ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Η ακταιωρός και τα μηνύματα

 Του  Κωνσταντίνου Φυτιρή

Η προκλητική ενέργεια  της Τουρκικής ακταιωρού που κυνήγησε κυριολεκτικά το σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας της Δημοκρατίας που βρισκόταν για επιχείρηση αντιμετώπισης παράνομης μετανάστευσης, εντός των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας, είναι ενδεικτική των προθέσεων του Ερντογάν για σκληρότερη στάση στο μεταναστευτικό, στο Κυπριακό πρόβλημα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα όμως  για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η  αδυναμία και έλλειψη σχεδιασμού  για να ανταπεξέλθουμε σε μεμονωμένα προκλητικά περιστατικά γοήτρου και επίδειξης κρατικής οντότητας για τα οποία ακόμα και να αντιδράσουμε δυναμικά για να κρατήσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια μας είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να εξελιχθούν σε γενικευμένη αντιπαράθεση. Η αντίδραση της πλευράς μας και οι δηλώσεις της Πολιτικής ηγεσίας είναι κατά την άποψη μου ελλιπείς και βεβιασμένες. Αυτό το περιστατικό αποτελεί μια νέα επιθετική ενέργεια στη θάλασσα που δεν εντάσσεται στο STATUS QUO της της χερσαίας γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός(ΓΚΠ).

Η Τουρκία επιδίωκε από το 1974 να εντάξει και την θάλασσα που εκτείνεται απο τον Πύργο Τηλλυρίας και την Αμμόχωστο στο STATUS QUO. Για αυτό τον λόγο  τοποθέτησε πλωτές τσαμαδούρες διαχωρισμού στον Κάππαρη και Πύργο Τηλλυρίας πράξη που δεν έγινε αποδεκτή ποτέ από την πλευρά μας αλλά ούτε και από τον ΟΗΕ. Η νέα αυτή ψευτομαγκιά της Τουρκίας μπορεί να «αξιοποιηθεί» με ισχυρή καταγγελία ακόμα και προς το  Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ ως νέα επιθετική ενέργεια κατά της Κτπριακής Δημοκρατίας. Η UNFICYP  δεν έχει καμιά δικαιοδοσία στη θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέτοιου είδους αντιδράσεις μπορούν να αποτελέσουν αφορμές  (Χωρικά ύδατα ,ΑΟΖ κλπ) για  ένταξη και της θάλασσας στο STATUS QUO που θα είναι ζημιογόνο για τα ζητήματα ΑΟΖ.

Όσον αφορά στην  πολυδιαφημιζόμενη προκλητική ανακοίνωση του ΕΡΝΤΟΓΑΝ στις 20 Ιουλίου  στην Ψευδοβουλή η οποία  έχει τρομοκρατήσει την πλευρά μας εκτιμάται ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις στήριξης του Ψευδοκράτους που θα αποτελούν κατά την Τουρκική θεώρηση ισχυρά χαρτιά σε περίπτωση διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Πιστεύω ότι πολύ πιθανόν να προβεί μεταξύ άλλων σε :

• Αλλαγή καθεστώτος ε• Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας - Ψευδοκράτους με την οποία το ψευδοκράτος θα εκχωρεί βάσεις εξόρμησης Αεροπορίας (DRONES) , Ναυτικού και χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας.

• Ανακοίνωση για έργα ανοικοδόμησης σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο.

• Ανακοίνωση για διασύνδεση του κατεχόμενου Λιμένα Αμμοχώστου με ξένα λιμάνια φιλοτουρκικών κρατών.

Η πλευρά μας  αναμένει παρακολουθώντας τις κινήσεις της Τουρκίας και μετά να αντιδράσει ως είθισται,  με καταγγελίες και προσφυγές χωρίς αντίκρυσμα.

Έχω την άποψη ότι μόνο στα θέματα ΑΟΖ μπορούμε να προβούμε σε προληπτικές ενέργειες που δεν θα δώσουν την αφορμή στην Τουρκία για δυναμική ενέργεια και ταυτόχρονα θα αναγκάσουν τις Μεγάλες Δυνάμεις και την Ε.Ε να αντιδράσουν έγκαιρα πιέζοντας την Τουρκία για να μην προβεί σε νέες πρωτοφανείς προκλήσεις. Μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά μας σε συνεννόηση με την Αθήνα είναι η ανακοίνωση για υπογραφή Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας -Κυπριακής Δημοκρατίας και κατάθεσης της Συμφωνίας στον ΟΗΕ.

Σε παράλληλη πορεία  η επιδίωξη σύναψης διακρατικής συμφωνίας εκχώρησηςλέγχου της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου από τα Τουρκικά στρατεύματα και παράδοση στον Τατάρ για αξιοποίηση εντός του πλαισίου ανάπτυξης και καθιέρωσης του ψευδοκράτους.δικαιωμάτων εξόρυξης σε  οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δυτικά της Πάφου και νότια (που η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι του ψευδοκράτους) σε μια από τις Μεγάλες Δυνάμεις ( πχ Γαλλία) . Η εμπλοκή οποιασδήποτε Μεγάλης Δύναμης που θα αποκτήσει ζωτικά συμφέροντα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκράτίας με βάση το δίκαιο της Θάλασσας, θα ταρακουνήσει την Τουρκία και θα ανατρέψει το όραμα της για την Γαλάζια Πατρίδα που αποτελεί τον στρατηγικό της στόχο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσο δε εμείς παραμένουμε παθητικοί περιμένοντας τον Ερντογάν να υλοποιεί τα επεκτατικά του σχέδια χωρίς αμυντική ικανότητα και κοινό μέτωπο Ελλάδας -Κύπρου και Δυνάμεων που αντιτίθενται στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, θα συρρικνώνεται  όχι μόνο η κρατική μας οντότητα, η τιμή και αξιοπρέπεια μας, αλλά και η φυσική μας επιβίωση.Τουλάχιστον ας πράξουμε το βέλτιστο υπό τις περιστάσεις! 

ΠΗΓΗ  SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου