παγκοσμίως χώρα εξαγωγής υδρογόνου.

Η παραγωγή του, που θα γίνεται με ηλεκτρόλυση του νερού, είναι ακόμη ακριβή μέθοδος. Κι αν στη διαδικασία χρησιμοποιείται ηλεκτρικό, που έχει παραχθεί από ορυκτά καύσιμα, στο τέλος δεν θα πρόκειται για ένα καύσιμο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Αλλά ο μάνατζερ Αχμέτ αλ Χοβάιτερ δεν χάνει την αισιοδοξία του. «Ο κόσμος αλλάζει» υποστηρίζει, «η τεχνολογία υδρογόνου αναπτύσσεται, πιλοτικά προγράμματα εμφανίζονται πολλά, έτσι ώστε το υδρογόνο, τόσο στον τομέα μεταφορών όσο και στη βιομηχανία, θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό».

Στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας θέλει να ρίξει το βάρος της η Σαουδική Αραβία, αιολικά και ηλιακά πάρκα διαθέτει πολλά στις ατέλειωτες ερήμους της. Για 3,4 δις ευρώ κατασκευάζει μαζί με τη γερμανική θυγατρική της Thyssen-Krup, την Udhe, το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου. Μάλιστα στα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούσε  κάτω από ιδανικές συνθήκες, όπως αυτές που υπάρχουν στη Σαουδική Αραβία, να πωλείται σε τιμή ανταγωνιστική έναντι των ορυκτών καυσίμων.

Συνεργασία με τη Γερμανία

Αιολικά πάρκα στην έρημο της Σ Αραβίας

Αιολικά πάρκα στην έρημο της Σ Αραβίας

Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η Σαουδική Αραβία σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στο Βερολίνο έχει υπογράψει δήλωση προθέσεων για συνεργασία στην παραγωγή υδρογόνου. Κάποια στιγμή η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα σταματήσει, το υδρογόνου θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο για τις οικονομίες των χωρών του Κόλπου. Ο αγώνας δρόμου λοιπόν έχει ξεκινήσει, και εκτός από τη Σαουδική Αραβία, και το Ομάν διεκδικεί τα πρωτεία. Με Γερμανούς εταίρους ιδρύθηκε στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο στο Ομάν κέντρο υδρογόνου.

Ο πρύτανης Χουσείν αλ Σάμι είναι φιλόδοξος. «Η χώρα βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση, διαθέτει νερό, ήλιο και τεράστιες επιφάνειες. Μάλιστα το 2040 το Ομάν θα μπορούσε με την παραγωγή υδρογόνου να κερδίζει 20 δις δολάρια». Τα ίδια φιλόδοξα σχέδια έχει και η Σαουδική Αραβία. Επιδιώκει σε μερικά χρόνια να διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Αυτή την εποχή σε συνεργασία με την Siemens δημιουργείται μια πιλοτική εγκατάσταση για παραγωγή υδρογόνου από ηλεκτρόλυση νερού με βάση την «πράσινη» ενέργεια.

Γίργκεν Στρίγιακ/ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου