ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Χαμάς : Στηρίζουμε πρόταση Τουρκίας για οριοθέτηση ΑΟΖ με Παλαιστίνη

 


Οι διμερείς συνομιλίες για τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν θετικά αποτελέσματα, δήλωσε ο επικεφαλής της Χαμάς Ismail Haniyeh πριν από λίγες μέρες, υπογραμμίζοντας ότι «οποιοδήποτε βήμα θα λάβει το παλαιστινιακό κράτος μαζί με την Τουρκία, θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών».

 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι ειδήσεων Habertürk, ο Haniyeh είπε: «Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν φυσικά να τεθούν σε διάλογο. Όλες οι πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας είναι δικαίωμά της. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι το παλαιστινιακό κράτος είναι επίσης μια χώρα με ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει τα ίδια δικαιώματα. "
 
Ο Haniyeh δήλωσε ότι θεωρεί την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία σημαντικές χώρες στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με τις εν λόγω χώρες θα επηρεάσει θετικά τον ισλαμικό κόσμο και την Παλαιστίνη.
 
Πρόσθεσε ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την έγκριση των περιφερειακών χωρών θα ήταν ευνοϊκή εξέλιξη
 
 
Κατά την διάρκεια της πρόσφατης διένεξης Ισραήλ-Παλαιστινίων ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, προτείνει μέσω της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» μια συμφωνία τύπου «Τουρκίας-Λιβύης» και «Τουρκίας-ψευδοκράτους» με την Παλαιστίνη. Δηλαδή την υπογραφή μνημονίου θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης για να αλλάξουν, όπως ισχυρίζεται, οι ισορροπίες στο Παλαιστινιακό.
 
Μιλώντας επίσης στην Daily Sabah ο Γιαϊτζί είπε πως «σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου δεν θα αντιταχθούν σε αυτό και θα ενίσχυε σημαντικά το χέρι της Παλαιστίνης καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις αδιάκριτες επιθέσεις του με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές».
ΠΗΓΗ  SIGMALIVE
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου