ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Όξυναν τα ελληνοτουρκικά οι ισχυρισμοί για τον Έβρο

 

Κατηγορηματικά διέψευσαν ΥΠΕΞ και ΕΛ.ΑΣ. τα περί νεκρού


Eurokinissi
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mhatz@naftemporiki.gr

Επικίνδυνη όξυνση στις ήδη τεταμένες ελληνο-τουρκικές σχέσεις προκάλεσαν οι χθεσινοί ισχυρισμοί της γείτονος ότι Τούρκος πολίτης έπεσε νεκρός στον Έβρο από ελληνικά πυρά. Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε το σύνολο των τουρκικών ισχυρισμών το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η Ελληνική Αστυνομία που ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή στην μεθόριο στον Έβρο.

Το ζήτημα ανέκυψε όταν η Τουρκία κάλεσε την επιτετραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Ελένη Βακάλη, και της επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας για τον θάνατο Τούρκου πολίτη «από πυρά που ανοίχτηκαν από την ελληνική πλευρά» στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς νεκρός είναι ο 43χρονος Μεχμέτ Ντουργκούν κάτοικος του χωριού Αντασαρχανλί ο οποίος, όπως καταγγέλλεται, δέχθηκε πυρά από την ελληνική πλευρά των συνόρων στις 19:20 του Σαββάτου. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Άγκυρα ζήτησε από την επιτετραμμένη να διερευνηθεί αυτό το περιστατικό, να ενημερωθούν σχετικά με το αποτέλεσμα, «να συλληφθούν και να τιμωρηθούν ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι και να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψή του».

Η ελληνική πλευρά απέρριψε όμως κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε η κυρία Βακάλη, «απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο», κατόπιν σχετικών οδηγιών από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ η Ελληνίδα επιτετραμμένη «επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορά της και να μην επιτρέπει τη δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση». Επιπλέον η ΕΛΑΣ απέρριψε τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που έκαναν λόγο για νεκρό από ελληνικά πυρά. «Σχετικά με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων που αναπαράγονται σε ιστοσελίδες, ανακοινώνεται ότι δεν υπήρξε εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στο φερόμενο σε αυτά περιστατικό στον Έβρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από το χθεσινό φερόμενο περιστατικό στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι «τυχόν κλιμάκωση των προκλήσεων θα επιφέρει μεγάλο κόστος για την ίδια, τόσο διπλωματικό όσο και οικονομικό». Ο κ. Δένδιας ανέφερε, πάντως, ότι τους τελευταίους μήνες «υπάρχει μια σχετική ύφεση στο Αιγαίο», αλλά υπογράμμισε ότι δεν απουσιάζουν παντελώς οι προκλήσεις. «Η ουσία είναι ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο χωρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί ως βάση επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας», συμπλήρωσε. Επιπλέον, καταλόγισε στην Τουρκία ότι «συνεχίζει να συμπεριφέρεται με κανόνες που ίσχυαν τον 19ο αιώνα, απειλώντας με πόλεμο τη χώρα μας εάν ασκήσουμε τα αναφαίρετα δικαιώματα μας», καθώς και ότι επιθυμεί να εφαρμόσει τη λεγόμενη «διπλωματία της κανονιοφόρου». «Δυστυχώς, ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία αρνούνται να αποδεχθούν ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και ότι το έπος των αυτοκρατοριών, συμπεριλαμβανομένης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί», ανέφερε σε αυστηρό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον διεμήνυσε ότι η Ελλάδα «αντλεί δύναμη από τις συμμαχίες της με άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες». «Η πολιτική που αναπτύσσουμε εδώ και δύο χρόνια, καθώς και η ευρωπαϊκή δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάνω από την Τουρκία, εφόσον επαναλάβει την παραβατική της συμπεριφορά, έχουν αρχίσει και φέρνουν απτά αποτελέσματα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος μάλιστα στη φραστική καταδίκη της Άγκυρας για τα Βαρώσια, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «χώρες που τις συνδέουν ελάχιστα και τις χωρίζουν πολλά, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Γαλλία συμφώνησαν να καταδικάσουν την Τουρκία, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου