ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Εκλογές Αρμενίας: Νικητής φέρεται ο Πασινιάν. Για νοθεία μιλάει ο Κοτσαριάν

 


Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων στις πρόωρες εκλογές της Αρμενίας, τις οποίες προκήρυξε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τερματίσει την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την ήττα της χώρας στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το κυβερνών κόμμα Πολιτικό Συμβόλαιο του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν καταγράφει ευρύ προβάδισμα σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Αρμενία, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Μάχη στήθος με στήθος

Με καταμετρημένο το 21,8% των ψήφων, το κόμμα του Πασινιάν συγκεντρώνει το 59,49%, ενώ το κόμμα του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν, Συμμαχία για την Αρμενία, λαμβάνει 18,4%.

Ωστόσο, τα αρχικά αποτελέσματα στην πρωτεύουσα Γερεβάν δίνουν στο κόμμα του Κοτσαριάν το 68% των ψήφων, με το κόμμα του Πασινιάν να συγκεντρώνει 19%.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των δύο κομμάτων στις πρόωρες εκλογές

τις οποίες προκήρυξε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τερματίσει την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την ήττα της χώρας στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση.

Καταποντίστηκε

Ο 46χρονος πρώην δημοσιογράφος Νικόλ Πασινιάν έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας μετά την ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας.

Η δημοτικότητα ρεκόρ του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020.

Μετά έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη τα οποία έλεγχε από την προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Νικητής των εκλογών δηλώνει ο Πασινιάν: Ο λαός έδωσε εντολή να ηγηθώ ως πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν αυτοανακηρύχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Αρμενία καθώς το κόμμα του καταγράφει ευρύ προβάδισμα, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

«Πειστική νίκη»

«Γνωρίζουμε ήδη ότι πετύχαμε μια πειστική νίκη στις εκλογές και ότι θα έχουμε μια πειστική πλειοψηφία στη Βουλή», δήλωσε ο Πασινιάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε ζωντανά στη σελίδα του στο Facebook.

«Ο λαός της Αρμενίας έδωσε στο κόμμα μας Πολιτικό Συμβόλαιο την εντολή να ηγηθεί της χώρας και σε μένα προσωπικά να ηγηθώ ως πρωθυπουργός», συμπλήρωσε.

Κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν σήμερα Δευτέρα το βράδυ στις 20:00 τοπική ώρα στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Προσωρινά αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 30% των ψήφων, το κόμμα του Πασινιάν συγκεντρώνει το 58,52% των ψήφων, ενώ το κόμμα του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν, Συμμαχία για την Αρμενία λαμβάνει το 18,56% των ψήφων, σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα και καταγγέλλει νοθεία

Ο σχηματισμός της αντιπολίτευσης του Ρόμπερτ Κοτσαριάν αμφισβήτησε τα μερικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Αρμενία και δίνουν στον απερχόμενο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν ευρεία νίκη.

Αυτοανακηρύχθηκε νικητής

Λίγο νωρίτερα ο Πασινιάν έσπευσε να αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών.

Με καταμετρημένο περισσότερο από το 50% των ψήφων, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού συγκεντρώνει το 58% των ψήφων, ενώ το κόμμα του πρώην προέδρου Κοτσαριάν, Συμμαχία για την Αρμενία λαμβάνει λίγο πάνω από το 18% των ψήφων, σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή.

«Περιπτώσεις νοθείας»

«Ο σχηματισμός της Αρμενίας (εκλογική συμμαχία του Κοτσαριάν) θέτει στόχο να εξετάσει ενδελεχώς τις φερόμενες περιπτώσεις νοθείας και εκείνες που έχουν καταγγελθεί. Και έως ότου υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, το μπλοκ δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών», ανέφερε ο σχηματισμός σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου