ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Δένδια

 Είναι ξεκάθαρο ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στόχο έχουν την προώθηση άλλων μορφών λύσης του Κυπριακού, κάτι που σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει  αποδεκτό ούτε από εμάς, αλλά ούτε και από την διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, καταδίκασαν τις προκλητικές εξαγγελίες που έγιναν χθες στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα ειδικά σε σχέση με το Βαρώσι και είπαν ότι συντονίζουν τα επόμενα βήματα τους ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Χριστοδουλίδης: Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Κύπρο την επομένη της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν στο πλαίσιο της, ειδικά σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, είναι εξόχως σημαντική και ανάμεσα σε άλλα μηνύματα,

υπάρχουν και αποφάσεις που λήφθηκαν και θα κατευθυνθούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ευχαρίστησε τον κ. Δένδια και την ελληνική Κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες  της Λευκωσίας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και τετελεσμένων αλλά και για τη βοήθεια της ελληνικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια  για την επίτευξη του μεγάλου στόχου που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Είναι ξεκάθαρο, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι οι ενέργειες της τουρκικής Κυβέρνησης, τα τετελεσμένα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Τούρκο Πρόεδρο, στόχο έχουν την προώθηση, άλλων μορφών λύσης του Κυπριακού, τη λύση των δύο κρατών, που σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από εμάς ούτε  από την διεθνή κοινότητα.

Σημείωσε ότι από χθες υπήρξε σημαντικός αριθμός τηλεφωνικών συνομιλιών και επαφών σε διάφορα επίπεδα για το θέμα των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου  και ότι οι επαφές συνεχίζονται και σήμερα.

Έχει τη σημασία της, είπε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, η δημόσια ξεκάθαρη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Ερντογάν των  πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, της  ΕΕ, γειτονικών κρατών, εταίρων στην ΕΕ. Οι επαφές, είπε, συνεχίζονται  τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον κ. Δένδια ειδικότερα σε επίπεδο ΕΕ και ΣΑ ΟΗΕ.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες του ΓΓ ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και θα πρέπει να αντιστραφούν.

Αργότερα σήμερα, είπε, στις 5 ώρα Κύπρου, το θέμα αυτό θα απασχολήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συναντάται για να συζητήσει τις εκθέσεις του ΓΓ για τις Καλές του Υπηρεσίες και για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, μετά από επίσημη προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας που έγινε σήμερα. "Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Άγκυρα", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Με τον Έλληνα ομόλογό του, είπε, είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα δεδομένα και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθύμισε ότι υπήρξε χθες  μια πρώτη δημόσια αντίδραση από πλευράς του Υπάτου Εκπρόσωπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και σήμερα από κράτη της ΕΕ και είπε ότι "ευελπιστούμε ότι η ΕΕ θα αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά, και το πιο σημαντικό, η αντίδρασή της θα έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο".

"Από τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και όχι μόνο αν η Τουρκία προχωρήσει με περαιτέρω τετελεσμένα, αλλά και η αναζωογόνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού που παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος. Για να καταστεί όμως αυτό δυνατόν, τα μηνύματα και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι ξεκάθαρα και να μην αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας από πλευράς Τουρκίας".

Τόνισε ότι "οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Από δικής μας πλευράς θέλω να διαβεβαιώσω ότι με απόλυτη σοβαρότητα συνέπεια και  αποφασιστικότητα εργαζόμαστε προς τον διττό στόχο της ανατροπής των τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας αλλά και τη δημιουργία ουσιαστικών προοπτικών για να επαναρχίσει ένας διάλογος στο Κυπριακό που θα έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης".

Με την Ελλάδα, είπε, εργαζόμαστε προς την  κατεύθυνση αυτών των δύο κοινών στόχων και οι "επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πως θα εξελιχθούν οι προσπάθειές μας".

Δένδιας: Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η παρουσία του στην Κύπρο συμβολίζει την  δέσμευση της ελληνικής  Κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού αλλά και στο πλάι της διεθνούς νομιμότητας και είπε ότι αυτό θα τονίσει και στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το ΔΣ και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου.

"Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική  επανένωσης της Κύπρου".

"Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες που καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ" είπε.

Εμείς, πρόσθεσε, θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές μας προσπάθειες με την Κύπρο για να λυθεί το Κυπριακό εντός του γνωστού πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

"Η παρανομία δεν αποτελεί δίκαιο, η παραβίαση το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά δεν παράγει δικαιώματα" τόνισε ο κ. Δένδιας  και πρόσθεσε ότι αυτό τόνισε στις επαφές που είχε και χθες και σήμερα στους ομολόγους του του Ισραήλ, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Είπε ότι η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια, η οποία παρανομία " προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών"  και επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο, την εδραίωση μιας νέο-οθωμανικής  ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Σημείωσε ότι οι αρνητικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο μόνο  στην Κύπρο, δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και πρόσθεσε ότι  οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα στην Κύπρο είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

Δεν υπάρχει, τόνισε, κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωση της σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο και είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται επίσης στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σκοπός σήμερα, είπε, είναι όπως με τον Κύπριο ΥΠΕΞ συντονίσουν τα επόμενα βήματα στην ΕΕ στον ΟΗΕ σε όλα τα διεθνή πλαίσια και φόρα μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

"Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας όπως πάντα θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν" κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Εντωμεταξύ, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου